Most čez Pelješac(foto: Robi Valenti)
Dogodki in prireditveKulturaLokalnoSlovenijatehnologija

Tehnična kultura: V Celju, na celjski promenadi gostuje razstava »Slovenski mostovi doma in v tujini«

V Celju je na nabrežju Savinje na ogled razstava Slovenski mostovi doma in v tujini. Do konca februarja si je mogoče ogledati različne, posebne in celo unikatne mostove iz Slovenije in tujine, ki so jih za razstavo izbrali v Tehniškem muzeju Slovenije.

Gostujoča razstava Slovenski mostovi doma in v tujini je simbolično postavljena na nabrežjereke Savinje in v družbo mostov, ki vodijo preko nje. Strokovnjake Tehniškega muzeja Slovenije, v katerem so pripravili tematsko razstavo na prostem, so zanimali mostovi, ki so zgrajeni v Sloveniji, ne glede na to ali so plod domačega ali tujega znanja, različnih razvojnih stopenj gradbene stroke in izvora kapitala. Obenem so jih zanimali tudi mostovi v tujini, ki so plod znanja slovenskih strokovnjakov in/ali slovenske gradbene stroke.

Na 22 panojih so tako predstavljeni mostovi, ki so v arhitekturnem, konstrukcijskem, estetskem in seveda tudi tehniškem pogledu posebni, če ne celo unikatni. Nekateri izstopajo tudi po svojem zgodovinskem pomenu. Na fotografijah so prikazani tako obstoječi objekti, kot tisti, ki ne obstajajo več, izbrani so bili mostovi ne glede na uporabljeni gradbeni material (les, kamen, kovina, opeka, armirani beton ali kombinacije). V Zavodu Celeia Celje verjamejo, da bo razstava pritegnila pozornost tako lokalne skupnosti kot tudi turistov, ki bodo obiskali mesto.

Razstava Mostovi(Foto: Robi Valenti)

Gostujoča razstava Tehniškega muzeja Slovenije, ki sicer v svojih stalnih zbirkah ne prikazuje področja gradbeništva, bo na nabrežju Savinje v Celju na ogled do konca februarja.

Lepo je da bomo nekoč  na kraju samem, v kolikor  nam bodo kdaj koli  dopuščale okoliščine,  videti mojstrovine naših, slovenskih strokovnjakov. Kot zadnji  je biser tovrstne gradnje in znanja , most čez Pelješac, delo arhitekta Marjana Pipenbaherja. In še marsikdo in  tudi marsikje.

Vane T. Costa

Vir: zcc@vtc

Foto: Robi Valenti

Mogoče vam bo všeč