Nekategorizirano

Uniturjev turizem na Rogli in v Zrečah, se drži nad vodo. Tudi po zaslugi turističnih bonov

Letošnja sezona posebej na Rogli, najprej zimska ko je bila prekinjena po ne naravni poti, zaradi korona virusa, kasneje pa v prehodu na ne sezono,  ni dajalo neke  posebne obete za  kakršnokoli sezono , še najmanj uspešno.  Pa  bo le bolje vsekakor bolj, glede na slabo sliko po končanem aprilu ko ni bilo videti konkretnih in kakršnih koli obrisov  sezone.
Slika ima več svetlejših odtenkov, ki so jih prispevali ali pomagali obarvati v sprejemljivem odtenku.

V Uniturju letos beležijo predvsem ali bistveno  več domačih gostov. Stavijo pa predvsem na doživetja v naravi. Narava  kot bistvena sestavina je ki vabi , zadržujejo in pričakuje od gostov , da jo sprejmejo spoštujejo in ona jim vrača skozi občutke sproščenosti , zaželenosti, domačnosti.

Na Rogli in v Termah Zreče so julija zabeležili preko 25.300 nočitev, kar je več kot tak čas lani. Z letošnjo poletno sezono so tako za zdaj zelo zadovoljni, veliko zaslug pripisujejo turističnim bonom.

V Uniturju, ki bdi nad turistično ponudbo Rogle in Term Zreče, so zadovoljni z letošnjo poletno sezono. Julija so kljub času korona virusa zabeležili 30 odstotkov več gostov kot  v istem času  lani, ti pa so ustvarili 31 odstotkov več nočitev. Tako so bile minuli mesec njihove kapacitete 77-odstotno zasedene, kar je za ta letni čas več kot dobro. Prav tako je več dnevnih obiskovalcev, zaradi česar so bili tudi prihodki minuli mesec višji od prihodkov v tem obdobju lani, še ugotavljajo v podjetju.

Je pa precej drugačna struktura obiskovalcev. Zelo malo je tujih gostov, tudi tistih bližnjih kot je na primer Hrvaških. Tuji gosti so julija predstavljali ob 5 do 10 odstotkov gostov, lani julija pa kar dobrih 50 odstotkov vseh gostov. Letos tuji gostje sicer prihajajo predvsem z Madžarske ter iz Avstrije in Nemčije, pa tudi z Nizozemske, tudi Italijanov, le hrvaških kot da jih. Nekatere  države tudi  poskušajo  uporabiti prikrite protekcionistične ukrepe, na način nalaganja obveznosti za morebitno tujo  državo nuja  veza  PCR test na lastne stroške.  Izvršna direktorica Uniturja Barbara Soršak nekoliko drugačno strukturo gostov opisuje tako:

 Lepo bi bilo,  da bo izkupiček koriščenja bonov tudi jeseni in pozimi primerljiv poletnimi meseci, ko prenočitve z boni predstavljajo okoli 60 odstotkov vseh prenočitev. A v isti sapi  dodajajo, da so bili izpadi dohodkov marca in aprila tako veliki, da jih letos kljub vsemu ne bodo mogli nadoknaditi. Optimizem ostaja.  Pa tudi želj po odkrivanju novih vsebin s strani  gostov  enako  kot v mesecih zajetih v to  obdobje do sedaj . Slovenija in njeni državljani imajo  enkratno priložnost ponovno  vzljubiti svojo državo. Vlada je naredila modro in koristno potezo, le da še državljani naredijo enako.

Dobro bo za vse!

 Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč