Intervju

Sreda v sredo: Zgodovinar dr Ivan Rihtarič: Udba z živinskimi vagoni “rešila” vprašanje apaških Nemcev

V tokratni oddaji Sreda v sredo je moj sogovornik dvakratni doktor zgodovinskih ved Ivan Rihtarič. Zgodovinar po srcu in duši, za seboj ima bogat opus. Njegova bibliografija obsega 365 enot iz zgodovine 19. in 20. stoletja v slovenskem nacionalnem prostoru. Je predsednik zgodovinskega društva Radgona in član zgodovinskega društva za Štajersko in Koroško v Avstriji.
Najin pogovor se je vrtel okoli vsebine dveh monografij, obe sta nastali iz njegovih doktorskih disertacij. Prva z naslovom “Štajerc” in Nemcem prijazni Slovenci je posvečena dogajanjem v 1. svetovni vojni in dogajanjem na širšem prostoru Štajerske, ko so svetovne velesile, zmagovalke 1. svetovne vojne, v Parizu določale meje novih držav, tudi kraljevine SHS. 
Druga monografija posega v našo novejšo zgodovino in sicer govori o delovanju UDV, po domače Udbe, v okraju Gornja Radgona in v radgonskem kotu v letih 1945 do 1950. Na tem prostoru je živelo blizu 30 tisoč prebivalcev, Udba pa jih je za svoje špiclje vnovačila vsaj 400. Z dr. Ivanom Rihtaričem sva govorila tudi o tem, kako je novodobna komunistična oblast rešila “problem” apaških Nemcev, kako je zgoljufala volitve v ustavodajno skupščino 11. novembra 1945…..petdeset minut pogovora je minilo kot bi trenil. Zato velja obljuba, da se z dr. Ivanom Rihtaričem kmalu spet srečava pred kamerami, kajti informacij o naši polpretekli zgodovini je veliko, le odstreti jih je treba, zlasti za generacije, ki o tem času niti v šolah ne dobijo osnovnih informacij.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju