Intervju

Prvo leto je mimo! Ob 101. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Jožef Klekl starejši – ob prvi obletnici združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom 

“Ti pa prekmurski rod, ohrani nadale tvojo neomajeno vero v Boga. Ostani zvest svojemi slovenskomi narodi, šteroga enakovredna kotriga si bio in ostaneš.”

Vsi napadi pa, če tüdi pridejo iz protiverske ali protinarodnoga tabora. pa se naj razbijejo pri močnom obroči tvoje krščanske narodne stranke, šteroj si oblübo zvestobo do groba. Božja Previdnost, ki te je vodila v najhüjšíh bojih za tvoje verske in narodne pravice, bo te tüdi za naprej sprejemala in blagoslavlala, blagoslavlala do onoga hipa, dokeč ostaneš zvest prepričanji, veri in jeziki tvojih očetov in

Preberi še: https://vfokusu.com/post/422325/pred-100-letnico-zdruzitve-prekmurja-z-matico-vse-niti-prevzeli-prenovljeni-komunisti

Leto dni po priključitvi Slovenske krajine, kot se je takrat imenovalo Prekmurje s Porabjem je z zgornjimi stavki takratni nesporni duhovni vodja v svojih Novinah Jožef Klekl starejši nagovoril Prekmursko ljudstvo.

Ni bilo vse rožnato. Vojna je dodobra izčrpala svetovno gospodarstvo. Po zamenjavi oblasti je v Prekmurje prišlo uradništvo iz drugih predelov Slovenije. Lastnih ljudi za zasedbo izpraznjenih mest ni bilo zadosti. Prekmurski človek je tako, namesto madžarsko govoreče gospode, dobil predvsem liberalno usmerjene prišleke iz drugih delov Slovenije. O tem se Klekl v svojih novinah večkrat potoži.

Preberi še: https://vfokusu.com/post/472596/100-letnica-zdruzitve-prekmurja-z-matico-kucanov-laboratorij-idej-sos-denar-za-samo-izbrance

Prekmurje v novi državi SHS ni doživelo bistvenega ekonomskega izboljšanja, tako je ostalo do današnjih dni. V povprečju je to še vedno pokrajina, kjer dobršnemu delu prebivalstva daje kruh tujina ali pa del industrije, ki temelji na manjši dodani vrednosti. Vzporedno s tem se je ohranil tudi politično-socialni pogled na družbo. V ospredju so vrednote kot so poslušnost, skromnost, skupinska odgovornost. Precej težje pa se v ospredje prebija podjetnost, lastna iniciativa.

Praznovanje 100 letnice, bi moralo dati odgovore na pomembno vprašanje, kako naprej. V ospredje dogajanja in organizacije dogodkov se je, preko Šarčeve vlade ter servilnosti prekmurskih županov, postavil nekdanji partijski vodja Milan Kučan. Duh Klekla izpred 100 let je s tem bil v kali zatrt.

Glavni govorec na osrednji državni proslavi tako ni bil predsednik države Borut Pahor, ampak globoki državi poslušen in brez vizije državnika takratni predsednik vlade Marjan Šarec. Temu primeren je bil medel in pokroviteljski govor. 

Prekmurje se nahaja na osi gospodarsko in politično vse pomembnejše povezave med Baltikom in Jadranom. Ob 100 letnici bi bilo pričakovati, da bi v duhu povezovanja in sodelovanja na geopolitični točki, kjer živijo kot sosedje že tisočletja predstavniki različnih verskih, narodnostnih in političnih prepričanj, premagan duh delitve… Kot kaže pa tega ne morejo storiti vodje in ljudje, ki so v miselnih vzorcih in dejanjih povezani z zločinskimi sistemi 20. stoletja.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju