Vir: Avaz.ba
zanimivoŽivljenje

Pari, ki se srečujejo prek aplikacij, imajo večji motiv za skupno življenje

Ljudje, ki se v aplikacijah za zmenke srečujejo s svojimi partnerji, imajo pogosto močnejše dolgoročne partnerske cilje in so bolj predani partnerju, so pokazale nove raziskave. Z analizo podatkov iz ankete iz leta 2018 so raziskovalci s švicarske univerze v Ženevi (UNIGE) preučili vzorec 3235 odraslih v Švici, ki so bili v zadnjih 10 letih v zvezi in so spoznali svojega partnerja.

Raziskave so pokazale, da so pari, ki so se spoznali prek aplikacij za zmenke, bolj motivirani za skupno življenje kot drugi. 

“Raziskave ne kažejo, ali je končni namen teh parov živeti skupaj dlje ali krajše obdobje, vendar glede na to, da je zakonska zveza v Švici še vedno institucija, večina parov vidi življenje pred poroko kot obliko odvisnosti” – je dejala Gina Potarca Inštitut za demografijo in socioekonomijo Univerze v Ženevi.

Ženske, ki so se na ta način srečale s partnerji, so tudi omenile, da si želijo in nameravajo imeti otroka v bližnji prihodnosti, so povedali raziskovalci in poudarili, da je ta primer pri ljudeh, ki so se srečali prek aplikacij, pogostejši kot na kakršen koli drug način.

Raziskovalci so ugotovili, da so bili ti pari s kakovostjo odnosov in kakovostjo svojega življenja enako zadovoljni kot tisti, ki so se srečali v drugih okoliščinah. 

Aplikacije lahko olajšajo tudi oddaljene povezave, saj se uporabniki zelo enostavno povežejo z oddaljenimi uporabniki.

“Ker vemo, da so aplikacije za srečanja verjetno postale še bolj priljubljene v obdobju pandemije in družbenega oddaljevanja, so podatki, ki nam govorijo, da učinek tehnologije za ljudi ni tako slab, kot se je zdelo prej “- so dejali raziskovalci in poudarili, da raziskave so še en dokaz, da ni nujno, da je tehnologija slaba.

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da aplikacije za zmenke same spodbujajo srečanja, medtem ko zanemarjajo čustveno plat, so raziskave pokazale, da sta zavzetost in navezanost enako pomembna kot dejanje samega zmenka.

Avtor: A.M.

Mogoče vam bo všeč

Več v:zanimivo