Nekategorizirano

V razmislek: Pogostost drznih tatvin in njihova »izvirnost« – lahkoverni in dobrohotni občani pa hitro »zagrabijo”

Da bi lahko govorili o kaznivem dejanju velike tatvine storjene na posebno predrzen način, je potrebno, da je storilec pri izvršitvi ali poskusu kaznivega dejanja tatvine pokazal posebno predrznost, ki presega običajne metode in načine, ki jih storilci uporabljajo pri
izvršitvi kaznivih dejanj tatvine ter je tudi po objektivnem gledanju na stvar in po življenjski logiki neobičajna.

Takšen primer ponuja včerajšnje obvestilo PU Celje, ko so nekaj po 17. uri v Celju obravnavali drzno tatvino. Dva moška naj bi ustavila  občana in ga prosila za cigareti. Pri tem sta mu slekla jakno, iz žepa ukradla  telefon ter denarnico z dokumenti in gotovino. Po dejanju sta pobegnila proti podhodu na Teharski cesti.

Ali pa nekaj mesecev nazaj v okolici Žalca, ko so drzni tatovi s preusmerjanjem pozornosti oškodovancev, kjer  je v prvem primeru 40-letni moški v Ločici ob Savinji iz odklenjenega osebnega avtomobila, ki je bil parkiran v garaži odtujil 70 EUR  gotovine. V drugem primeru v Vrbju, pa je 60-letna ženska iz denarnice oškodovanke odtujila 500 EUR  gotovine ter pri pomerjanju oblačil iz vratu oškodovanke snela ter odtujila zlato verižico.

Poleg navedenih dveh situacij so mnogokrat cilj tarča predrznežev oziroma drznih tatvin, starejši in lahkoverni (z dobrim namenom), da ustrežejo »pomoči« potrebnim, potem pa seveda od prej dobro načrtovano, obdelajo »naključno« izbrane gospe ali gospoda. Naivnost ne pozna meja. Lepo jih celo povabijo v notranje prostore, ko eden »animira« gostitelja, si drugi intenzivno polni žepe ali prej pripravljen  predmet za polnjenje  z »izbranimi« vrednostmi. Zgodi se celo, da se okraden na posebej drzen in zvit način zahvali za obisk. Ob odhodu ali celo nekaj časa za tem ugotovijo, da so olajšani za kar konkretno vrednost premoženja v denarni ali drugačni materialni obliki.

Previdnost je eden od predpogojev, kako se temu izogniti oziroma ne dopustiti,  da nastanejo okoliščine za razvoj dogodka v tatvino ali kvalificirano obliko tatvine na posebej drzen način.  Naslednje, kar je  nujno v takšnih situacijah, v kolikor se kot ozaveščen občan tega zaveš, da bi lahko prišlo do nečesa kar napeljuje na nastajanje okoliščin, ki po navadi pripeljejo do tatvine ali drzne tatvine je ta, da se preveč lahkotno spustite v podatkovno izdatni pogovor.  Bog ne daj, da ob že začeti komunikaciji, te  spremlja še kakšna tretja oseba, ki je  gestikulativenem stiku z osebo, ki vas želi nagovoriti. Ubrati je treba najkrajšo pot do prvega vogala in obljudene lokacije.  Kar pa je najbolj pomembno, posebej danes in v tem času, tudi na naših tleh zelo intenzivno zadnje čase, da se izogibamo prosto gibajočih se in skupin gruč ali posameznikov, ki blodijo brez cilja po mestih, okrog nakupovalnih centov, sprehajališč in drugih javnih površin. Ti v času migracij, seveda v največjem številu nezakonitih, nimajo kaj izgubiti in so pripravljeni narediti nekaj povem iracionalnega in nepredvidljivega. Bog ne daj imeti fizičnega stika ali dovoliti vstop v osebni prostor, zna biti prepozno. Okoliščine ki pripeljejo do tatvin, drznih tatvin in tatvin na posebej predrzen način, nastanejo zelo hitro ali celo hipno, posledice pa nepredstavljive celo trajne in življenjsko nevarne, če ne usodne. Včasih je bila to »fabula,« zgodba iz filmov, danes pa kruta realnost, da ne rečem tako rekoč vsakdan.

Ne smemo si dovoliti tega, da bi prišlo do tega, da pridemo do te stopnje ogroženosti. Paziti je treba in imeti odprte oči in ušesa v dobesednem smislu.

Za našo varnost, premoženje in počutje se gre, mar ne?

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč