Intervju

Makedonija dogovorila »tendersko« vlado, Srbija ji čestita z nepredušno žičnato ograjo.

Kaj  smo pravzaprav izvedeli danes?

 Po uradnih sporočilih  MIA( makedonska informativna agencija) .Mandatar  z obljubo da bo imel večino, je danes (18 avgust popoldne)obvestil da je dosegel dogovor  z parlamentarno večino med koalicijo »Zmoremo«, DUI i DPA, ki bodo na svojih  strankarskih organih dali v  potrditev »iztrženega« lena v »sila« napornih pogajanjih.   To pa je močna vlada na vseh področjih  z namenom 2vladanaj« cel mandat, se pravi štiri leta. Položaje bodo pokrili z kvalitetnimi  kadri, ki bodo nekateri s tem preložili obisk  Haaga proti svoji volji. Najavljajo  da bodo delali na dvigu standarda vseh državljanov, posebej pa »svojim«, to obvladata oba največja, Zaev i Ahmeti. Kompetentna vlada , brez ministrstev brez resorja, to je menda vsakomur jasno, ki se na vlade in sestavljanje le teh pozna.  Neselektivno  bo do obravnavali  kriminal,  obravnavali bodo   vse vpletene v kriminal in korupcijo, razen izvzetih, jasno da je treba paziti na vse točke in odstavke v koalicijskih pogajanjih , tudi  na tiste ki niso napisane., pa se ve kako je treba ravnati. Tudi na zdravstvo ne smejo pozabiti, Korona je prisotna in ima svoje račune neporavnane  z prejšnjo vlado, bo počakala da se zmenijo. Spet bo treba »napolniti« » vse bolnišničen zmogljivosti,  pozornost mora biti posvečena njenemu sinu, COVID 19, ki da je neposlušen  in neubogljiv, oni, ustvarjalci  pogojev za »življenje in smrt« vsem državljanov, morajo delati skoraj konspirativno na krepitvi  svojega bogastva. Čeprav obljubljajo vladanje 4 leta,  je treba pohiteti. COVID 19 bo nemiren nagajiv in bo delal težave in kradel čas in pozornost. To mora, tako je v koalicijskem  sporazumu, ki čaka v predalu. V Parlamentu , pa bodo šli korak naprej, pardon nazaj, iz elektronsko podprtega glasovanja na  klasično, s kartončki kot  na kongresu Mongolske KP.

Krčili bi naj administracijo za dvajset odstotkov, da odidejo tisti ki imajo  malo poštenosti in slabe vesti, da ostanejo brezvestni  in upogljivi, lažje bo šlo debirokratizirati in   imeti vse kot prej samo da lahko več. To je tudi v besedilu pogodbe. Naj  imeli pomembno in  težo ženske  na vodilnih mestih.

Zaščita okolja in življenjske sredine, to je naloga na  kateri vlada pade ali obstane. Zato bog ne daj ,da bi meli čist ali čistejši zrak  v prestolnici, kako bi pa potem peljali  »domače2 pridelke španskega porekla na eno od neštetih tržnic, uradnih in poluradnih po Skopju  in okolici. To pa ne, čisto okolje in zdravo  bo na Šar Planini, kjer sneg mora  še naprej  biti bel in nič  drugače. Naser Ziberi(slamnati mož ) ki bi naj bil eden od rotirajočih(kot derviš ob meditaciji in zamaknjenosti  v druge, višje duhovne  sfere) premierjev bo počakal, pomembno  je da je urejeno nekaj  veliko drugih bolj tehtnih stvari. Zrotirali ga bodo na koncu, ko bo ples položajev in »uspehov« dosegel« svoj zenit, višek.

To pa bo seveda doseženo z odlični licitiranjem  ministrstev .Da bo nekaj novega sodobnejšega in svetovno prepoznavnega   nakazuje neuradna delitev ministrstev  v Vladi R.S. Makedonije.

 Najbolj združujoča  DUI, bo dobila zelo pomembna  ministrstva, kot so finančno , Zunanje zadeve, informacijska družba, okolje in prostor, gospodarsko,  in seveda za politični sistem. Da bo sistem zaokrožen  in daje tako kot  je prav zapriseženci-BESA(prisega) bodo dobili kmetijski sektor. Da te raznese od sreče, menijo v njihovih vrstah, posebej tam ko ej komunikacijski jezik albanski, v tako imenovani in nikoli uradno obstoječi tako rekoč federalizirani državi.  Nagrajeni so tisti, ki zahtevajo  in tisti ki dajejo. Dober in poučen primer je Nikola Dimitrov, podpisni »slavnega« in za Makedonijo »salto mortale«   dogovor z Grčijo o spremembi imena  države. Državi,  narodu in sebi je pridelal »klofuto« stoletja s čemer je izničil trud mnogih generacij

Da je to pomemben dosežek, ta Vlada  namreč, je že isti dan  prišel pozdrav od Edija Rame( ni lastnik margarine Rame), da pozdravlja dosežek  formiranja vlade njegovih bratov Albancev na drugi stran meje, ne skrivajoč iskrivih oči in morebitnih  skupnih  vladnih sej(prakso ki ji je v naši Sloveniji vpeljal nekdanji premier –komedijant  Šarec skupaj z Srbijo). Srbi so že isti dan pohiteli z čestitko v obliki žičnate ograje. Makedonska stran je tako izjavila da oni ne bodo postavljali ograjo na svoji strani. Ograja mora biti čim manj propustna ne samo zaradi migrantov ampak tud zato i da se podobne novitete  ne razširijo na njihovo ozemlje, posebej na jugu Srbije, pravijo v svoji izjavi v Srbiji. Grki so malo zadržani, bodo počakali  kakšen dan.  Boyko Borisov je vesel, posebej zato ker mu sam Zaev priznava status starejšega   brata ali bratranca ko uporablja izraz Batko  ter izjavlja da so Makedonci in Bolgari  sashtoto-isto.

Ubogi ljudje,  ki so tam in morajo to doživljati. V več  nadaljevanjih.

Apsurdistan!

Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju