Vir: Politiks
SvetVolitve

Trumpovi privrženci vdrli v kongres in prekinili proces potrjevanja izida predsedniških volitev, tako Trump kot Biden mirita pregreto situacijo

Privrženci predsednika ZDA Donalda Trumpa so danes vdrli v kongresno palačo in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev 3. novembra. Zasedanje obeh domov kongresa je prekinjeno. Poslanci so se zatekli v svoje pisarne.

Gre za prvi napad na ameriški kongres po letu 1812, ko so ga zažgale britanske sile. Washington je kasneje doživel številne velike proteste, vendar so Trumpovi podporniki prišli v zgodovino kot prvi, ki jim je uspelo vdreti v poslopje. Kongresna palača je trenutno obkoljena z vseh strani, kongresniki pa čakajo na policijske okrepitve, da lahko nadaljujejo z delom.

 

Vir: Politiks

Pred tem je Trump privržence med govorom pred Belo hišo pozval, naj gredo nad kongres, sam pa se je umaknil v Belo hišo. Trump ne priznava volilnega poraza proti demokratu Josephu Bidnu in še naprej trdi, da so bile volitve velika prevara, česar pa mu doslej ni uspelo z ničemer dokazati.

Napad na kongres je presenetil kongresno policijo, ki je sicer poslopje zavarovala z barikadami in enotami, ki so tudi uporabile solzivec, vendar je bilo policistov premalo. Županja Washingtona Muriel Bowser je pred pričakovanimi protesti poklicala na pomoč nacionalno gardo, vendar vojske okrog kongresa ni bilo.

Pred napadom je kongres začel formalno sejo za potrditev izida glasovanja elektorjev 14. decembra, ki so prisodili zanesljivo zmago Bidnu nad Trumpom s 306 proti 232. Biden je dobil tudi skoraj osem milijonov glasov volivcev več od Trumpa.

Predsedujoči skupnemu zasedanju podpredsednik ZDA Mike Pence je tik pred začetkom seje kongresu pisno sporočil, da nima ustavnih pooblastil za spreminjanje volilnega izida, kot je to zahteval Trump.

Potrjevanje izida volitev so sicer skoraj nemudoma prekinili Trumpovi kongresni podporniki z ugovorom na izid volitev v Arizoni, potem so nameravali storiti podobno še z drugimi državami, kjer je zmagal Biden, a je nato prišlo do vdora v kongres.

Vodja senatne večine republikanec Mitch McConnell je v svojem nagovoru kolege pozval, naj ne vlagajo ugovorov, ker bodo s tem škodili Ameriki. “Volivci so povedali svoje in če jih preglasujemo, bomo za vedno škodovali naši republiki,” je dejal McConnell, preden se je s kolegi zatekel na varno.

Vdor v kongres je streznil tudi komentatorje Trumpu naklonjene televizije Fox News, ki izražajo ogorčenje nad dogajanjem, čeprav hkrati s protestniki in Trumpom krivijo tudi kongresno policijo, da ni bolje poskrbela za varnost.

Na poti v poslopje ameriškega kongresa, kamor so danes vdrli podporniki ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je nacionalna garda, je sporočila Bela hiša. Podpredsednik Mike Pence pa je protestnike pozval, naj takoj zapustijo Kapitol. CNN medtem poroča, da je bilo v nasilju ranjenih več policistov in da so najmanj enega odpeljali v bolnišnico.

“Na ukaz predsednika Trumpa je na poti nacionalna garda z drugimi pripadniki zveznih enot,” je tvitnila Trumpova tiskovna predstavnica Kayleigh McEnany.

Podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je vodil zasedanje v senatu, je ostro obsodil proteste. “Vsak ima pravico do mirnega protesta, a tega napada na Kapitol ne bomo tolerirali,” je tvitnil. Protestnike je pozval, naj takoj zapustijo kongresno poslopje.

Kongres bi moral danes formalno potrditi zmago demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah 3. novembra, a so zaradi vdora zasedanje prekinili. Zaenkrat ni znano, kdaj se bo zasedanje nadaljevalo, Biden pa naj bi, kot so sporočili, še danes nagovoril državljane.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je danes predsednika Donalda Trumpa, čigar podporniki so vdrli v kongres, pozval, naj nemudoma javno zahteva konec tega obleganja. “Naša demokracija je pod napadom, kot ga še ni bilo, napadom na vladavino prava in predstavnike ljudstva,” je dejal Biden. Trump pa je protestnikom v posnetem nagovoru dejal: “Vem, da ste prizadeti, vendar morate zdaj domov, moramo imeti mir, zakon in red.”

“Ti prizori ne predstavljajo tega, kar smo, to je kaos in mora se končati zdaj (…) To ni protest, ampak vstaja,” je opozoril Biden. Napovedal je, da bodo naslednja štiri leta skušali obnoviti demokracijo.

Trumpu je sporočil, da besede predsednika ZDA lahko navdihnejo ali podžigajo, zato je od njega zahteval, naj ustavi to obleganje. Ob odhodu z odra se je še obrnil k novinarjem in dodal: “Dovolj je dovolj, dovolj!”

Trump je nato v posnetem televizijskem nagovoru pozval ljudi, naj gredo domov. “Vem, da ste prizadeti (…) Vendar morate zdaj domov, moramo imeti mir, zakon in red,” je dejal Trump. A obenem je znova zatrdil, da so mu ukradli zmago.

Med Bidnovim nagovorom iz Wilmingtona so ameriški mediji potrdili, da je v drugem krogu volitev v zvezni senat poleg Raphaela Warnocka zmagal tudi drugi demokrat John Ossoff. Demokrati bodo tako imeli naslednji dve leti večino tudi v senatu.

Predsednik ZDA Donald Trump je v kratkem video nagovoru svoje podpornike, ki so danes vdrli v poslopje ameriškega kongresa, pozval, naj gredo domov v miru. Video je sicer začel s trditvijo, da so mu ukradli volitve.

Trump je 3. novembra lani prepričljivo izgubil proti demokratu Josephu Bidnu, katerega zmago bi moral danes formalno potrditi še kongres. Vendar pa so predsednikovi podporniki, po navedbah medijev tudi oboroženi, nasilno vdrli v poslopje kongresa in prekinili zasedanje, potem ko jih je Trump v govoru pozval, naj gredo nad kongres.

“Vem, da trpite. Imeli smo volitve, ki so bile ukradene. To je bila velika zmaga in vsi to vedo, še posebej druga stran. Ampak zdaj morate iti domov, moramo imeti mir. Moramo imeti zakon in red in moramo spoštovati velike ljudi iz zakona in reda. Nočemo, da bi bil kdo poškodovan,” je dejal Trump potem, ko so se vrstila poročila o oboroženih spopadih na kongresu in najmanj eni ženski, ki so jo ustreljeno odpeljali v bolnišnico.

“Takega časa še ni bilo, ko se zgodi taka stvar, ko vzamejo meni, vam in državi. To so bile volitve prevare. Vendar ne smemo nasedati tem ljudem. Moramo imeti mir. Zatorej pojdite domov. Imamo vas radi. Vi ste zelo posebni. Videli ste, kaj se je zgodilo. Videli ste kako obravnavajo druge. To je tako zlobno. Vem, kako se počutite, ampak pojdite domov in pojdite v miru,” je še dejal Trump.

Avtor: L.S.

Politiks.si

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet