Nekategorizirano

Odprla so se vrata 52. Mednarodnega obrtnega sejma – MOS v Celju

V Celju je včeraj odprl svoja vrata Celjski obrtni sejem. Dogodek  ki  je eden vodilnih tovrstnih v tem delu Evrope vsako leto pritegne ogromno število razstavljavcev iz Evrope pa tudi iz drugih celin. Letošnje leto jih je 1500. Začel se je kot obrtna razstava (leta 1968), po osamosvojitvi Slovenije pa je postal največje nakupovalno središče v Sloveniji, je še dodal. Zaradi svoje širine MOS sicer ni klasični panožni sejem, pred dvema letoma pa so ga razdelili na pet pod sejmov ali pet v enem  in s tem jasno izpostavili področja, ki jih MOS danes pokriva. To so MOS Dom, MOS Turizem, MOS Tehnika, MOS B2B in MOS Plus. Pred dvema letoma so uvedli tudi državo partnerico, s čimer so še povečali mednarodno odmevnost in pomen sejma. Letošnja država partnerica je Črna gora.

							Vsako leto  v septembru življenje v mestu postavita na glavo dva dogodka: »Eden je prvi šolski dan, ki mesto napolni z mladostjo, drugi pa je MOS, največja poslovna manifestacija v tem delu Evrope in paradni konj sejmov. Vesel sem, da so bili v zmoti tisti, ki so v razvoju digitalizacije napovedovali zaton teh sejemskih prireditev. Sejem se je posodobil, šel v korak s časom, sedaj je to priložnost za inovativnost, za sklepanje novih poslov in prijateljstev,« je ob odprtju 52. sejma MOS poudaril župan Mestne občine Celje, Bojan Šrot.

 

Na sami otvoritvi  kjer so bili prisotni predstavniki podjetij, podjetniki , predstavniki raznih združenj, vej gospodarstva, posameznih cehov je  bilo poudarjeno da država mora narediti vse za ugodno klimo za vlaganje, delo in rast samega gospodarstva. Ali je to zares tako to je drugo vprašanje. Tukaj bi predvsem polemiziral z ministrom Simonom Zajcem ,ki prav tega odnosa nima o čem govori. Njegovo ministrstvo mora narediti tudi vse da gospodarstvo napreduje vseh okoljih in ne samo tam kjer je že ugodna klima. Podeželje ki je odvisno od veliko zaščitnih ukrepov ki so soodvisni od okolja, predvsem konfiguracije terena, kot so hriboviti deli države,  v močno pogozdenih delih kjer narava deluje po svojih zakonitostih, se ne poskrbi za zaščito kmetijstva in posledično kmetov  od divjadi  ter posledično jim uničuje rezultate dela in dolgoletna  prizadevanja za ohranjanje  podeželja.  Zato bi dodal, da je lažje priti v Celje in to povedati da je skrb enakomerno porazdeljena ampak skrb izkazati na pravem mestu in pred pravimi poslušalci.

 

Po besedah predsednika gospodarske zbornice Črne Gore, gospoda Vlastimirja Golubovića,  pri jih dajo veliko na ustvarjanje dobrega poslovnega okolja, posebno pozornost posvečajo  primerom dobrih praks Republike Slovenije, pa tudi medsebojnih praks. Želijo  si da  v Sloveniji na najboljši način predstavili tradicijo in kulturo

 

Malo gospodarstvo je motor države, da pa lahko obrtniki in podjetniki nemoteno delamo, potrebujemo spodbudnejše poslovno okolje, brez birokratskih ovir. Tu ostane  en del naloge države da to dokončno , pravilno ,vsebinsko da  naredi in uredi.

MOS je stičišče različnih obrti, znanosti, pa tudi praktičnih izdelkov, skratka vsega, kar povezuje naš vsakdan. To svojo misijo opravlja na najboljši možni način.

							Naj le prinese čim več koristnega in vsebinskega za vse udeležence, posebej na področju kjer se vzpostavlja   modalitet države partnerice, kjer bo in bi moralo biti geografsko širše in enakomerneje zastopano.

52 Mednarodni obrtni sejem  bo potekal do 15 septembra.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč