Novinarska konferenca Združenja VSO(Foto: VSO)
črna kronikaDogodki in prireditveKulturazgodovina

Škandal: Napaka ministrice Aste Vrečko z posegom v že sprejete odločitve dela nepopravljivo škodo. Kaj je vzrok? Kratka politična pamet v prvi vrsti!

Iz medijev se je dalo  izvedeli, da se je ministrica za kulturo ga. Asta Vrečko 21.10.2022 odločila kar se da  hitro ukiniti Muzej slovenske osamosvojitve, oziroma za njegovo združitev z Muzejem novejše zgodovine v nov javni zavod. Ministrica o tem ni obvestila direktorja MSO, niti članov sveta. MSO(Muzej Slovenske  Osamosvojitve) namenjeni prostori na Roški, kjer že tečejo gradbena dela, pa naj bi služili Arhivu Slovenije.

Napaka, spoštovana ministrica. Moja osamosvojitev Slovenije nikakor ne sodi v paket z komunistično revolucijo. Osamosvojitev je enkratna in neponovljiva, komunistična revolucija pa škodljivo protiljudsko uničevanje slovenske kulturne in mentalne krajine.

“Muzej slovenske osamosvojitve ni ideološki projekt. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve kot domoljubna in veteranska organizacija odločno protestira ukinitvi muzeja slovenske osamosvojitve. Osamosvojitev zasluži samostojen muzej, ne pa nek priključek v kleti,” je dejal Lojze Peterle na novinarski konferenci.

Ni države na svetu, ki bi zapirala muzeje o lastni neodvisnosti in osamosvojitvi, meni Janez Janša(foto: VSO Slovenija)

O nerazumni in kratkovidni odločitvi je spregovori tudi Janez Janša, ki je dodal, da je slovenska država utemeljena na vrednotah slovenske osamosvojitve ter da so državni prazniki povsod po svetu zgolj nek zunanji izraz. Dejal je, da ne pozna države, v kateri bi se ukinjal muzej, ki obeležuje spomin na njen nastanek ter da zato pozivajo vladajoče, da predloga ministrice za kulturo ne sprejmejo.

MSO kot institucija je bila ustanovljena z vladnimi akti in odvisno od slabega dne ali  razdraženega želodca gospe  ministrice za kulturo. Če je temu tako,  kot meni prejšnji premier Janez Janša, je to potem žalostno, nekulturno, ne-ljudsko  in onstran zdrave pameti ali kakršne koli že nedorečene pameti.

Zavedena in zaslepljena ministrica  lahko politično zori nekje drugje in ne na ministrstvu za kulturo kot operativni in izvršilni organ z močjo poseganja in odločanja na področju kulture.

Osamosvojitev, ki jo je plebiscitarno podprl slovenski  narod decembra 1990, zasluži v strukturi slovenskih muzejev dostojno mesto in samostojen  muzejski naslov. To preprosto mora biti. Tudi jaz si ne želim mešanje stvari in institucije,   ki ne sodijo skupaj po nobeni logiki pod istim imenom ustanove niti niso med seboj primerljive, pa tudi združljive ne.

Ne bo šlo, Asta(la vista) Vrečko!

Vane T. Costa

Vir in foto: VSO&VTC

 

Mogoče vam bo všeč