Varni na internetu(Fotografija je simbolična)
črna kronikaLokalnoSlovenijatehnologijaTwitter noviceV fokusu

23-letnik priprt zaradi izsiljevanja mladoletnic za pridobivanje intimnih fotografij in videoposnetkov

Celjski kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Celje so prejšnji teden opravili hišno preiskavo pri 23-letnemu moškemu z območja Policijske uprave Celje, ki je osumljen storitve kaznivih dejanj prikazovanje, izdelava, posest in posredovanje pornografskega Pri hišni preiskavi so mu bile zasežene elektronske naprave, na katerih je bilo najdenih več slikovnih in video datotek spornih vsebin. Pridobljene posnetke je dodatno obdelal in s temi posnetki je izsiljeval k »poslušnosti« pri nadaljevalnim izsiljevanju mladoletnic

 

Osumljeni 23-letnik je deloval preko lažnih profilov, kjer je prevzemal lažno identiteto. Večinoma je komuniciral preko družbenih omrežij Instagram in SnapChat, z dekleti starimi od 13 do 16 let. Na vseh profilih se je predstavljal kot njihova vrstnica.

foto: Splet

S precej običajnimi mladostniškimi pogovori si je najprej pridobil njihovo zaupanje in jih prepričal, da so mu začele pošiljati fotografije in posnetke. Najprej je šlo za običajne fotografije, nato pa jih je z vztrajnostjo in na koncu  z grožnjami prepričal, da so si na podlagi njegovih navodil fotografirale svoje gole dele telesa. Kljub prejemu teh spornih fotografij in posnetkov, pa osumljeni ni prenehal s tovrstnimi kaznivimi dejanji.

Osumljeni je najmanj 8 mladoletnih oseb, na posebno predrzen način zlorabljal za pridobitev slikovnih in video datotek s seksualno vsebino. Z dejanji je pri dekletih povzročal stisko, osramočenost in strah.

 

23-letnika so s kazensko ovadbo  že spravili k  preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor. Zaradi istovrstnih kaznivih dejanj smo ga v preteklosti že obravnavali.

Upajmo da za nekaj časa ali za zelo dolgo vremensko obdobje  ne bo želel in tudi  se ne bi  smel preizkušati v vlogi »producenta« in postavljal v kočljiv položaj, stisko ali sramotenja, ne teh in ne katerih koli drugih  deklet podobne starosti.

 

Ob tem ni odveč  dodati kaj  svetuje policija. Svetuje namreč naslednje:

 

–        Na spletnih straneh dobro zaščitite svojo zasebnost,

–        pred morebitno objavo in pošiljanjem fotografij dobro premislite, 

–        ne objavljajte in nikomur ne pošiljajte svojih intimnih fotografij in posnetkov, ko so enkrat objavljeni na svetovnem spletu jih je skoraj nemogoče izbrisati,

–        če ste žrtev izsiljevanja, tega ne zadržujte v sebi ampak takoj poiščite pomoč staršev, skrbnikov, sorodnikov, prijateljev, učiteljev,

–        o zadevi obvestite policijo, za pomoč pri odstranjevanju javno objavljenih intimnih posnetkov pa se obrnite na [email protected].

 

Kaj dodati?

Intima je ena sama  in nedotakljiva, le do takrat ko jo  nepremišljeno in lahkoverno zaupate nekomu. Ne bodite vi tisti, ki jo boste zaupali nekomu, ki ni vreden tega tudi za tistega ki niste prepričani da je vreden tega.  Bodite tisto kar ste in ne   imeti napačno predstavo, da ste boj znani ali popularni in priljubljeni če  nepremišljeno posredujete česar koli o vas samih.

Vane T. Costa

vir: vtc&puc

Mogoče vam bo všeč