Nekategorizirano

Bolgarska vlada na veliki preizkušnji – 57 dni zapored protesti in pozivi k odstopu Boyka Borisova

Več kot 120 priprtih  in sto poškodovanih policistov, je neslavna bera in neslavni rekord demonstrirajočih   ki uničujejo državo.

Na protestih v bolgarskem glavnem mestu že 57 dan protestira na  tisoče demonstrantov. Tisoče protestnikov se je 3.  septembra že zgodaj zjutraj začelo zbirati pred  Parlamentom v Sofiji zahtevajoč odstop premierja, po njihovem zaradi neuspešne borbe proti korupciji v državi. Obenem pozivajo tudi državnega  tožilca Ivana Geševa, tako kot Boykova, da odstopita. Po mnenju protestirajočih, da sta oba  povezana z organiziranim kriminalom ter da skrivata  oziroma ne priznavata svoje povezave.  Toliko o glavnem vzroku za proteste.

Najmanj 120 demonstrantov je bilo priprtih in sto poškodovanih bolgarskih policistov, od tega 15 hospitaliziranih je sredina bilanca na protestih v Sofiji zoper bolgarsko vlado.

To kar se dogaja v Bolgariji je  zelo dolg maraton nemirov. V Sofiji so že od zgodnih ur v sredo začeli prihajati različni ljudje, pa  ne vsi  zaradi demonstracij in izražanja svoje volje in pravice do protestiranja  ampak da povzročajo napetosti. Policisti so bili pred izzivom  nagovorjeni od vodilnih,  da potrpijo  in prenesejo in prenašajo na njih in okoli njih  vržene razne pirotehnične izdelke  in ročno izdelanih eksplozivnih teles t.i. bombic. Po besedah Antona Zlatanova, namestnika direktorja  Sofijske uprave za notranje zadeve, taktiko ki so jo morali izvajati je temeljila na ohranjanju  zdravja in življenja tako demonstrirajočih tako tudi  od policistov. Samo v jutranjih urah  je bilo poškodovanih 100 policistov od tega 15 se jih  mora zdraviti v sofijski glavni bolnišnici. Kot je izjavil namestnik direktorja PU Sofije,  da je neka pirotehnična snov eksplodirala v policijski avtomobil. Bomba domače ročne izdelave bi naj bila vržena v policijski avtomobil potem ko je eden od demonstrantov razbil steklo na policijskem avtomobilu.  Več kot sto dvajset demonstrantov so zajeli in jih privedli,  od tega  od tega 60 že v sredo zvečer, ostale pa tekom četrtkovega jutra. 60 oseb od privedenih demonstrantov  bi naj imelo ali že ima kriminalno dosje in s tem povezano ne najbolj »bleščečo« predstavitev predvsem bogate  z izgredi  in  uničevanjem  predmetov, poslopij  in  ostalih javnih dobrin. Mnogo tega eksplozivnega materiala   bi naj bilo najdenih in zajetih, med njimi tudi bombe, druge eksplozivne naprave, zelo  veliko velikih petard.

Tam kjer so masovne demonstracije in neredi so tudi  žrtve ali poškodovanih na obeh straneh. Kar pa je nenormalno in obsodbe vredno in deležno nerazumevanja je to politiki in osebe iz javnega življenja kličejo in spodbujajo demonstrante k rušenju javnega reda in miru ter k napadanju policistov.  Policija na teh nemirih je delovala defenzivno in z blagim in zelo visokim pragom tolerance. To je tudi razlog poškodb določenih policistov, ker so prepozno dobili ukaz za interveniranje. Sreda je bil takšen dan ko se je videlo kako brezobzirni so demonstrirajoči koso e spravili na policiste z pirotehniko, kamenjem, ploščicam kovinskimi palicami, pred Parlamentom celo z  senom, ki so  ga metali čez ščite. Obenem  pa pri policiji izrecno zavračajo morebitno uporabo živčnih  plinov, kar so jim očitali s strani protestnikov.

Eden od ukrepov, ki so ga uporabili  je tudi  ta, da  so odstranili šotore, ki so jih protestniki postavili na prometnih površinah. Prej postavljene šotore, glede na to da so bili tam kar sredi ceste, so uporabljali za izdelavo in skrivanje eksplozivnih teles,  kasneje  vržene na policijo. Policija jih je odstranila s prometnih površin. Tako so tudi  sprostili promet, ki je bil na več pomembnih vpadnicah in v samem centru mesta zelo oviran ali onemogočen.

Ta početja demonstrantov so žal kopija ali način posnemanja  podobnih protestov po Evropi. Organizirane so s strni levičarjev in anarhistov, ki želijo denar, ki prejemali v mnogih primerih nezasluženo kot privilegij. Ker pa je epidemija korona virusa razgalila prenekatero zlorabo proračuna se jih je »dotaknilo2 in prišlo do živega ob izgubi vira, ki je mnoga leta bil sam po sebi  avtomatičen in  logičen brez da so poznali ali želeli poznati načina kako se mora priti do njega. Vse drugo, ki se skriva pod plaščem svoboščin, pravic ki so jih že imeli  je bolj ko ne povod, ki se jasneje razblini in se spremeni  v povzročanje  neredov in kaosa v državah in mestih kjer se to dogaja. 

Ali se bodo demonstranti in protestniki zavedli  svojega jalovega,  škodljivega in z ničemer razumsko spodbujenega početja z nepopravljivimi posledicami,  bo znano, upajmo da kmalu!

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč