Dogodki in prireditveFilatelijaSlovenijaV fokusu

Novoletni poštni znamki

Pošta Slovenije je izdala že svoji tradicionalni novoletni znamki.

 

Novo leto – A

 

Izumljena tradicija

 

Oblast in z njo povezana ideologija po koncu druge svetovne vojne je od leta 1945 postopoma uvajala novo praznovanje, imenovano novoletna jelka, ki naj bi nadomestila božič. Tega so v javnosti prepovedali, ostajal pa je v intimah družinskih okolij. Vendar je proces uvajanja praznične inovacije potekal postopno. Praznik se je prvotno imenoval novoletna jelka, ki je v 50-ih letih 20. stoletja postala simbol in nadomestek za božič.

Temeljni motiv za izum nove tradicije je bila želja takratne oblasti, da odrasli z novim praznikom na čim boljši način uvajajo otroke v “življenje našega socialističnega občestva”. Poleg zamenjave božičnega drevesca je bilo treba izumiti še nov lik novega praznovanja, kar je postal dedek Mraz, ki je bil vizualiziran leta 1952. Njegov avtor je bil Maksim Gaspari, oblast pa je izdala posebno navodilo, kakšen je “pravi dedek Mraz”.

 

Novo leto – C

 

Nekoč darovi, danes darila

 

Danes so pod božičnimi drevesci in novoletnimi jelkami pogosta darila, ki so v veliki večini odraz naše potrošniške kulture. Prvotno so se naši predniki obdarovali z darovi, torej z nekaj tistih živil, ki so jih pridelali v iztekajočem se letu. To so bili suho sadje, lešniki, orehi, kosi pogače, hlebčki kruha.

Okrašena božična drevesca, pod katerimi so zložena zavita darila, se v Evropi pojavijo najprej v mestih, in sicer v 18. stoletju. Po vaseh je bila ta navada bolj ali manj znana šele od prve svetovne vojne. Božično drevo, na katerem gorijo sveče, pa je  nekoliko starejše. Prvo poročilo je iz druge polovice 17. stoletja, in sicer iz Hannovra. Vendar pa je simbolika smrečice še veliko starejša in je sooblikovala ljudske predstave o drevesu življenja. Del okrašenega božičnega drevesca je bila tudi zvezda repatica, ki je kazala pot do kraja Kristusovega rojstva. Po koncu druge svetovne vojne je bila na novoletni jelki obvezna rdeča peterokraka zvezda.

Prof. dr. Janez Bogataj

Poleg znamke je bil izdan tudi ovitek prvega dne ter pripadajoč žig.

 

vir:  https://www.posta.si/zasebno/znamke-in-filatelija/galerija/postna-znamka/74373/Novo-leto-C

 

Mogoče vam bo všeč