hranaosveščanje potrošnikov

Koliko je mesa v piščančjih medaljonih?

Ker piščančji medaljoni spadajo med mesne izdelke, bi v njih pričakovali tudi zajeten delež mesa. V sklopu primerjalnega ocenjevanja smo preverili, če to drži.

Glede na pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov in mesnih pripravkov spadajo piščančji medaljoni med mesne izdelke , ki v prerezu ne kažejo več značilnosti svežega mesa. Lahko so narejeni iz kosov mesa ali sestavljenega (oblikovanega) mesa, prav slednjih je v našem primerjalnem ocenjevanju največ.

Mesa nekaj več kot polovica, lahko pa tudi manj

V povprečju so piščančji medaljoni vsebovali 58 odstotkov piščančjega mesa.

Najmanj ga vsebuje izdelek Eco+ in sicer manj kot polovico celotnega izdelka (le 41 odstotkov).

Največ piščančjega mesa vsebuje izdelek Culinea – Chicken nuggets (500 g), in sicer 72 odstotkov.

medaljoni sestava 2

Le pet medaljonov (Mercatorjevi, dva Hoferjeva znamk Primana in Dino chicken nuggets ter dva Lidlova znamke Culinea 500 g ter Vemondo), ki so vsebovali več kot 65 odstotkov mesa, so pri oceni deleža mesa dobilo oceno zelo dobro. Dva izdelka sta dobila oceno dobro, osem oceno povprečno, eden pa nezadovoljivo (Eco+).

Zoom OCENJEVANJE

Od kod prihaja meso?

Marsikomu je pomembno poreklo mesa, a tega podatka na večini označb nismo zasledili. Pri nekaterih je ta podatek zapisan samo v tujem jeziku (italijanščini, nemščini), zato smo o poreklu morali povprašati proizvajalce.

Pri šestih izdelkih je poreklo mesa Slovenija (vsi medaljoni iz Hoferja, medaljoni M minute in oba izdelka Perutnine Ptuj), pri ostalih je poreklo mesa tudi iz bolj oddaljenih držav – večinoma iz Evrope (Avstrija, Nemčija …), pri dveh Lidlovih izdelkih (Vemondo in Culiena, Chicken nuggets – 750 g) pa je lahko meso tudi iz Brazilije!

Več panade ali mesa?

Poleg mesa je pomemben del piščančjih medaljonov tudi panada, ki predstavlja tretjino celotnega izdelka. Pri veliki večini ta delež ni napisan na označbi, informacijo smo našli na embalaži zgolj petih izdelkov.

oblacek

Kaj je panada? Panada je obloga okoli mesa/mesnin, ki je običajno narejena iz moke, jajc, drobtin, mleka ali drugih sestavin.

medaljoni sestava 3

Običajna panada, kot jo naredimo doma, je sestavljena le iz treh ali štirih osnovnih sestavin, pri pregledanih piščančjih medaljonih pa smo opazili, da je panadi dodano marsikaj. V panade tako dodajo še kvas, sladkor, škrob, dekstrozo, gostilo, glukozni sirup …

Naš nasvet

  • Pri nakupu bodite pozorni na delež mesa in izberite tistega, ki ga ima največ.
  • Da bo izdelek čim bolj trajnosten, izberite piščančje medaljone, ki imajo meso slovenskega porekla.
  • Medaljone si lahko pripravite tudi doma. Piščančje meso razrežite na manjše kose in jih povaljajte v panadi iz moke, jajc in drobtin. Pri dodajanju soli bodite zmerni.

Avtorica: Melita Kogovšek

vir: https://potrosnikovzoom.si/zivila-in-pijace/142-koliko-je-mesa-v-piscancjih-medaljonih

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana