Dogodki in prireditveljudjeNekategoriziranoV fokusuzanimivoŽivljenje

Silestrovo – zadnji koledarski dan v letu

Silvestrovo je dobilo ime po svetniku, ki se ga spominjamo zadnji dan koledarskega leta. Sv. Silvester je bil papež, rodil se je v 3. stoletju v Rimu, umrl je 31. decembra 335 prav tako v Rimu. Večinoma je upodobljen v papeškem ornatu, njegovi atributi pa so palica, knjiga, oljčna vejica, zmaj ali bik. Legenda pravi, da je bika, ki naj bi ga usmrtil neki judovski čarodej, obudil v življenje, zato ga spremlja. Na nekaterih podobah drži tudi ključ – z njim odklene novo leto.

Silvester je zavetnik domačih živali, za dobro letino krmilnih rastlin, za srečno novo leto. Bil je Rimljan in ko je postal mašnik, se je začelo Dioklecijanovo preganjanje. Silvester se ni ustrašil in je, kjer je mogel, pomagal, tolažil in opogumljal. Leta 314 so ga izvolili za papeža. Mir, ki ga je Cerkvi prinesel cesar Konstantin, je papežu pomagal tudi pri zunanjem delu. Skupaj z cesarjevo pomočjo je ob vznožju griča nad grobom prvega papeža Petra postavil mogočno cerkev s 86 marmornatimi stebri. Papež Silvester je skoraj 22 let vodil Cerkev, 31. decembra 335 pa je mirno za vedno zaspal. Na ta dan goduje sv. Silvester.

Silvestrovo je drugi sveti večer, ko ljudje opravijo obračun s samim seboj, zmolijo v zahvalo Bogu za sprejete darove minulega leta ter prosijo za srečen začetek novega leta. Včasih so se postili podobno kot na prvi sveti večer, drugod pa so gospodinje pripravile obilno mizo kot za božič. Po Sloveniji so se ponavljali obredi svetega večera: zvečer so kadili podobno kot pred božičem. Na Štajerskem so nekateri kraji kropili tudi njive, vinograd, travnik, gozd in vse okoli hiše. Včasih je vso noč pred novim letom gorela luč v hiši, saj so verjeli, da je noč pred novim letom čudežna in da se sproščajo posebne moči, ki lahko škodujejo ali koristijo. Prepričanje je bilo, da boš tak vse leto, kot stopiš v novo leto – dobre volje in siti.

Silvestrovo je praznik, ki ga mnogi praznujejo s prijatelji in družino. V tem času se organizirajo različni dogodki, zabave in ognjemeti, da se slovo od starega leta in dobrodošlica novemu letu praznuje na vesel način. Običaji in navade se skozi čas spreminjajo, vendar je Silvestrovo ostalo poseben trenutek, ko se ozremo nazaj na minulo leto in polni pričakovanj stopimo v novo leto.

 

mib

Mogoče vam bo všeč