Intervju

EKSLUZIVNO! Intervju z županom Romanom Leljakom zaradi preimenovanja Titove ceste.

V 21. stoletju, ko so novi in drugačni časi, se nekateri levičarski veljaki še vedno radi poistovetijo s komunistično ikono, diktatorjem Titom. Po njem se v Sloveniji imenuje več trgov in ulic.  Da se morajo stvari začeti spreminjati pa je odločen tudi župan Radencev, gospod Roman Leljak.

V občini Radence so tako začeli postopek glede preimenovanja Titove ceste v Cesto dr. Ante Šarića. Občinski predlog je sprožil tudi nasprotovanje nekaterih občanov, izključen pa ni niti referendum. Prav o tej tematiki smo se pogovarjali z gospodom Romanom Leljakom, županom občine Radenci.

Pozdravljeni gospod župan. V zadnjih časih ste na udaru zaradi predloga o poimenovanju Titove ceste v cesto  dr. Ante Šarića

Čemu pripisujete protest v Radencih?

Protest v Radencih je organizirala politična stranka SD. Kandidat za župana g. Emil Šmid je v protestih videl svojo priložnost, da se ponovno politično aktivira. Gre bolj za osebne zamere SD kot pa dejansko za vprašanje Titove ceste.

Bo na protestu, glede na to, da je protest nelegalen prisotna tudi policija?

Kolikor vem je policija bila prisotna, oziroma to ni bilo potrebno, ker se je protesta udeležilo samo nekaj 10 kolesarjev, oziroma samo vodstvo lokalnega SD v Radencih.

Boste zoper organizatorje protestov spisali tudi kazensko ovadbo?

Ne, tega ne bom storil. Organizatorji so doživeli fijasko. Osebno menim, da so ljudje prepoznali moje delo, načrte za prihodnost in da ne bodo dovolili, da bi sprememba imena  Titove ceste vse skupaj zadržalo.

Gre za politično motiviran protest?

Seveda, Tito je samo izgovor. Iščejo možnost, da bi politilčno delovanje stranke SD bilo prepoznavno v Radencih. To je brca v temo.

Zakaj Radenci potrebujejo poimenovanje ulice?

Radenci želijo urediti in končati probleme denacionalizacije. Z družino Šarić še želimo pogovarjati, priznati, da jim je komunistična oblast naredila veliko nepopravljivo škodo. Dr. Ante Šarić je umrl 05.04.1945 leta, ustrelili so ga Nemci, ker je pomagal partizanom. V resnici je bil Šarić zelo socialno naravnan, 103 otrokom v Radencih je bil birmanski boter. Postavil je vse vile v Radencih, ki sedaj na žalost propadajo. Propadajo pa samo iz razloga, ker nismo toliko človeški, da bi družini vrnili kar lahko, ostalo pa z njimi uredili in z njihovim soglasjem prevzeli v občinsko last in gospodariti s premoženjem dostojno, tako kot bi si dr. Ante Šarić želel.

Če koga moti, da je dr. Ante Šarić bil Hrvat, pa to povezuje tudi z mano, je to njegov problem. Moj ne.

S podžupanom sta bila pred nedavnim verbalno napadena. Veste, kdo stoji za tem napadom in ali ste sprožili tudi kazenske ovadbe?

Žalosti me, da nas napadajo občani, ki so rojeni po letu 1980, ko je Tito umrl. To vse govori v smeri, da šolski sitem ni oddelal svoje funkcije, da starši še vedno otroke polnijo z lažmi iz totalitarnega sistema kot je bila Jugoslavija.

Kaj boste storili, če se bo poimenovanje ulice sprevrglo v fizično nasilje? Boste vztrajali pri poimenovanju?

Titove ceste v Radencih ne bo. Dokončno. V primeru, da se bo zgodil referendum in bi ljudje odločili, da Titova cesta mora biti, je moja odločitev jasna. Župan v takem kraju ne morem biti.

Iskrena hvala gospod župan za ta kratek intervju z upanjem, da se Radenci še naprej lahko razvijejo v sodobno mesto in da se bodo ljudje v Radence vedno radi vračali.

 

Z Romanom Leljakom se je pogovarjal M.G.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju