Intervju

Sreda v sredo: Pirotehnik Sašo Turnšek, eden od skromnih in tihih junakov uničenja letalskih bomb v Mariboru

V tokratni oddaji Sreda v sredo je moj sogovornik eden od junakov četrtkove in nedeljske operacije deaktivacije dveh letalskih bomb v Mariboru, ostalin iz druge svetovne vojne, prostovoljec pirotehnik Sašo Turnšek.


Čeprav je ta izredno nevarna operacija, zaradi katere so v četrtek in tudi v nedeljo pravočasno na varno evakuirali prebivalce, živeče v 300 metrskem rajdnem krogu, sta tako v četrtek, kot tudi v nedeljo uspešnost deaktivacijske akcije viseli na pirotehnikih Saši Turnšku in Aljažu Lebanu, ki sta svoje delo mojstrsko opravila. Obe bombi sta bili nevtralizirani in zdaj na varni lokaciji čakata na uničenje.
V pogovoru je Sašo Turnšek spregovoril o podrobnostih obeh operacij, o tem, kje je Slovenija na področju uničevanja neeksplodiranih ubojnih sredstev, ki jih je zlasti na severnem Primorskem ogromno še iz 1. svetovne vojne, v Mariboru in na Štajerskem pa iz 2. SV.
Samo v Mariboru naj bi na “odkrtje” in uničenje čakalo še kakih 200 neeksplodiranih letalskih bomb.
Sašo Turnšek je tudi razkril, iz kakšnega testa mora biti nekdo, ki želi postati pirotehnik. Da se sam in vsi njegovi kolegi nimajo za heroje, temveč za povsem normalne ljudi, s katerimi se vsakodnevno srečujemo na cesti, zato pa so treznih misli in mirnih rok, ko se lotevajo tovrstnih opravil.

VIDEO SREDA V SREDO

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju