Razlike med anketami.
IntervjuSlovenija

Komentar: Nerganje, nezaupanje, zaničevanje prizadevanj mladih, je to popotnica vključevanje v aktivno družbeno življenje. Ne ni!

Najprej bi se želel dotakniti letošnje EME oz. bolj natančno njenega zmagovalca. Verjetno vsi vedo, da je aktualni zmagovalec mlada skupina LPS iz Celja. Čestitam. Vsem dobro poznan rek na mladih svet stoji, ki ga večina tudi uporablja, tukaj več kot očitno drži. Pa je temu res tako?

Sam EME nisem spremljal, nikoli je ne. Po končanem dogodku sem iz zanimanja, kaj si ljudje mislijo o letošnji izvedbi in zmagovalcu malce prelistal komentarje na Facebooku. Seveda je bilo veliko pozitivnih zapisov, ogromno jih je bilo tudi negativnih. Vse lepo in prav, nismo si vsi enaki ter tudi okusa za glasbo nimamo vsi identičnega. Kar pa me je zmotilo so edino komentarji, za katere ocenjujem, da so zelo primitivni ter prikazujejo neumost določenega dela slovenskega naroda. Primer komentarja: »Pa sej te otroke ne bodo spustili na Evrovizijo..« zraven je ta oseba dopisala tudi kar nekaj neprimernih in žaljivih emotikonov. Drugi primer komentarja: »Bolano a se norca delajo iz Slovenije. Komej so iz još** zlezl«. Takšnih in drugačnih zapisov je precej. Če bi želel vse prešteti na prste, bi potreboval cel avtobus rok. Me prav zanima, kolikokrat so te osebe izjavile »Na mladih svet stoji«. Skratka zelo zahrbtni in nevoščljivi ljudje, predvidevam, da so volivci Levice ter SD.

Zaslonska-fotografija-RTVSLO-800×400

Z enakimi težavami in zahrbtnimi ljudmi se mimogrede srečujemo tudi mladi v politiki, ampak pustimo to za drugič.

Ali je to edini način za napoved sprememb!?

Želel bi pokomentirati tudi predvolilne ankete. To so ankete, ki jim lahko rečemo tudi ankete javnega mnenja. So nepristranske, torej na njihov rezultat ne sme vplivati prav nič. Seveda pa je v Sloveniji to malenkost drugače. Imamo izvajalce anket, ki so nekateri bolj, nekateri manj naklonjeni določenim političnim opcijam. Kdo je komu dobrohoten mislim, da ne rabim posebej poudarjati.

Na začetku se moramo seveda vprašati ali te ankete res služijo svojemu namenu ali pa je rezultat teh anket popolnoma nasproten. Plod teh raziskav naj bi bil prikaz mnenja javnosti, v večini primerov gre v bistvu bolj za oblikovanje javnega mnenja, torej izid ni enak namenu.

Upam, da me ne boste razumeli narobe. Rezultati anket se NE prilagajajo, namreč končni izid je enak odgovorom anketirancev, torej je tukaj vse lepo in prav. Ker pa na žalost vsi odgovori niso po volji nekaterim javnomnenjskim agencijam oz. njihovim šefom, se prilagodi ciljna skupina.

Želel bi izpostaviti primer, ki se je zgodil znancu, ki ga ne bom poimenoval. Klicali so ga iz agencije z imenom Mediana. Na začetku klasična vprašanja, starost, spol in tako naprej. Potem sledi ocenjevanje politikov, tudi tukaj je šlo brez težav. Vprašanje, ki je sledilo pa je bilo odločilno, da so ga izločili iz približno tisoč glave skupine. Glasilo se je: »Kako ocenjujete delo vlade?« seveda je odgovoril, da zelo uspešno. Gospa se mu je na tem mestu opravičila, da se je zmotila in da z leti v bistvu sploh ne ustreza ciljni skupini anketirancev. Ta zgodba seveda ni osamljena. Toliko o nepristranskosti javnomnenjskih anket.

Da prikriješ lastne neumnosti, obtožiš tistega ki pride za teboj. Plehko mar ne?

Očitne razlike med dejanskim stanjem in želenim(foto twitter)

Za konec bi želel še izpostaviti domnevno prodajo Save Madžarom, oz. po besedah leve politične opcije in levih aktivistov, odplačevanje dolga Orbanu. Še ena neresnica, ki prihaja iz ust Luke Mesca in njemu podobnih patronov. Slovenija oz. če želite Janez Janša, NE prodaja Save Viktorju Orbanu, če je kdo prodal slovenske bisere tujcem so to bivše leve vlade, zdaj večinoma združene v KUL. Sklad York, ki prodaja del tega podjetja, je ta del pridobil 2015 in 2016, ko je vlado vodil Miro Cerar. Želel bi izpostaviti še nekaj bivših slovenskih podjetij, ki so bila razprodana pod taktirkami levičarjev. Leta 2013 je Alenka Bratušek prodala Helios, leto kasneje Aerodrom LJ, Mercator in Fotono. Miro Cerar je Sloveniji izgubil Elan, Adrio Airways, Aero, Novo KBM in pa NKB, torej vidimo, da je bil precej priden. Tudi Šarec ni ostal polnih rok, izpustil je namreč Terme Banovci in pa Terme Lendava. KULovci so bili več kot očitno res pridni v svojih preteklih mandatih.

Avtor: Jan Gajšek

Foto: twitter& zaslonska RTVSLO!

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju