Matija Kovač, kandidat za župana Mestne občine Celje(Foto: Matija Kovač)
IntervjuLokalnoSlovenija

Intervju z Matijem Kovačem: “Želim biti dostopen župan in iz Celja narediti mesto zadovoljnih meščanov”

Kdo je Matija Kovač? (osebni profil-kaj te determinira v smislu lastnosti, ki te naredijo primernega za bodočega župana?

 

Sem oče, Celjan in arhitekt, ki v svojem poklicu neizmerno uživa, ter predan ljubiteljski kulturni delavec. Sem človek, ki rad dela, sodeluje in vedno gleda v prihodnost, stremi k spremembam svojega okolja na bolje. V 15 letih dela v kulturi sem sam sebe spoznal kot precej vztrajnega in sposobnega osredotočanja na cilj, tudi če ta ni takoj dosegljiv. V zadnjih dveh mandatih sem hvaležen za izkušnjo sodelovanja v celjskem mestnem svetu, kjer sem se naučil predvsem razmišljanja izven lastnih okvirov in razumevanja pomena tolerance do politično drugače mislečih. Mislim, da so to nujni pogoji za opravljanje funkcije, ki zahteva večinski strinjanje.

 

V kolikšni meri ti pomagajo izkušnje in prisotnost v lokalni politiki v vlogi mestnega svetnika. Ali je to bolj »obremenilna » okoliščina?

 

Za župansko kandidaturo se verjetno ne bi odločil, če ne bi imel ravno te izkušnje. Ko sem bil leta 2014 kot 24-letnik presenetljivo izvoljen v mestni svet, sem se zavezal, da bom to funkcijo opravljal največ dva mandata in da me politika poklicne ne zanima. Ravno zato sem se ob letošnji odločitvi za kandidaturo, h kateri so me spodbudili ljudje izven politike, ki jih zelo cenim, na to pot podal predvsem kot Matija, arhitekt, kulturnik in Celjan.

 

Kako prideš do odločitve za podajanje v kandidaturo za župana tretjega največjega mesta v Sloveniji, na  podlagi lastne zamisli ob pridobljeni podpori ali podlagi rezultatov, ki si jih dosegel  kot mestni svetnik, in če je temu tako, lahko našteješ najbolj uspešne in odmevne  ter realizirane ideje ki so «meso« postale ter že sedaj  služijo meščankam in meščanov?

 

Predvsem na podlagi pogovorov in spoznanja, da imam znanja in sodelujem z ljudmi, ki jih v tem mestu trenutno še najbolj primanjkuje. Ti ljudje so mladi, ustvarjalni in razumejo prostor ter globalne trende. Želijo si jih tukaj, v Celju, kjer živijo in delajo. Moje delo v občinskem svetu se je osredotočalo predvsem na vprašanja družbenih dejavnosti, rekreacije in urejanja okolja. Kar nekaj naših pobud, po številu katerih sodim v obeh mandatih med aktivnejše svetnike, se je tudi realiziralo. Če me spomin ne vara, je bil edini sklep, ki sem ga kot svetnik kdaj predlagal in je bil na seji mestnega sveta tudi sprejet, izjava Celja proti privatizaciji Cinkarne Celje leta 2015. Mestni svet je bil v zadnjih letih žal delovno telo, kjer ni bilo veliko razprave, sklepi in glasovanja pa so bili praviloma znani že vnaprej, kar je svojevrsten odsev stanja demokracije v mestu.

 

4.Čigav župan boš, seveda v primeru izvolitve, verjetno od vseh,  pa vendar kateri ciljni skupini boš želel  na primeren način in v zadostni meri izboljšati kakovost življenja  in jih prepričal,  da si ti garant za njihovo varno in optimistično prihodnost v knežjem mestu?

 

Mislim, da sem v zadnjih tednih, v aktivni kampanji, uspel pokazati, da bom župan vseh Celjanov. To, da sem človek dialoga in sodelovanja, vedo tudi ljudje, ki so z mano sodelovali v preteklosti. Mladi, izobraženi in neobremenjeni ljudje, s katerimi sodelujem že v kampanji, vsekakor pa bom tudi v primeru izvolitve, so zagotovilo za izboljšanje kakovosti življenja v Celju, in to za vse generacije. Nikakor tukaj ne gledam samo na mlajšo generacijo, ampak tudi na srednjo in seveda starejše, ki si v naši družbi zaslužijo posebno mesto in pozornost.

 

Katera novost se bo najprej izkristalizirala  v tvojem županovanju, ki te bo zaznamovala?  Kot župana, ki si upa biti drugačen, biti učinkovit in obenem uspešen?

 

Velik poudarek bom dal zagotovitvi ciljnih stanovanj za mlade in mlade družine, tudi v središču mesta. Ena večjih strukturnih težav mesta je izseljevanje, ki za seboj potegne kar nekaj drugih. Skupaj s stroko bomo izdelali tudi nov energetski model mesta, ki bo občanom srednjeročno pomagal do nižjih položnic, aktivno pa se bomo lotili angažiranja vseh podjetnih in ustvarjalnih sil za vrnitev urbane atmosfere v Celje. Kot del mojega osebnega pristopa bo vsekakor pomembna odprta in dostopna komunikacija z občani in uvedba soodločanja o proračunu na ravni krajevnih skupnosti in mestnih četrti.

 

Ali boš urbaniziral okoliške kraje ki spadajo pod občino, ali jih boš, verjetno v svojem programu je že kaj zapisano, približal mestu brez da bi globlje posegal v njihovo »idiličnost«?

 

Nikakor ne. Odlok o občinskem prostorskem načrtu, ki ga pričakujemo že dolga leta, bo sicer povedal, kakšne so meje rasti mesta za naslednje obdobje, sam pa si bom prizadeval za zgoščanje mesta navznoter v smislu zagotavljanja boljših pogojev za bivanje v centralnih mestnih četrteh, zmanjšanje uporabe osebnih avtomobilov in ohranjanje narave v maksimalni možni meri. Nikakor ne bo ostal spregledan noben del Celja, saj želimo enakomeren, posameznemu kraju, primeren razvoj oz. ohranitev privlačnih elementov, kamor zagotovo sodijo idilične podobe primestnih kmetij ali gozdnih in travniških površin.

Matija Kovač, kandidat za župana

Kaj pričakuješ od Celjank in Celjanov in v kolikšni meri si  upaš reči,  da bodo njihovi predlogi  upoštevani  in njihove želje   izpolnjene?  In ali šteješ svojo mladost in strokovnost, ki je  neizpodbitna, za prednost v »boju«  za zasedbo županskega »prestola«?

 

Naši občani so med seboj veliko bolj povezani, kot se to včasih zdi z vodilnega političnega mesta. Dokaz za to je tudi nedavna aktivacija za referendum ob nameri za pozidanje zelenih površin v našem mestu. Želim si predlogov, mnenj in na terenu jih prejmem zelo veliko. Seveda so tukaj tudi kritike, ki morajo biti slišane in s pravim dialogom pretehtane. Če bom s tem, da sem kot kandidat in bom kasneje kot župan dostopen in spoštljiv, kaj doprinesel k dvigu splošne družbene klime v Celju, bom zelo zadovoljen.

 

Intervju opravil: Vančo Tegov, urednik spletnega časopisa V Fokusu

Foto: Matija Kovač

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju