IntervjuLokalnoSlovenija

Na obisku pri Francu Jagru, ustanovitelju trgovske verige Jager. Anton Šturbej o tem kaj takšni ljudje zmorejo z lastnim trudom in vztrajnostjo.

Anton Šturbej, magister menedžmenta iz Rogatca, kandidat SDS za poslanca v državnem zboru in Franc Jager, ustanovitelj trgovske verige Jager sta spregovorila o delu, življenju ter aktualnih temah.

Anton Šturbej je Franca Jagra predstavil kot preprostega človeka, ki zna pritegnit sogovorca k poslušanju. V medsebojni komunikaciji želi izvedeti ali se je s svojimi stališči približal sogovorniku in tako deli podobna ali celo ista stališča. Prav ta preprostost sogovorcu ponudi možnost, da ta izraža svoja mnenja in ob tem nima občutka, da je v podrejenem položaju.

Gospod Franc Jager je prepoznaven po preprostem komuniciranju in preprostem  načinu življenja. Je pozitivna osebnost, deloven in še vedno v odlični fizični kondiciji. Osebno menim, da je pri njem izrazita volja do dela in skladno življenje z naravo tisto, kar ga pri teh letih ohranja tako vitalnega. Ne samo, da dela, ampak je tudi  ustvarjalen in poln novih idej za boljši družbeni napredek. Sam je omenil, da sta volja, modrost in enostavnost ključnega pomena za napredek in končni uspeh, ki mu ni videti konca. Franc Jager je začel iz nič, s svojo vizijo po napredku je ustvaril ogromno novih delavnih mest, predvsem v osnovni trgovinski dejavnosti. Delovna mesta v trgovinski dejavnosti je tako ponudil vsem trgovcem, ki so izgubili delo v trgovinah, ki so ena za drugo ugašala v devetdesetih letih.

Z razvojem trgovskih centrov »Jager« so posel dobivala mnoga mala in srednja gradbena podjetja in tisti, ki so bili tesno povezani z gradbeništvom. Tudi ob trgovinah so nastajali mali in večji gostinski obrati in s tem priložnosti za zaposlitev. Osebno me takšni primeri dobre prakse pritegnejo k razmišljanju, od kod en sam človek najde in črpa ideje in jih potem tudi realizira. Vse te velike in male odločitve terjajo od odločevalca mnogo modrosti, znanja, prilagajanja ter tveganj za celotno družino. Slabe oz. napačne odločitve lahko onesrečijo celotne družine in vse deležnike v poslu.

Kaj koristnega  izvlečemo  iz njegovih izkušenj?

Franc Jager ima še veliko idej, posebej na področju turizma in na drugih področjih. Skrbno spremlja vojno v Ukrajini, ki ga ne pušča ravnodušnega, saj meni, da je na svetu dovolj prostora za vse, vendar diplomacija pri reševanju perečih vprašanj prehitro klone pri iskanju rešitev. V vojnah ne glede na kateri strani se kdo nahaja, se izgubljajo življenja tako vojakov kot civilistov.

Ob zaključku najinega druženja mi je Franc Jager svetoval, da se lahko z voljo in pogumom doseže marsikaj. Posamezne ideje na papirju se morajo realizirat in to je nujno za boljšo in bogatejšo slovensko družbo. Osebno verjamem v ljudi, zato se povežimo in skupaj zmoremo več.

Z zaupanjem in vero v ljudi se daleč pride. Še dlje kot bi si človek upal misliti.

Vir in foto: Anton Šturbej

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju