Prisega novoizvoljene vlade v Bolgariji(Foto: BgDnes)
BalkanEvropaKomentarPolitikaSvetVolitve

Bolgarski parlament potrdil novo vlado. Za štiri leta?

Po letih politične krize je bolgarski parlament včeraj vendarle potrdil novo vlado, ki je rezultat kompromisa med vodilnima strankama GERB-SDS in Nadaljujmo spremembe(PP-DB). Vlada bo delovala po načelu rotacije. Funkcijo premierja bo sprva opravljal Nikolaj Denkov, nato pa ga bo nasledila nekdanja evropska komisarka za inovacije Marija Gabriel. Ali je to stvar modrosti ali zaradi tega kjer teče voda v grlu. Voda je že bila v grlu. Samo je še nova prihajala. Ta »voda«  bi potopila državo pred očmi njenih državljanov in celotne Evrope in EU katere polnopravna članica so.

En mali diskurz si bom dovolil.  Vsi, vsepovsod po tej tako pametni in »demokratični« Evropi so si želeli sproščeno življenje, svobodo, nič omejitev in denarja brez dela le pravice in človekove pravice.  Vse dobro in prav. Ampak!? V Bolgariji so se našli razni »Šarci in Wernerji« in so želeli rušiti in demonstrirati preko raznoraznih TV oddaj, šotorjenj v središču prestolnice, metanja jajc na fasade vladnih poslopij, preko protestnih maršev  in rok koncertih. In so to storili.  In so želeli volitve. So jih dobili predvsem iz vrst sprehajalcev in jajcemetalcev. Ampak njihov glavni »šoumen«(gre se za znanega TV voditelja Slavija Trifonovega) in pobudnik sprememb ni hotel prevzeti palico dirigiranja z bolgarsko  družbo. On je iskal strokovnjake za vodo, za proračun, za okolje, ki jo se privlekli iz od ne vem kod, da bi vodili državo. Razočarali so sebe in celotno Bolgarijo. So v dveh letih zamenjali tri vlade  dve tehnični vladi in petkratne volitve.  Za kaj? Dabi dokazali da zmorejo motivirati ljudi. Ampak motivirati in voditi državo v imenu teh ljudi niso znali. Ali so hitro podlegli pritiskom raznih lobijev in zašli v mentalno in oblastno slepo ulico. Do pred dnevi, ko so bili na koncu slepe ulice, pol metra pred zidom na koncu slepe ulice.  Ta zid je bil previsok. Le sprejetje proračuna in začetek delovanja države z vsemi rednimi atributi bi lahko to bariero podrl. Brez kladiv in sile. S pametjo, soglasjem  in kompromisi.  Bolgari  si morajo samo priznati da zabavljači ali nek bankir iz kanadske province, ki ima(po starših)  tudi bolgarsko državljanstvo ni rešitev sama po sebi. Je bilo potrebno državo pripeljati tako daleč, da je bilo nujno strniti vrste konzervativcev in liberalcev, da se stvari pripeljejo na svoje mesto? Ne. Pa tudi minuto pred dvanajsto ni treba čakati.  Preden je poteklo dva meseca od parlamentarnih volitev.

Kako so to sprejeli v EU in mediji?

To razumno početje  je bilo videno in pohvaljeno s strani  predsednikov evropski inštitucij. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozdravila novoizvoljeno bolgarsko vlado. Ta pričakuje, da bodo sodelovali pri skupnih evropskih vprašanjih, za močno Bolgarijo in za močno Evropo.

Premierju Denkovu je čestital tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel.  Seveda si je zaželel sodelovanja v interesu Bolgarije in evropski državljanov.

Mednarodni mediji so spremljali glasovanje o novi vladi v Bolgariji. ABC je sporočil, da si nova vlada prizadeva končati stanje v državi, ki traja dve leti in pol. Ideja je obnoviti stabilnost in zagotoviti gospodarski napredek.

Naveden je tudi pomen načrtovanih reform. Spomnimo, Bolgarija doslej ni imela rotirajočih predsednikov vlad. Od sosedov iz Makedonije so se navzeli.

Der Standart pojasnjuje, da je med glasovanjem prišlo tudi do protestov. Organizirale so jih proruske skupine, za proruske pa se je opredelil tudi voditelj države Rumen Radev. Tudi parlamentarna demokracija  brez  predsedniških pooblastil se vrača nazaj. Naj  tako tudi ostane. Za dolgo.

Bolgarom več preudarnosti in manj sile in strasti pri izbiri in podpore  tistim,  ki bodo želeli in morali skrbeti za njihov blagor in boljši jutri.

Vane T. Costa

Foto: BgDnes

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan