Nekategorizirano

Župan Arsenovič zamenjal strokovne nadzornike z njemu zvestimi in politično dovolj tečnimi, kot je Stojan Auer na primer

Veliko vroče krvi je na ponedeljkovi seji mariborskega mestnega parlamenta sprožila napoved mariborskega župana Saše Arsenoviča o zamenjavi občinskih  nadzornikov v Energetiki, Marpromu in Javnem podjetju za gospodarjenje s  stavbnimi zemljišči. V stilu svojega vzornika in idola, ljubljanskega župana Zorana Jankoviča, je sleherne pomisleke in prteste opozicije zavrnil s trditvijo, da ima kot lastnik pravico do nadzora nad delom nadzornih svetov, kar bo seveda uresničeval z njemu lojalnimi obrazi, kar pomeni, da se je Arsenovič lotil le članov nadzornih svetov, ki prihajajo iz opozicijskih vrst. 

Kar po kratkem postopku, brez slehernih krivdnih razlogov, jih bo Arsenovič izbrisal s seznama članstva v nadzoenih svetih, nato pa na njihova mesta umestil njemu všečne in njemu lojalne svetnike oblastne koalicije. Arsenovičeva kadrovska deratizacija je sprožila revolt tudi pri nekdanjem županu in mestnem svetniku Francu Kanglerju. “Kot da mi, ki smo v opoziciji, ne predstavljamo občine. Kaj vam je naredil gospod Vogrin iz moje stranke? Kaj imate proti Slavincu iz Desusa? Govorite o strokovnjakih, po naših informacijah pa ste za nadzornika predlagali celo nekoga, ki je pristal v osebnem stečaju. Če to drži, je to velika zaušnica vam. In tak človek naj nadzira javno podjetje,” je bil kritičen Kangler in Arsenoviča pobaral  ali bo zamenjal tudi občane, s katerimi se ne bo strinjal. Sicer pa so mestni svetniki s pomočjo koalicijskega glasovalnega stroja zamenjave nadzornikov izglasovali s tesno večino.

V opoziciji ne mirujejo, govori se tudi o pritožbi na upravno sodišče. Vlado Šega, lani tudi županski kandidat Levice, je županu Arsenoviču poslal odprto pismo, ki ga objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani župan g.

Saša Arsenovič

 

Zavedam se, da je delovanje tako široke koalicije za vas nadvse težavno. Vendar je takšna pač realna sestava mestnega sveta in s tem se je potrebno sprijaznit. Razumem (ne pa tudi odobravam), da so vam nekatere stranke, predvsem tiste, ki tvorijo tudi koalicijo v vladi, bolj »pomembne«. V takšne zgodbe pa nikakor ne sodi razlikovanje med bolj ali manj »tečne« svetnike. Nikakor pa koalicija ne sme delovati po sistemu, da se boste z nekaterimi dogovarjali ter hkrati od preostalih zahtevali le pridno dvigovanje rok.

Skupščina Nigrada seveda ni vezana na sklepe MS MOM. Vendar, kadar gre za člana nadzornega sveta, imenovanega »po politični liniji« je vsekakor higiensko in politično korektno, da se o tem v koaliciji vsaj pogovorimo. Da je bil gospod Stojan Auer po tej (politični) liniji imenovan v kar oba (do sedaj) zamenjana nadzorna sveta gospodarskih javnih služb nakazuje na nekakšno »kupčkanje«, ki smo ga tako zelo kritizirali pri prejšnjih županih. O kakšnih strokovnih kompetencah v tem primeru nikakor ne more biti govora, saj g. Auer nima prav nikakršnih izkušenj v poslovanju srednje in velikih družb kaj šele v komunalni stroki. (Kadar govorimo o »izkušnjah« je povsem jasno, da to izključno pomeni delovati na vodstvenih ali vodilnih mestih v konkretni branži – vse ostalo je ljubiteljsko, oziroma amatersko in neformalno poznavanje tematike). Osebno nimam nič proti g. Auerju – vendar ta »vse-nadzorniška« funkcija, je pa le malo prehuda.

Skupščina je podelila razrešnico tako upravi, kot nadzornemu svetu (kar seveda ne izključuje zahtevkov iz naslova odgovornosti). Skrajno nenavadno je, da se v isti sapi govori o kraji, utaji, ponikanju denarja in podobnih pomanjkljivostih. Takšne stvari in na takšen način se lahko pogovarjamo na mestnem svetu, oziroma kjerkoli med laično in strokovno javnostjo. Nekatere izjave pa res sodijo bolj med »šank debate«. V korporativnih odnosih in med uradnimi predstavniki organov družbe, pa je povsem jasno, kdo lahko daje kakšne izjave, kakšno težo imajo ter kakšno odgovornost nosi posameznik v sistemu. Govora je o za Maribor pomembnih gospodarskih subjektih, čigar poslovanje ne smemo ocenjevat kar »po sistemu ulice« temveč strokovno in preudarno. 

Nikakor se nimam namena opredeljevat do (ne) pravilnosti poslovanja ali kogarkoli opravičevat. Odgovoren lastnik pač ne bo javno »pljuval« po lastnem podjetju in mu s tem ne nazadnje povzročal tudi gospodarsko škodo, temveč bo poslovanje nadziral/preveril (s strokovnimi in ne tečno-političnimi kadri) in ustrezno ukrepal. Uveljaviti je potrebno pravilo – koliko pooblastil, toliko odgovornosti. Pri odmikih v poslovanju od usmeritev skupščine mora MOM v polni meri uveljaviti odgovornost nadzornih svetov in poslovodstev. Pri čemur se je potrebno zavedati, da navodila župana NE ŠTEJEJO kot usmeritve skupščine.

Če se vrnem k prvotni dilemi. Od vas pričakujem, da boste predlagali spremembo skupščinskega sklepa glede imenovanja nadzornika iz tako imenovane »politične« kvote. Kajti če kaj, potem Maribor res ne potrebuje nekakšnega političnega »šerifa«, ki bo reševal vse zagate tam kjer so in tudi tam, kjer jih ni. Slabih izkušenj s posamezniki, ki bodo »pa sedaj naredili red« imam na pretek. Prav tako se boste morali začeti pogovarjati z vsemi člani koalicije in ne zgolj z politično pomembnimi in tistimi ta bolj tečnimi. Vem, da je tak način naporen, vendar smo se podpisniki koalicijskega dogovora zavezali, da bomo »v medsebojnih odnosih spoštovali načela demokratičnosti, samoomejevanja, partnerstva in vzajemnega spoštovanja ter sodelovali v dobro občanov in občank.«

 

Izražam svoje osebno mnenje

Vlado Šega

Mogoče vam bo všeč