Nekategorizirano

Policija ovadila partnerja sodnice Danijele Ružič, kopica informacij pa zaradi interesa preiskave še vedno neznanka

Dobrih osem dni po brutalnem nočnem napadu na sodnico gospodarskega oddelka mariborskega okrožnega sodišča Danijelo Ružič, ki so jo s hudimi poškodbami prepeljali v mariborski UKC, so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor v ponedeljek zoper moškega, ki ga sumijo kaznivega dejanja poskusa umora, vložili kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.  Danes so na tiskovki spregovorili o podrobnostih napada in samem napadalcu.

Po besedah Andreja Kolbla, vodje Sektorja kriminalistične policije PU Maribor, so mariborskim tožilcem kazensko ovadbo predali v ponedeljek. Moškega, šlo naj bi za sodničinega partnerja Andreja H.  sumijo, da je 16. junija letos okoli pol ene ure zjutraj pred vhodom v stanovanjsko hišo v Pekrah pri Mariboru sodnico pričakal v temi in jo z zaenkrat še ne najdenim trdim predmetom, po vsej verjetnosti gre za basebolski kij, pretepel ter jo hudo poškodoval. Sam je tudi poklical policijo, brutalno pretepena Danijela Ružoč pa je bila odpeljana v mariborsko bolnišnico, kjer je še zmeraj na zdravljenju. Kolbl je pojasnil, da se je intenzivna kriminalistična preiskava pričela takoj po dejanju.

Poleg kriminalistov naj bi v obsežni preiskavi sodelovali tudi izvedenci nacionalnega forenzičnega laboratorija in inštituta za sodno medicino. “Opravili smo številne operativne ukrepe, opravili razgovore z zaposlenimi na Okrožnem sodišču v Mariboru ter s sorodniki žrtve. Opravili smo preiskavo stanovanjske hiše, vozil, pa tudi sodničinega kabineta na sodišču. Pridobili smo tudi izpis prometa mobilnega telefon.” Tako Andrej Kolbl, ki je znova povdaril, da se je kriminalistična preiskavav iskanju motivov za ta brutalni napad, vodila v obe smeri, in sicer v povezavi z njeno službo in zasebnim življenjem.

Kot je pojasnil Andrej Kolbl, je “Preiskava  pokazala, da gre za motiv, ki izhaja iz zasebnega življenja oškodovanke.” Čeprav so v teh dneh z njo opravili več razgovorov, Kolbl ni želel razkriti, kaj jim je povedala. Neuradno, vendar ne iz policijskih ust, naj bi se razlog za napad skrival v dejstvu, da je odločitev Danijele Ružič, da se odseli od partnerja Andreja H. (neuradno Andrej Horvat, ker policija v skladu z zakonom o varovanju osebnih podatkov, njegovega imena in priimka ni hotela povedati) in terjatev za denarnimi sredstvi, ki naj bi jih pridobila v skupnem gospodinjstvu. 

Policisti so ob petkovih hišnih preiskavah pridržali sodničinega partnerja, vendar so ga tudi izpustili, ker da ni bilo pripornih razllogov. Novinarji smo bili prikrajšani tudi za vsebino izpovedi osumljenca na zaslišanju. Čeprav so ga že ovadili mariborskemu ODT, kriminalistična preiskava teče naprej. Petdnevna “zamuda,” kar se hišne preiskave na sodničinem domu tiče, je po Kolblovih besedah posledica dejstva, da je zadevo prevzelo slovenjegraško sodišče. Osumljeni je na prostosti, policija mu je najprej izrekla 48 urno prepoved približevanja Ružičevi, predlog za podaljšanje je bil poslan na sodišče. Pa vendar jo je njen partner nekaj krat obiskal v bolnišnici, sodnica pa tudi ni deležna policijskega varstva. Kot rečeno, policija še ni našla orodja, s katerim je bila brutalno pretepena Danijela Ružič,  po beseedah Andreja Kolbla je osumljenčev avtomobil na podrobni preiskavi. Zakaj ni v priporu, je bil odgovor, da doslej ni bil obravnavan za nasilje v družini ali kakšnih drugih kaznivih dejanj. 

Mogoče vam bo všeč