Intervju

Sreda v sredo: Osamosvojitelj, general SV Alen Geder o vojni za Slovenijo

Tokratna Sreda v sredo je praznična, kajti Slovenija praznuje Dan državnosti. Bilo je 26. junija 1991, ko smo na Trgu republike svečano razglasili samostojnost, naslednji dan, “ko smo se zbudili iz sanj,” pa se je začel nov dan, agresija JLA na Slovenijo.

Se spomnite časa, ko se je prebujala slovenska pomlad, ki je pripeljala do ključnih zgodovinskih odločitev o samostojni poti. Prve demokratične volitve, prva Demosova vlada, referendum o plebiscitu, zahrbtna razorožitev TO, oblikovanje Manevrske strukture narodne zaščite, razglasitev samostojne države, desetdnevna vojna, v kateri smo se uspešno zoperstavili agresorski JLA…..o teh časih sva se pogovarjala z generalmajorjem Alenom Gederjem, ki je bil takrat aktivno vpet v dogajanja kot starešina TO na prostoru severovzhodne Slovenije, tudi pri obrambi Gornje Radgone, ki jo je zasedla tankovska enota jugopolkovnika Berislava Popova. Govorila sva o samih vojaških operacijah, o razdejanju, ki so ga v Gornji Radgoni pustili agresorji, o tem, zakaj bi lahko mesto Gornja Radgona dobilo častni naziv MESTO HEROJ, o tem, kako je nekaj hudo narobe v mladi slovenski državi, da njeno pravosodje ni bilo sposobno obsoditi polkovnika Popova in njegovega predpostavljenega generala Trifunovića, ki sta se izmazala z oprostilnimi sodbami, nato pa Slovenijo odškodninsko tožila.

O tem sva govorila z generalom Alenom Gederjem. Čeprav me je ves čas “srbel” jezik, da bi pogovor popeljal tudi na aktualne razmere v SV, tega nisem mogel, kajti dovoljenje za pogovor z generalom Gederjem je imelo “varnostni ventil”. Torej nič o njegovi hitri zamenjavi, nič o aferi, ki zdaj pretresa SV, nič o interpelaciji ministra za obrambo, skratka Alan Geder ni na takem položaju, da bi lahko komentiral, mi je bilo pred časom sporočeno iz generalštava SV.

Čez dve leti bo odšel v pokoj, takrat pa sva si obljubila, da bova natočila kozarec resnice o razmerah v SV! Morda pa že prej, odvisno če bomo dočakali predčasne volitve!?

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju