izobraževanjeosveščanje potrošnikovSlovenijatehnologija

Svetila z novo energijsko nalepko

Zveza potrošnikov Slovenije je pripravila zanimiv članek.

Gospodinjskim aparatom in izdelkom, ki so od marca letos opremljeni z novo energijsko nalepko (pomivalni stroji, pralni in pralno-sušilni stroji, zamrzovalniki, vinske vitrine in zasloni), se bodo 1. septembra pridružila še svetila.

Proizvajalci svetil so sicer morali z novo energijsko nalepko že opremiti vsa nova svetila, ki so na trg prišla po 1. maju letos, vendar na prodajnih mestih potrošnikom nova nalepka še ni ogled. Bo pa morala biti vidna po 1. septembru 2021.

Z novo nalepko bodo morala biti od takrat naprej na vseh prodajnih mestih opremljena tudi svetila, ki bodo na trg prišla 1. septembra 2021 ali pozneje.

Za vsa “stara” svetila, ki so v fizičnih in spletnih trgovinah na voljo že od prej, pa bo veljalo 18-mesečno prehodno obdobje, ko se bodo lahko še vedno prodajala s staro nalepko. Prehodno obdobje se bo zaključilo 28. februarja 2023.

svetila nova en nalepka3

Na novi nalepki za svetila sta le dve spremembi: poenostavljena lestvica od A do G in koda QR v spodnjem desnem kotu, ki potrošniku omogoča, da dobi dodatne informacije o izdelku, in sicer tako, da jo poskenira s pametnim telefonom.

Belt-banner-1

 

vir: https://www.zps.si/dom-in-vrt-topmenu-331/nova-energijska-nalepka/11003-svetila-z-novo-energijsko-nalepko

 

Mogoče vam bo všeč