Vir: medium.com
tehnologija

Centralne banke trepetajo v strahu pred kriptovalutami

Japonska centralna banka  je sporočila, da je začela z preučevati zmožnost izdaje lastne digitalne valute. S tem se pridružuje številnim drugim svetovnim bankam pri raziskovanju širejnja v digitalni sektor.

Vir: china-briefing.com

Če že imamo kripto dolar, so sedaj tudi Kitajci na poti, da ustvarijo svojo digitalno valuto – kripto juan. Drugod po svetu tudi Rusija testira digitalne vode z uporabo ruskega rublja v elektronski obliki, medtem pa Švedska cilja na to, da postane prva brezdenarna družba nasvetu z uvedbo digitalne valute.

Po navedbah raziskovalcev bo prva faza poskusov izvedena do marca 2022 in se bo osredotočila na preučitev tehnične izvedljivosti izdajanja, distribucije in nakupa digitalne valute centralne banke (CBDC). Nato bo raziskava prešla na drugo fazo poskusov, ki bo preučila podrobnejše funkcije: na primer, ali naj se določijo omejitve količine CBDC, ki jih lahko ima vsak subjekt.

Japonska centralna banka je začela eksperimentirati z upravljanjem lastne digitalne valute oktobra. Njen izvršni direktor Shinichi Uchida je prejšnji mesec dejal, da bo banka po potrebi uvedla pilotni program, ki bo vključeval tako ponudnike plačilnih storitev kot tudi morebitne uporabnike.

Posodobitev finančnih sistemov
Napoved Japonske banke prihaja v času, ko globalne centralne banke napredujejo s pobudami za razvoj lastnih digitalnih valut. Poskušajo posodobiti finančne sisteme in s tem odbiti “grožnjo”, ki jo predstavljajo kriptovalute, pa tudi pospešiti domača in mednarodna plačila.

Na Kitajskem trenutno potekajo obsežna pilotska testiranja digitalnega juana v večjih mestih po državi. Nacionalna centralna banka načrtuje, da bo suverena digitalna valuta pripravljena pravočasno za zimske olimpijske igre 2022.

Avtor: VK

Vir: Avaz.ba

 

Mogoče vam bo všeč