osveščanje potrošnikovprometSlovenijatehnologija

Kakšno avtopralnico izbrati?

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila zanimiv članek.

Toplo vreme bo privabilo predvsem lastnike vozil v samodejne pralnice.

Samodejne avtopralnice, ki smo jih obiskali in ocenili , so samo ena od možnosti za pranje avtomobila. Avtomobil lahko operete sami, na domačem dvorišču, ga zapeljete v samopostrežne avtopralnice ali pa ga prepustite ročnemu pranju. Priporočljivo je tudi, da vsaj občasno očistite tudi notranjost.

Preverite: Primerjalno ocenjevanje samodejnih avtopralnic >

Pranje avtomobila doma: plusi in minusi

Primerno je, če imate na dvorišču dovolj prostora, ustrezne pripomočke (šampone, gobe, tlačni čistilnik …) in seveda dovolj časa.

Zaradi ekoloških razlogov (odtekanje odpadne vode neposredno v kanalizacijo) je takšno pranje manj zaželeno, v nekaterih državah, denimo v Franciji in Nemčiji tudi prepovedano.

pranje avta nasveti 2

Koristni nasveti:

  1. Pozorni bodite pri uporabi tlačnega čistilnika, saj s previsokim tlakom ali napačnim kotom čiščenja lahko poškodujete lak.
  2. Pred šamponiranjem z gobo morate poskrbeti, da z avtomobila odstranite umazanijo, še zlasti prah in drobne kamenčke, s katerimi bi med drgnjenjem lahko opraskali lak ali stekla.
  3. Pranje doma je zaradi nizkih temperatur in nevarnosti zamrzovanja manj primerno za zimske dni, prav tako naj ga ne bi izvajali na soncu v vročini.

Samopostrežne avtopralnice

Če želite avtomobil prati sami, so samopostrežne avtopralnice prava rešitev. Z njihovo izbiro ne bo težav zaradi odvajanja odpadne vode, prav tako so v takšnih avtopralnicah na voljo vsi potrebni pripomočki za dobro pranje in splakovanje avtomobila.

pranje avta nasveti 3

Pralnice se razlikujejo glede na dolžino pranja z enim žetonom. Tudi tu morate sami poskrbeti za dobro spiranje umazanije pred začetkom šamponiranja. Samopostrežne avtopralnice so pokrite, ob nizkih temperaturah pa bodite tudi tu pozorni na zaledenitev.

Samodejne avtopralnice

Običajno pranje poteka v dveh delih. Z ročnim predpranjem s tlačnim čistilnikom uslužbenec odstrani grobo umazanijo, nato pa avtomobil zapeljete na pralno stezo, kjer je opran s krtačami in na koncu posušen z zrakom, včasih pa še z dodatnimi krpami.

pranje avta nasveti 4

Pri tem se lahko avtomobil premika skozi avtopralnico ali pa stoji na mestu, čezenj pa se premika sistem s krtačami. Pri večini samodejnih avtopralnic potniki ostanejo v avtomobilu, kar je udobno zlasti v hladnejših dneh. Slabost samodejnih avtopralnic je slabše sušenje, ker jih je manj, obstaja možnost, da boste na pranje morali počakati dlje časa.

Ročne avtopralnice

Ta možnost je lahko tudi najbolj elegantna, če je ročna avtopralnica blizu vašega doma ali službe. Pranje v ročnih avtopralnicah namreč poteka najdlje, zato je priporočljivo, da avtomobil pustite v pralnici in se čez določen čas (običajno najmanj eno uro) vrnete ponj.

pranje avta nasveti 5

Za ročne avtopralnice se je dobro najaviti, v času, ko so ceste najbolj umazane, boste sicer težko prišli na vrsto prej kot v nekaj urah. Poleg zunanjega pranja ponujajo tudi notranje čiščenje, izberete lahko poliranje ali celo globinsko čiščenje – seveda ob ustreznem doplačilu.

Nekoliko višja cena ročne avtopralnice naredi manj primerne za redno pranje avtomobila, so pa lahko zelo privlačne za občasno, bolj temeljito pranje.

Čiščenje notranjosti avtomobila

Sesanje in brisanje notranjosti (ne pozabite na steklene površine) lahko izvedete sami, če imate možnost v garaži ali pred stavbo. Namenski akumulatorski sesalniki so običajno precej šibki, marsikdo zato uporablja običajni talni sesalnik, ki pa seveda zahteva bližino električnega priključka.

pranje avta nasveti 6

Zanimiva alternativa so lahko sesalniki na žetone, ki so postavljeni ob avtopralnicah. Bodite pozorni na čas sesanja, ta je lahko od dveh minut pa vse do pet minut ali celo več.

 

vir: https://potrosnikovzoom.si/storitve2/154-kaksno-avtopralnico-izbrati

Mogoče vam bo všeč