izobraževanjeosveščanje potrošnikovSlovenijaV fokusuŽivljenje

ZPS svetuje – Drobižek #1: Denar dvigujte na bankomatu svoje banke

Zveza potrošnikov Slovenije je pripravila zanimiv članek in nasvete.

Ali veste, da so dvigi z debetno kartico na bankomatih vaše banke vedno brezplačni, na bankomatih drugih bank pa boste praviloma plačali nadomestilo?

Brezplačni in plačljivi dvigi na bankomatih

Edina banka, ki dvigov z debetno kartico znotraj evro območja sploh ne zaračunava, je BKS. Ostale banke svojim komitentom ne zaračunavajo dvigov v lastni mreži bankomatov, pogosto so dvigi brezplačni tudi:

  • v okviru nekaterih paketnih računov, omejeno (mesečno) ali neomejeno;
  • za imetnike otroških, mladinskih in študentskih računov.

Višina nadomestil je med 45 in 90 centov, odvisno od banke. Nadomestila za dvige izven evro območja so višja, še dražje pa je dvigovanje s karticami z odloženim plačilom oziroma kreditnimi karticami, zato vam to odsvetujemo.

Preverite, kakšna nadomestila za dvige zaračunava vaša banka za vaš račun ali paket, pomagate si lahko tudi z našim primerjalnikom osebnih računov.

Nekatere banke zaračunavajo tudi vpoglede v stanje na računu preko bankomata – preverite v ceniku svoje banke, ali in za katere kartice ga je potrebno plačati. Uporabniki spletne ali mobilne banke lahko svoje stanje kadarkoli preverite brezplačno.

Letni prihranek: 35 evrov

Kdor dvigne denar na bankomatu z debetno kartico petkrat mesečno in mu banka vse dvige zaračuna, bo za to plačal okoli 35 evrov letno (upoštevali smo povprečno nadomestilo, ki znaša dobrih 60 centov).

Banke imajo različno število bankomatov, Lon in Primorska hranilnica Vipava jih sploh nimata. Zagotovo je komitentom večjih bank lažje najti bankomat svoje banke, saj jih je več na razpolago. Nadomestila za dvige so odvisna tudi od računa ali paketa, ki ga uporabljate.

ZPS nasvet

  • Kadar je mogoče, se izognite bankomatom drugih bank.
  • Pozorni bodite na dodatna nadomestila, ki jih lahko zaračunavajo lastniki bankomatov – še posebej v tujini ali pri dvigih s karticami tujih izdajateljev (Revolut, N26 …).

vir: https://www.zps.si/trg-in-cene-topmenu-306/zps-svetuje-potrosnik-privarcuje/11530-drobizek-1-denar-dvigujte-na-bankomatu-svoje-banke

 

Mogoče vam bo všeč