FilatelijaljudjeŽivljenje

Nova poštna znamka – Ela Peroci, 100 let rojstva

Pošta Slovenije je ob 100. obletnici rojstva pisateljice Ele Peroci izdala posebno znamko.

 

100. obletnica rojstva slovenske mladinske pisateljice Ele Peroci

Ela Peroci se je rodila 11. februarja 1922 v Rogaški Slatini, umrla je 18. novembra 2001 v Ljubljani. Osnovno šolo je obiskovala v Šmarju pri Jelšah, Rogatcu, Šentvidu in Grobelnem. Gimnazijo je obiskovala v Celju in Kočevju. Študij na Državnem učiteljišču v Ljubljani je v času druge svetovne vojne prekinila ter diplomirala 1954 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani na Oddelku za pedagogiko. Po vojni je poučevala na osnovnih šolah, kot novinarka je delala v uredništvih revij Ciciban in Pionir. Bila je urednica Mladega sveta [Otrok in družina, 1955-1962], potem je delala na Radiu Slovenija in urejala mladinsko oddajo Radijska šola (1962–1978).

Ela Peroci sodi v sodobno slovensko mladinsko klasiko. Pisala je poezijo (Ajatutaja), radijske igre, scenarije ter prozo. Najbolj znane so njene kratke sodobne pravljice, ki so postale del slovenske literarne kulture. Njene pravljice so ponarodele (npr. Hišica iz kock, Moj dežnik je lahko balon,  Nina v čudežni deželi, Povestice tik-tak idr.) Najbolj popularna je kratka sodobna pravljica Muca Copatarica z ilustracijami Ančke Gošnik Godec (1957), ki je ponarodela. Generacije in generacije otrok so zrasle ob priljubljenem literarnem liku Muce Copatarice. Njene kratke sodobne pravljice so tudi kompleksne, npr. Črni Peter je dobil azijsko gripo, Ogledalce, Senca idr. Dela Ele Peroci so prevedena v triindvajset jezikov (srbski, hrvaški, nemški, francoski, slovaški, madžarski, italijanski, makedonski, angleški idr.).

V letih 1955 in 1956 je prejela Levstikovo nagrado in  leta 1971 nagrado Prešernovega sklada. Leta 1970 je napisala poslanico vsem otrokom sveta za mednarodni dan mladinske književnosti, kar je velika čast in priznanje slovenski mladinski književnosti.

 

 

Prof. dr. Milena Mileva Blažić

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

 

Poleg znamke je bil izdan tudi žig ter ovitek prvega dne.

 

vir: https://www.posta.si/zasebno/znamke-in-filatelija/galerija/postna-znamka/74044/Ela-Peroci-100-let-rojstva

Mogoče vam bo všeč

Več v:Filatelija