IntervjuKonzervativna mladina

Nedeljski intervju, Timotej Rauter, mladi domoljub, ki ima rad politiko

Tokrat smo v našo družbo povabili zelo zanimivega najstnika, 19-letnega Timoteja Rauterja, ki ima, kot mlad Slovenec svoj zanimiv pogled na politiko. Pravi, da mu je to, kot hobi. Veliko gleda tudi video posnetkov in se navdušuje tudi za Ameriško politiko.

Nedeljski intervju, Timotej Rauter, mladi domoljub, ki ima rad politiko

V intervjuju nam je Tim, kot ga kličejo prijatelji, zaupal, kaj je povedal o sokrajanu Marjanu Šarcu, kaj misli o sovražnem govoru, kdo je njegov najljubši politik, kaj pravi o opoziciji in še veliko drugega. Pravi, da je politika njegova strast.

 • Timotej iskrena hvala, da si si si vzel čas za naš portal in naš intervju. Bova te v nadaljevanju imenovala kar Tim, kot te kličejo prijatelji. Glede na to, da te naši bralci še ne poznajo, povej, kdo si v bistvu?

Sem Timotej Rauter, (prijatelji me kličejo kar Tim) povprečni najstnik, ki obiskuje 4. letnik gimnazije v Kamniku in me zanima več stvari. Ogromno sem se že v osnovni šoli zanimal za zgodovino in geografijo, večinoma za novejšo, od začetka 20. stoletja naprej. Redno prebiram knjige in gledam dokumentarne filme o 2. sv. v., večinoma o tajnih operacijah, o odnosih med zavezniki in t.i. industrijski vojni v tem času. Sem tudi oseba, ki jo zanima narava in živali – sem čebelar že nekaj let in me vsakič ko stopim v čebelnjak, prevzame občutek navdušenja, in to nikoli ne ‘zastari’. Potem pa sem se kasneje začel v srednji šoli redno zanimati za politiko, resno ko so bile parlamentarne volitve leta 2018. Intenzivno sem spremljal množične medije, njihova “neodvisna” in “objektivna” poročanja in ker je bilo veliko govora in Janezu Janši, zaradi njegovih ‘afer’, sem začel iskati več informacij na internetu o stranki SDS. Ja politika je sedaj moja strast.

Timotej Rauter politika

Timotej Rauter

 • Spremljaš tudi tujo politiko?

Ja veliko tudi spremljam tujo politiko, večinoma tekoče politične dogodke, saj se prah predsedniških volitev 2020 v ZDA še dodobra ni polegel. Spremljam tudi zunanjo politiko Kitajske in njene komunistične partije, ki trenutno deluje na zelo agresiven imperialističen sistem. 

 • Prihajaš iz Kamnika. Mesta, kjer je svojo vladavino začel Marjan Šarec, najprej kot župan, nato pa poslanec in za kratek čas pa celo kot predsednik vlade. Kako bi ti opisal politiko Marjana Šarca?

Ja, Marjan Šarec je po mojem mnenju (ne)ponesrečeni fenomen Slovenije. Kot župan je upravljal Kamnik 8 let, oziroma dva mandata. Če z vseh zornih kotov pogledam njegovo vladavino kot župan, je bila razmeroma porazna. Grajenje in obnavljanje infrastrukture je bilo počasno in občina Kamnik bi lahko zgradila veliko več kot pa je. Na občini je deloval izredno razdiralno in agresivno, saj je svoje kolege nahujskal en proti drugemu. Osebno poznam tajnice in referentke, ki so upale, da na parlamentarnih dobi poslanski stol saj bo končno odšel iz občine. Privatiziral je tudi Komunalno Podjetje Kamnik – KPK, ki je delovalo v izredno dobro in občini prinašalo več milijonov evrov zaslužka na leto. In pa seveda zloglasna Osnovna Šola Frana Albrehta, za katero je občina dala milijon in pol evrov, še danes nikjer ne stoji.

Tim Rauter: Šarec je na občini deloval izredno razdiralno in agresivno, saj je svoje kolege nahujskal en proti drugemu

Politika Marjan Šarec, ko deluje na državni ravni in državnem zboru je identična, kot na lokalni ravni. Je izjemno hitro zamerljiv in krši prvo pravilo politike – nikoli nikomur ne zameri in vedno poskusi vzpostaviti dialog s svojim ideološkim tekmecem. Umazano perilo, ko je bil predsednik Vlade, je pral v javnosti in medije uporablja kot uradno komunikacijsko orodje. Kot PV je imel priložnost za odgovarjanje na resna vprašanja s tipično “Serpentinškovo” retoriko, ki je zelo kratka in praktično ne pove nič. Zdaj ko je pa poslanec DZ in sedi zadaj v oslovski klopi, je bolj ali manj tiho, saj ni zmožen tvoriti dolgih in strukturiranih besedil. V vlogi PV je bil izredno neuspešen, ravno obratno kar so nam množični mediji ves čas govorili. Kadroval je na radikalno liberalen način, saj je raje upošteval spolne kvote kot pa znanje in izkušnje kandidata.

Kot predsednik vlade je Marjan Šarec imel priložnost za odgovarjanje na resna vprašanja s tipično Serpentinškovo retoriko, ki je zelo kratka in praktično ne pove nič.

 • Glede na to, da si še rosno mlad, je zanimivo, da ti je blizu politika. Zakaj po tvojem mnenju politika za mlade ni zanimiva?

V tujini je veliko večji delež mladih aktivno udeleženih v politiko, predvsem v ZDA. So presenetljivo samoiniciativni in poskrbijo, da je njihov glas uslišan. Menim, da mlade ne zanima politika zaradi naše mladostne demokracije, in tudi ni tako razburljiva kot politika v Združenih Državah. Poznam vrstnike, ki se ne zanimajo za politično dogajanje v Sloveniji, kažejo pa tudi zanimanje za tujo.

politika

glasovnica plebiscita

 • Kaj o politiki govorijo tvoji sovrstniki, Kako gledajo na trenutno vlado?

Večina mojih sošolcev in prijateljev je »ameriško konservativnih,« saj jih bolj zanima dogajanje v Ameriki kot pa tu. Nimajo veliko mnenj o trenutni vladi, prevladuje pa mnenje da je levi pol  vedno bolj radikaliziran, ne sprejema drugače mislečih v svoj politični prostor in podpira ideje, ki bi jih še desetletja nazaj tretirali kot nore.

 • Kako bi opisal razmere v Slovenski politiki, predvsem v primerjavi med koalicijo in opozicijo?
Aleš Hojs in Timotej Rauter

Aleš Hojs in Timotej Rauter

Politična polarizacija je vedno bolj večja, pluralizacija se pa eksponentno manjša. Ko je bila stranka SDS v opoziciji, so delovali razmeroma konstruktivno in so vedno strmeli k temu, da čeprav morajo sodelovati s svojimi ideološkimi tekmeci saj gre za blaginjo Slovenije in Slovencev. Čeprav je to razmerje delovalo samo enostransko, opozicija ni poskušala koalicijskih partnerjev zabosti z nožem v hrbet na vsakem koraku. Danes pa opozicija, kljub epidemiji in pozivom k enotnosti deluje razdiralno in vsak mesec ko je na oblasti trenutna vlada, postajajo vedno bolj agresivni. Večkrat jih tudi opišem kot narkomane, ki jim primanjkuje »robe«.

Tim Rauter: Opozicija, kljub epidemiji in pozivom k enotnosti deluje razdiralno in vsak mesec ko je na oblasti trenutna vlada, postajajo vedno bolj agresivni.

 • V Slovenski politiki zadnje čase prednjači predvsem politična saga okoli stranke DeSUS. Kam bo po tvojem mnenju stranko DeSUS to pripeljelo?

Stranka DeSUS si je zabila zadnji žebelj v krsto, ko so Karla Erjavca ponovno izvolili kot predsednika stranke lansko leto. Poslancev in kongresa popolnoma ne razumem, saj so večkrat opozarjali na zavajanje medijev, hkrati so pa Pivčevo izključili na podlagi umetno narejene afere, kjer se je medijski umor videl kilometre daleč. Menim da na naslednjih volitvah v ne bodo prišli parlament, glede na slabe rezultate anket ter Erjavcu še tudi najbolj naivna oseba več ne zaupa. Politika DESUS-a po mojem mnenju ni dobra.

 • Veliko je zadnje čase govora o sovražnem govoru. Kaj je v bistvu zate sovražni govor? In kako se ga lotiti?

Sovražni govor jaz osebno ne priznavam, ga je pa nemogoče definirati zaradi svoje relativnosti in subjektivnosti.  Obstaja pa svoboda izražanja. V ZDA imajo v ustavi zelo imeniten 1. Amandma kjer je zelo podrobno opisana svoboda izražanja govora in tiska. Menim, da bi Slovenija ter Evropa na splošno potrebovala podobno, saj se dogaja, da gredo ljudje tudi v zapor zaradi izražanja svojega mnenja, ne glede na to ali je radikalno ali ne, saj družba spontano poskrbi za t.i. izločitev le-teh. Izvrševanje nasilnih in sovražnih dejanj je pa druga zgodba, in je pomembno da obojih med sabo ne mešamo.

 • V lanskem letu pa tudi letos smo bili priča takšnim in drugačnim protestom. So po tvojem mnenju ti upravičeni?

Spontani protesti niso niti približno bili upravičeni. Mnogi protestniki so dejali, češ da kritizirajo celotno slovensko politično krajino, hkrati so pa z njimi protestirala mnoga znana imena opozicije. Nosili so tudi transparente, ki so ciljali na samo enega človeka in eno stranko. Da še dodam, protestirali so, v času, ko poteka svetovna pandemija, ki jo ne smemo podcenjevati. Ob vseh teh dejstvih se človek vpraša, so res tako spontani ali za tem stoji nov napad opozicije ter skupine nevladnikov, ki se borijo za ohranjanje svojih privilegijev.

 • Veliko spremljaš tudi ameriško politiko. Je po tvojem mneju Joe Biden, upravičeno postal novi ameriški predsednik?

Ne, niti blizu. Joe Biden, “establišmentu” v Washingtonu vsekakor ustreza politikom od radikalnih socialistov kot npr. Alexandria Ocasio-Cortez do kariernih političnih republikancev, ki so del t.i. močvirja. Demokrati so imeli 4 leta časa priprav za izvedbo prevare 3. novembra, čeprav ima Trump odlične argumente in dokaze za izpodbijanje rezultatov volitev, saj je nemogoče da bi bilo toliko naključij, očitno to ni po godu ljudem, ki že desetletja vladajo Združenim Državam, da vlada še 4 leta. Vrhovno sodišče ZDA je zavrnilo zadnjo tožbo Trumpove kampanje, kar tudi nakazuje korupcijo na samem državnem vrhu.

 • Se po tvojem mnenju podobno, kot se je zgodilo z ameriškimi volitvami lahko zgodi tudi pri nas? Torej ponarejanje rezultatov?
Timotej Rauter

Timotej Rauter

Neka možnost definitivno obstaja, to pomeni tudi za ves zahodni svet. Tisti, ki so v ZDA ponarejali rezultate, so jih praktično odnesli brez posledic. Ker je to sago spremljal tudi cel svet, bodo posledično določene skupine ljudi poskušale goljufati volitve. Če bi v Sloveniji prišlo da take ugotovitve na naslednjih volitvah, s težko obremenilnimi dokazi in nemogočimi naključji, se nam pa piše slabo, saj bo to dodobra oslabilo demokracijo v naši državi in bi odvračalo tudi tuje investitorje.

 • Pa se za zaključek posvetiva še malo domači politiki. Kako bi ti ocenil sedanje vodenje slovenske vlade?

Slovenska vlada deluje zelo učinkovito in je manj kot v enem letu je uspela narediti veliko, kljub konstantnemu metanju polen pod noge, medijskim spinom in epidemiji. Seveda jo čaka še veliko izzivov, največ na področju ilegalnih migracij, demografije, digitalizacije, zdravstva itd. Če bodo naprej garali kot so do zdaj, nas čaka boljša Slovenija do konca mandata. Veseli me tudi ogromen napredek na Ministrstvu za notranje zadeve, saj končno priznavajo, da so ilegalni prehodi velik problem. Infrastrukturno ministrstvo po mojem mnenju tudi uživa veliko višjo podporo kot v prejšnjih mandatih, prav zaradi vrhunskega vodenja ministra Vrtovca.

Slovenska vlada deluje zelo učinkovito in je manj kot v enem letu je uspela narediti veliko, kljub konstantnemu metanju polen pod noge, medijskim spinom in epidemiji.

 • Te starši, prijatelji pri udejstvovanju za politiko podpirajo. Boš nekoč postal tudi sam politik?

Mislim da imajo starši bolj mešane občutke, saj je politika zelo zahtevna, kar se zavedam tudi sam. Kot politik moraš biti človek z »debelo kožo«, saj so medijski napadi in napadi političnih nasprotnikov vsakodnevna rutina. Stara starša me najbolj podpirata, saj tudi sama veliko spremljata Slovensko politiko. S prijatelji se tudi kdaj pogovarjamo o politiki, večinoma o Ameriški. Osebno jemljem trenutno moje zanimanje za politiko kot hobi, dovoljujem pa možnost, da bil del politike nekoč tudi sam.

Timotej Rauter

Timotej Rauter

 • Kdo izmed slovenskih in tujih politikov je tisti, ki bi ga želel spoznati? Kdo ti je v bistvu najbolj pri srcu?

Željo bi imel spoznati Ministra za Zunanje Zadeve, Anžeta Logarja saj so mi njegovi nastopi v medijih vrhunski. Argumentira izvrstno in zna utemeljiti stvari. Z njim se tudi strinjam na mnogih področjih. Končno je tudi sam usmeril zunanjo politiko na zahod – k našim zaveznikom. Tujega politika bi pa želel spoznati Ameriškega političnega komentatorja Bena Shapira, zaradi njegovega slogana – dejstva pred čustva.

 • Na konec mi povej kakšna je tvoja napoved v politiki v prihodnosti? Vzpon levičarske težnje po demokratičnem socializmu, vzpon desne opcije domoljubja, ali nekaj sredinska pot sodelovanja?

Čeprav se trenutno veča vpliv in moč socializma in populizma po zahodnem svetu, menim da bo na dolgi rok prevladala desna sredina, kot že desetletja od 2. sv. vojne naprej. Domoljubje trenutno povsod peša, vendar se bo kmalu spremenilo, saj se po vsaki radikalni težnji spontano ustvari protiutež. Težava je tudi imperialističen slog zunanje politike Kitajske Komunistične Partije saj bo države prisilil k defenzivnim zunanjim odnosom, če bodo hotele ostati osamosvojene.

 • Tim iskrena hvala, da si si vzel čas za naš portal in upam, da to ni bil tvoj zadnji stik z nami, ter da bomo kmalu na našem portalu lahko brali tudi tvoje politične kolumne.

Hvala vam za priložnost, da izrazim svoje mnenje, moj prvi intervju in se veselim sodelovanja z vami v prihodnosti.

Intervju pripravil portal e-maribor, S Timotejem se je pogovarjal M.G.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju