tablični računalnik(foto splet)
ljudjeSlovenijašolstvo in znanje

Humanitarna gesta: Donacija 100 tabličnih računalnikov za lažje šolanje ukrajinskih otrok na daljavo

Na pobudo ministra za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijaniča je Telekom Slovenije predstavniku Slovenske karitas v Novem mestu predal donacijo za 100 tabličnih računalnikov za potrebe šolanja mladih Ukrajincev, ki so zatočišče našli v Sloveniji.

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič in Telekom Slovenija sta se odzvala klicu na pomoč ukrajinskih otrok in mladih z donacijo 100 tabličnih računalnikov. Prve tablice so romale v roke šestim ukrajinskim osnovnošolcem, nastanjenih v Novem mestu.

Uvodoma je zbrane pozdravil generalni tajnik Škofijske karitas Novo mesto Simon Dvornik, ki je poudaril, da jim donacija tabličnih računalnikov omogoča, da pristopijo do žrtev vojne v Ukrajini, jih opremijo s tehnologijo in jih tako tudi sprejmejo v našo družbo. “Postavitev računalniških učilnic po mreži Karitas bo beguncem omogočila vsakodnevno rabo digitalnih storitev. Donacija računalnikov je vstopna točka k gradnji kvalitetnih medkulturnih odnosov in integracije ter sprejemanje žrtev vojne v našo družbo,” je še dodal ob svojem nagovoru.

Mark Boris Andrijanič, minister za digitalno preobrazbo si že od začetka vojne v Ukrajini prizadeva za tehnološko pomoč ukrajinskih ustanov in mladih beguncev v Sloveniji. Na njegovo pobudo je stekla akcija pomoči ukrajinskim bolnicam, šolam in javnim ustanovam s Starlinkovimi kompleti satelitskega interneta ter pobuda za donacijo Telekomovih računalniških tablic Slovenski karitas, ki bo ukrajinskim mladim po Sloveniji razdelila tablične računalnike. Poudaril je čut za sočloveka slovenskega naroda, kar smo pokazali tudi z današnjo gesto predaje tabličnih računalnikov.

 “Donacija 100 tablic je majhen korak za slovensko gospodarstvo, ampak velik za ukrajinske družine, ki bodo te tablice prejele, saj bodo ukrajinski otroci s tem lahko nadaljevali šolanje na daljavo,” je povedal ter zaključil z besedami “Naj živi dobrota, naj živi Slovenija in naj živi svobodna Ukrajina!”

Na dogodku donacije tabličnih računalnikov Slovenski karitas je zbrane pozdravil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se je zahvalil za dobrodelno aktivacijo pomoči potrebnim. V svojem nagovoru je povedal, da “Gre za korak, ki kaže velike reči. Vsem, ki ste tako ali drugače sodelovali pri tej akciji želim izreči iskrene čestitke in zahvalo vsem, ki ste se danes zbrali, da bi izrazili podporo dobroti in ukrajinskemu ljudstvu,” ter ob tem zaželel čim več upanja, da bo na koncu zmagalo dobro.

“Vsak otrok ima pravico do brezskrbnega otroštva in vsi mladi imajo pravico do šolanja. Naša skupna odgovornost zato je, da tudi mladostnikom in njihovim družinam, ki so se zaradi vojne v Ukrajini zatekli v Slovenijo, kot družba pomagamo,” je ob predaji tabličnih računalnikov povedal podpredsednik uprave Telekoma Slovenije Tomaž Jontes, ter dodal da v Telekomu Slovenije pomagajo tako s finančnimi sredstvi kot s svojimi storitvami. “Ob tej priložnosti pa mladim prek Slovenske karitas podarjamo tudi tablične računalnike za pomoč pri šolskih obveznostih. Predvsem pa si želimo, da se pri nas počutijo varno,” je še dodal.

Ob koncu dogodka je še svojo zahvalo izrazil generalni tajnik Slovenske karitas, ki ukrajinskim beguncem že pomaga s hrano, higienskimi pripomočki, šolskimi potrebščinami ter z drugim najnujnejšim več kot 1150 beguncem iz Ukrajine, ki živijo v zasebnih namestitvah. Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas je izpostavil, da je zelo pomembna tudi vsakovrstna podpora otrokom. “Zelo smo veseli donacije 100 tablic podjetja Telekom, ki bodo otrokom omogočila lažje vključevanje v šole, med sovrstnike in tudi v slovensko družbo.«

Dogodek predaje tablic so obogatili člani ukrajinskega orkestra Music for the Future, ki so zaradi vojne zapustili svoje domove in s pomočjo Slovenskega mladinskega orkestra zatočišče našli v Ljubljani. Nastopil je tudi Luan Sitar iz konservatorija za glasbo Jurij Slatkonja iz Novega Mesta.

 

Naj čim  čim manj ovir za ukrajinske in tudi  za vse druge otroke pri učenju in odraščanju.

Vir: svrsdp@vtc

Foto splet

Mogoče vam bo všeč

Več v:ljudje