EvropakoronavirusPolitikazanimivo

Švedska: »Švedski vodja za upravljanje v izrednih razmerah moral odstopiti zaradi kritik svojega potovanja na Kanarske otoke«

Visok  član švedske vlade, ki se ukvarja s pandemijo, je včeraj ponudil odstop, potem ko se je v javnosti oglasil zaradi božičnih počitnic na španskih Kanarskih otokih.

Dan Eliasson, vodja Agencije za upravljanje v izrednih razmerah (MSB), organa, odgovornega za obvladovanje izrednih razmer in javno varnost, je vlado predlagal, naj ga odstavi s tega položaja, so sporočili iz MSB.

Švedska med pandemijo ni želela izvajati omejevalnih ukrepov, a ker je število primerov in smrtnih primerov decembra doseglo rekordno raven, je vlada sprejela najstrožje ukrepe in državljane pozvala, naj v prazničnem času zmanjšajo svoja  potovanja.

Eliasson je javno opravičeval svoje potovanje na sončni arhipelag ob severozahodni afriški obali ter dejal, da je želel obiskati svojo hčerko, ki tam živi, ​​in se je zaradi pandemije prej odrekel številnim potovalnim možnostim, oziroma ni mogel prej izvesti ta obisk. Kot poročajo agencije pa to ni  edini javni uslužbenec, ki je med prazniki kršil smernice države.

Prav tako sta   premier Stephen Lofven in pravosodni minister Morgan Johansson  bila prisiljena se opravičiti, potem ko bi naj  bila opažena, oziroma  v primeru Lofven fotografirana v nakupovalnih središčih med božičnimi prazniki.

Čeprav takšni incidenti ne pomenijo kršitve zakona, so razjezili številne Švede, ki jih je vlada že večkrat pozvala, naj med prazniki ohranijo visoke standarde osebne odgovornosti, je še navedla agencija. Kot se temu reče zgledi vlečejo, negativne še prej. 

Stopnja umrljivosti na Švedskem je nekajkrat višja kot v sosednjih nordijskih državah, vendar nižja kot v nekaterih evropskih državah, ki so uvedle zapiranje javnega življenja

Mimogrede  ta slavna in čaščena Švedska je v mnogo čem slabša kar se skrbi za javno zdravje tiče.  In ni ravno vzor kot je včasih za zaslediti pri nekaterih nasprotnikih  ukrepov za učinkovito  zajezitev epidemije z COVID-19.  

Avtor: Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa