Foto: Tomaž Milač
Dogodki in prireditveKulturaLokalnoSlovenijazgodovina

Celje: Mednarodni arhivski teden in elektrika. Vloga Zgodovinskega arhiva Celje, ki je na zavidljivo visoki strokovni in reprezentativni ravni.

Že četrto leto zapored na iniciativo Zgodovinskega arhiva Celje in Mestnega arhiva Ieper iz Belgije skupaj združijo moči arhivi iz različnih držav Evropske unije v okviru projekta International Archives Week Challenge. Oba arhiva vsako leto povabita približno en mesec pred obeleževanjem mednarodnega arhivskega tedna (letos 5. – 9. junij) po en arhiv iz posamezne države, da predstavi po en dokument na določeno temo. Izbor teme je vselej izzivalen pa tudi aktualen. Letos tako v izdaji posebne elektronske publikacije sodeluje 17 arhivov, ki so po svoji presoji poiskali in predstavili gradivo na temo elektrike.

 

Gradivo z opisi so prispevali: Štajerski deželni arhiv iz Gradca (Avstrija), Mestni arhiv iz Iepra (Belgija), Centralni državni arhiv iz Sofije (Bolgarija), Državni arhiv iz Reke (Hrvaška), Pokrajinski arhiv iz Plzna (Češka), Mestni arhiv iz Kopenhagna (Danska), Mestni arhiv iz Tallina (Estonija), Mestni arhiv iz Saint-Omerja (Francija), Grški državni arhiv iz Aten, Madžarski državni arhiv iz Kecskemeta, Državni arhiv iz Gorice (Italija), Latvijski državni arhiv iz Rige, Državni arhiv iz Malte, Pokrajinski zgodovinski center v Eindhovnu (Nizozemska), Državni arhiv iz Varšave (Poljska), Državni arhiv iz Uppsale (Švedska) in Zgodovinski arhiv Celje. Slednji predstavlja koledar za javno razsvetljavo v Celju iz leta 1925. Gradivo sta zbrala in uredila dr. Rik Opsommer in dr. Borut Batagelj, publikacijo je oblikoval Andrej Mohorič, naslovnica pa je delo slikarja Tomaža Milača. Po elektronski izdaji bo izšla v kratkem tudi tiskana publikacija v omejeni nakladi.

 

Izbrani in predstavljeni kosi arhivskega gradiva v publikaciji Electricity: International Archives Week Challenge 2023 predstavljajo izredno bogastvo in raznolikost, po drugi strani pa tudi sorodnost ter unikatnost gradiva. Dokumenti tako glede na izgled kot vsebino razkrivajo predvsem tematike vezane na  preskrbo in rabo elektrike, izpostavljajo lokalne posebnosti ter globalne podobnosti, predstavijo nam tudi nekatere osebnosti in pomen, ki ga je elektrika imela v procesu civilizacijskih sprememb za človeka in družbo. Tudi zvrst predstavljenega gradiva je podobno kot vsebina zelo raznolika, saj publikacijo bogatijo reprodukcije fotografij, načrtov in spisovnega gradiva.

Koledar za javno razsvetljavo v Celju (1925)

Foto: Tomaž Milač

Mestna elektrarna Celje, ki je skrbela za distribucijo električnega toka v Celju, je na celjski magistrat poslala dopis, s katerim je sporočila, da je preverila na dunajski zvezdarni prave podatke za sončni vzhod in zahod v Celju. 17. 3. 1925 je mestna elektrarna na mestni magistrat poslala popravljen koledar za javno razsvetljavo in korigirala prejšnjo verzijo. Določen čas prilagajanja prižiganja in ugašanja razsvetljave se je spreminjal vsakih 10 dni in s tem prilagajal sezoni. Spis je bil zaključen s strani magistrata in podpisan s strani župana Jura Hrašovca 21. 7. 1925.

To nam samo pove z kakšno resnostjo in predanostjo  so se resni in odgovorni možje kot je bil takratni župan Celja Jura Hrašovec, lotevali svojega poslanstva županovanja in skrbi za dobro počutje meščanov in meščank.

 

Objava dokumenta je del mednarodnega projekta International Archives Week Challenge 2023, ki ga letos z izdajo publikacije Electricity bogatijo objave 17 kosov gradiva iz 17 arhivov prav toliko držav Evropske unije.

Delo ki ga opravljajo in ga navzven prezentirajo tekom celega leta in še posebej v  mednarodnem tednu arhivov je vreden priznanja in globokega poklona za opravljeno delo na  najvišji možni strokovni ravni

Vane T. Costa

Vir: Zgodovinski arhiv Celje

Foto: Tomaž Milač

Mogoče vam bo všeč