Otroško igrišče na Šmartinskem jezeru je na razpolago(foto: MOC)
ljudjeLokalnoSlovenija

Od danes naprej na Šmartinskem jezeru odprto novo otroško igrišče

Na Šmartinskem jezeru pri pregradi  je bilo danes  predano namenu novo igrišče, ki je  urejeno  ob že obstoječem igrišču in bo v bodoče  razveseljevalo predvsem malo večje otroke. Z dvojno 30 metrov dolgo jeklenico, toboganom, plezalno steno in trampolinoma je  poskrbljeno,  da se lahko otroci v tem lepem predelu Šmartinskega jezera ob pregradi varno igrali in se zabavali.

 

»Želimo si, da bi otroci čim več časa preživeli v naravi, v zdravem gibanju in seveda manj za televizijskimi ekrani, računalniki in podobnimi elektronskimi napravami, kar je verjetno želja vseh staršev. Želimo si tudi, da bi bili ravno otroci tisti, ki bi starši spodbujali, naj jih odpeljejo na jezero, na ta čudovita igrala. Šmartinsko jezero je kraj, kamor Celjanke in Celjani, pa tudi okoličani in turisti radi prihajajo. Čeprav gre za umetno jezero, ima izredno lep naravni habitat, ki se je ustvaril v teh petdesetih letih. Stremimo k temu, da jezero ostane unikatno«, je na odprtju dejal župan Bojan Šrot in poudaril, da je vloga Mestna občina Celje pri razvoju Šmartinskega jezera v tem, da gradi in nadgrajujejo potrebno infrastrukturo.

 

Odprto otroško igrišče na Šmartinskem jezeru

Novo otroško Igrišče je urejeno  v sklopu projekta Doza narave v malhi zabave, ki bo zaključeno v prvi polovici prihodnjega leta. S projektom, ki je ocenjen na 59.000 evrov, bo  dopolnjena obstoječa turistična infrastruktura ob jezeru in prispevano k večji kakovosti preživljanja prostega časa v naravi. Mestna občina Celje je članica Lokalne akcijske skupine (LAS) – Raznolikost podeželja, v okviru katere so se oktobra predlani prijavili na razpis, ki ga je objavilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V marcu je bila  vloga odobrena ter da bo za projekt Doza narave v malhi zabave občina prejela skoraj 41.000 evrov iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Preostala potrebna sredstva v višini 18.000 evrov bo zagotovljenih v občinskem proračunu. Iz proračuna je  financirana tudi izvedba gradbenih del za pripravo terena za postavitev igral, nadzor in projektno dokumentacijo.

 

Prizadevanja za celovito ureditev Šmartinskega jezera gredo v pravo smer

 

Na Mestni občini Celje si v okviru razpoložljivih finančnih zmožnosti že več let prizadevajo za celovito ureditev Šmartinskega jezera. V letu 2004 so pridobili projektno nalogo, ki je ponudila predloge za celovito rešitev za razvoj turizma ob jezeru. V zadnjih letih je bilo veliko postorjenega. Postavljena je bila   akrobatska skakalnica za skoke v vodo, wake žičnico za smučanje na vodi, zgrajene so bile nove javne sanitarije. V Runtolah  je  občina odkupila zemljišče in uredili parkirišče za osebna vozila in avtodome z vso potrebno opremo.  Skondonga pri Brkatem somu  ima dobrega najemnika. Lastnik lokala Panorama s svojim gostinsko-turističnim projektom  je prav tako popestril ponudbo ob jezeru. Odmaknjena je bila dotrajana plavajoča ladja. Trenutno je v izdelavi projektantska zasnova širše ureditve kompleksa. Na tem mestu je predvidena izgradnja večjega gostinsko-panoramskega objekta.  Načrtuje se  izgradnja dodatnih pomolov za izplov supov.

 

Zaradi zaščite jezerske vode so v zadnjih letih zgradili okoli četrtino potrebne kanalizacije. Lani so zgradili odsek nove kanalizacije za Ribiški dom, kjer je načrtovan nov objekt.  Sprejet je tudi odlok o plovnem režimu na Šmartinskem jezeru.

 

Javno podjetje Zelenice, ki je izvajalo gradbena dela na igrišču, ki smo ga danes predali namenu, je lani začelo z obnovo sprehajalnih poti okoli jezera. Cilj je, da  se sprehajalne poti še dodatno  razširijo.

 

Jezero s svojo deset kilometrov dolgo, razgibano obalo in neokrnjeno naravo v vseh letnih časih privablja veliko obiskovalcev, ki so željni rekreaciji in sprostitve. Jezero ponuja še veliko neizkoriščenih priložnosti, zato si  na MO Celje želijo, da bi bilo čim več  podjetnikov z inovativnimi idejami, ki  bi na tem območju našli svojo tržno nišo, še več.

 

Kulturni program so pripravili učenci podružnične OŠ Šmartno v Rožni dolini z mentoricama Milanko Kralj in Vesno Kolin ter Zoranom Kolinom, ki je zaigral na harmoniko. Na slovesnem odprtju igrišča so županu Bojanu Šrotu trak pomagali prerezati Jakob, Zala, Julija in Špela.

Vane T. Costa

Vir in foto: moc&vtc

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:ljudje