Nekategorizirano

Zunanji minister dr. Anže Logar gosti na uradnem obisku francoskega ministra za Evropo in zunanje zadeve Jeana-Yves Le Driana

Na povabilo ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja se na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji mudi francoski minister za Evropo in zunanje zadeve Jean-Yves Le Drian.

Uradni obisk francoskega zunanjega ministra Le Driana potrjuje interes Slovenije in Francije za nadaljnjo krepitev  strateškega partnerstva med državama, kar je še posebej pomembno v vidu zaporednega predsedovanja obeh držav Svetu Evropske unije. Francija bo namreč v prvi polovici 2022 prevzela predsedovanje od Slovenije.

Minister dr. Logar je v pogovoru poudaril interes Vlade RS za okrepljeno sodelovanje s Francijo na politični, gospodarski in drugih ravneh. Francija je pomemben gospodarski partner Slovenije, saj obseg zunanjetrgovinske menjave presega 3 milijarde evrov, avtomobilska industrija pa je za obe državi strateškega pomena. Ministra sta izpostavila potrebo po strateški suverenosti Evrope na ključnih področjih in se zavzela za nadaljnje poglabljanje gospodarskih odnosov med državama. 

Pogovori so potrdili, da imata državi številne sorodne poglede na evropska in mednarodna vprašanja ter da sta trdni zagovornici učinkovitega multilateralizma.  Obe si prizadevata za učinkovito spopadanje EU z zdravstveno krizo, čimprejšnje okrevanje evropskega gospodarstva, zagotavljanje varnosti državljanov EU, poglabljanje evropskih politik na določenih področjih in močno vlogo EU v svetu. Sta tesni zaveznici v boju proti podnebnim spremembam, mednarodnemu terorizmu in delita sorodna stališča do reševanja kriznih razmer v svetu. Zaporedno predsedovanje Svetu EU je torej odlična priložnost za razvoj še tesnejšega sodelovanja med državama.

Ministra sta posebno pozornost namenila konferenci o prihodnosti Evrope, ki naj bi se pričela jeseni 2020, se nadaljevala v času slovenskega in zaključila v času francoskega predsedovanja. Konferenca bo namreč odlična priložnost za sodelovanje državljanov pri oblikovanju prihodnosti EU. 

Govorila sta tudi o razmerah v državah Zahodnega Balkana in širitvenem procesu EU, ki je po ocenah obeh ministrov pomembna spodbuda državam kandidatkam pri izvajanju nujno potrebnih reform. Ministra dr. Logar in Le Drian sta se zavzela tudi za nadaljnje skupno urejanje vprašanja migracij, skupnega azilnega sistema in učinkovitega delovanja schengenskega prostora.

Med temami pogovorov so bila tudi aktualna mednarodna vprašanja, kot so razmere v Vzhodnem Sredozemlju, Belorusiji in Libanonu.

Jutri, 4. septembra 2020, se bo minister Le Drian  udeležil 24. posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju, kjer bo kot osrednji tuji gost nagovoril udeležence posveta, kar je v kontekstu priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU še posebej pomembno.

Mogoče vam bo všeč