Nekategorizirano

EKSKLUZIVNO! Mariborski sodniki Franca Kanglerja preganjajo v stilu dachauskih procesov

Za Francem Kanglerjem, nekdanjim državnozborskim poslancem in mariborskim županom, ki  se je pred osmimi leti poslovil od županovanja zaradi granitno-jogurtne vstaje, za katero se lahko vse “zasluge” pripišejo globoki državi, je sedem let sodnih kalvarij. Sprega med mariborsko policijo, tožilstvom in sodišči je sedem let zoper njega “pisala in producirala” anonimke, na tej pisala kazenske ovadbe, pripravljala zrežirane sodne procese, katerih edini cilj je, da se Franca Kanglerja proglasi za krivega. Za vsem pa je s pisanjem sodnih odredb o uporabi prikritih sredstev stal nekdanji visoku uslužbenec Sove, pa tudi nekdanje Udbe, preiskovalni sodnik dr. Janez Žirovnik. V sedmih letih, v katerih so mu bile postopkih po mnenju nekdanjega ustavnega sodnika dr. Cirila Ribičiča kršene temeljne človekove pravice, kar so ugotovili tudi na Vrhovnem sodišču, je v športnem žargonu razmerje med Francem Kanglerjem in mariborskimi sodišči 21 proti 0. 

Po tem, ko je soboško okrožno sodišče decembra lani, po soočenju Žirovnika in Kanglerja,  pritrdilo Kanglerjevemu zatrjevanju, da mariborski preiskovalni sodnik Janez Žirovnik ne bi smel podpisovati odredb za prikrite policijske preiskovalne ukrepe proti njemu. Podlaga za to odločitev je bil narok za izločitev dokazov, ki ga je sodnica opravila septembra. Tako je ravnala zaradi julijske sodbe vrhovnega sodišča, ki je v prid Kanglerju razveljavilo še drugo obsodilno sodbo in zavzelo stališče, da je mariborsko sodišče Kanglerju kršilo pravico do obrambe, ko v postopku ni ugodilo njegovemu predlogu po zaslišanju sodnika Janeza Žirovnika, nekdanjih poslancev Rudolfa Mogeta in Jožefa Jerovška, pa tudi nekdanjega načelnika mariborske upravne enote. 

Po pravnomočnem sklepu soboškega sodišča je ostal odprt le še primer lutkovno gledališče, kjer mu specializirano državno tožilstvo, seveda na osnovi “sklepane” ovadbe mariborskih kriminalistov očita, kjer mu specializirano državno tožilstvo očita, da je zlorabil položaj in Mestni občini Maribor pridobil 27 milijonov in pol premoženjske koristi. 

Zadeva je včeraj pričela dobivati epilog, ko so se pred sodnico zvrstile priče obrambe, nekdanja državnozborska poslanca Rudolf Moge in Jožef Jerovšek ter nekdanji šef mariborske UE Željko Vogrin, ki so v svojih pričevanjih znova potrdili, da je konfliktno razmerje med Francem Kanglerjem in sodnikom Janezom Žirovnikom, ko je še bil zaposlen v Sovi, prešlo na osebno raven. Tu je treba iskati tudi razloge njegove “ihte” pri podpisovanju odredb o uporabi posebnih policijskih ukrepov. O tem so priče nedvoumno spregovorile pred soboško okrožno sodnico, ki je zato sprejala nedvoumen sklep o “kontaminiranosti” sodnika Žirovnika in umaknila obtožnico zoper Kanglerja. Zakaj mariborska sodnica to ugotovitev in sklep soboške sodnice ni preprosto upoštevala pri tem zadnjem primeru Lutkovnega gledališča.

Kaj sta o tem povedala Željko Vogrin in Jožef Jerovšek v priloženem videu:

Po včerajšnjih zaslišanjih in informacijah, ki jih čivkajo žvižgači iz policijskih krogov, je Franc Kanglker vse bolj prepričan, da je dozorel čas, da se v Državnem zboru oblikuje posebna preiskovalna komisija, ki bi se lotila sedemletne policijsko, tožilsko, sodne kalvarije in farse, ki ji praktično ni videti konca. 

Na koncu še mnenje vrhovne sodnice in predsednice komisije za etiko in integriteto pri Sodnem svetu mag. Nine Betteto. Tudi to mnenje so mariborska sodišča prezrla. Postavlja se logično vprašanje o naklepnosti. 

Mogoče vam bo všeč