osveščanje potrošnikovSlovenijaV fokusu

Kako (ne)varčen je vaš hladilnik?

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila zanimiv članek.

 

Zaradi visokih zneskov na položnicah za energijo marsikdo išče odgovor na vprašanje, kako in kje prihraniti kakšen evro. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako zmanjšati mesečni strošek za elektriko, ki jo porabi hladilnik.

Hladilnik je v gospodinjstvu nepogrešljiv, hkrati pa je eden večjih porabnikov električne energije, saj je ves čas priključen na omrežje. Najnovejši modeli z uporabno prostornino okrog 200 litrov, na primer, porabijo od 110 do 140 kWh na leto, po velikosti primerljivi kombinirani hladilniki z zamrzovalnikom (običajno je ta spodaj) pa od 220 do 280 kWh na leto.

Deset in več let starejši so precej bolj potratni. Če imate takšnega doma, ga uporabljajte, dokler deluje, ko ga bo treba nadomestiti, pa izberite energijsko čim bolj varčnega, torej takšnega, ki spada v čim višji energijski razred (ta je označen na energijski nalepki). Zanj bo sicer treba odšteti nekaj evrov več, a se višja začetna naložba v njegovi življenjski dobi izplača – letni prihranek za povprečno gospodinjstvo je okrog 30 evrov.

favicon Izračunajte prihranek energije s spletnim kalkulatorjem BELT

Koliko električne energije bo aparat v resnici porabil, pa je v veliki meri odvisno tudi od tega, kako in koliko ga uporabljate. S pravilno uporabo in vzdrževanjem bo namreč porabil manj.

1. Ne premajhen ne prevelik

Kupite tako velik hladilnik, kot ga potrebujete. Za dve osebi običajno zadostuje takšen s prostornino od 100 do 150 litrov, medtem ko štiričlanska družina potrebuje od 200- do 250-litrskega.

hladilnik-varcnost-2

Živila v hladilniku akumulirajo hlad in tako pripomorejo k vzdrževanju ustrezne temperature. Za optimalno delovanje aparata je idealno, da je ravno prav poln – torej ne preveč napolnjen in ne preveč prazen.

2. Stran od virov toplote

Prostor, kjer bo stal hladilnik, naj bo primerno oddaljen od virov toplote. Zraven pečice, pomivalnega stroja ali radiatorja torej ni najbolj primerno mesto. Prav tako ni primerno mesto, na katerega skozi okno sije sonce.

hladilnik-varcnost-3

Če imate tudi zamrzovalno skrinjo ali omaro, jo je najbolje postaviti v klet (ali garažo oziroma drug neogrevan prostor). In ne pozabite: na zadnji strani hladilnika naj bo dovolj prostora za neovirano kroženje zraka.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Preden hrano postavite v hladilnik, naj se ohladi. Juhe in enolončnice naj bodo v zaprtih posodah, drugače bo iz njih izhajala vlaga, ki lahko preobremeni kompresor hladilnika.

3. Razporeditev živil

Na porabo električne energije vpliva tudi razporeditev živil v hladilniku. Najhladneje je v spodnjem delu, najvišja in najbolj nestalna temperatura pa na vratih.

hladilnik-3

  • Spodnja polica, kjer je temperatura najnižja, je zato primerna za bolj občutljiva živila, kot so ribe, surovo meso in jajca, police na sredini pa za mleko in mlečne izdelke.
  • Na zgornje police, kjer je temperatura stabilna, a nekoliko višja, postavite manj občutljiva živila in hrano, ki jo nameravate hitro pojesti, na primer ostanke kuhanih obrokov.
  • Na vratih hranite manj občutljiva živila z daljšim rokom trajanja (marmelade, omake, sokovi in drugih napitki). Sadje in zelenjavo shranjujte v za to namenjenih predalih.

S pravilno razporeditvijo živil lahko v hladilniku nastavite višjo temperaturo in prihranite do 10 odstotkov električne energije.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Zamrznjen kos mesa ali drugega živila odtajajte v hladilniku – zrak v njem se bo dodatno hladil, zato bo aparat deloval ob manjši obremenitvi.

4. Temperatura delovanja

Optimalni temperaturni razpon, v katerem deluje hladilnik, je od 2,5 do 4,5 stopinje Celzija. Če v njem shranjena živila dovoljujejo, je lahko temperatura še višja. V zamrzovalniku je temperatura običajno 17 ali 18 stopinj Celzija pod lediščem.

hladilnik-varcnost-4

Vsekakor je treba pri nastavljanju termostata upoštevati navodila proizvajalca. Z delovanjem aparata v optimalnem območju so lahko prihranki pri porabi energije tudi do 25-odstotni.

5. Redno čiščenje

Na zadnji strani hladilnika je kondenzator, ki skrbi za oddajo toplote iz hladilnika. Ta del je obrnjen proti steni in težko dostopen, zato nanj pri čiščenju običajno pozabimo. Pa ne bi smeli, kajti sčasoma se začne na zadnji cevi kondenzatorja nalagati prah, ki zmanjšuje učinkovitost delovanja aparata in povečuje rabo energije.

hladilnik-1

Vsaj enkrat na leto je priporočljivo kondenzator očistiti s sesalnikom in mokro krpo. Redno pa je treba preverjati, ali se je v hladilniku oziroma njegovem zamrzovalnem delu nabral led (čeprav so sodobni hladilniki opremljeni s tako imenovano tehnologijo »no frost«, ki preprečuje nabiranje ivja in ledu.

En sam milimeter ledu namreč pomeni nekaj odstotkov večjo porabo električne energije.

favicon Preberite več: Kdaj ste nazadnje očistili hladilnik?

Ali ste vedeli?

Najpogostejša razloga večje rabe energije in slabega hlajenja sta odprta vrata in slabo tesnjenje vrat hladilnika. Vrata čim prej zaprite, ko iz njega vzamete, kar potrebujete (sodobni hladilniki sicer na predolgo odprta vrata opozorijo z zvočnim signalom).

Tesnilo na vratih pa je treba redno čistiti, če je poškodovano, pa ga je treba čim prej zamenjati.

Besedilo: Barbara Primc

 

vir: https://www.zps.si/okolje-topmenu-320/clear-x/11317-kako-ne-varcen-je-vas-hladilnik

 

Mogoče vam bo všeč