Nekategorizirano

S covid 19 se ni za igrati! V celjskem vrtcu Zarja enota Ringa raja okužena strokovna sodelavka.

V enoti Ringa raja celjskega vrtca Zarja so v sredo 2. septembra so potrdili okužbo z novim korona virusom pri eni sodelavki .Po posvetu z pristojnimi  na NIJZ so strokovna sodelavka in še štiri sodelavke v 14 dnevni karanteni, prav tako 12 otrok, ki so bili v stiku z okuženo.

Kot pravijo v vrtcu Zarja so bili 2. 9. 2020, v večernem času obveščeni, da imajo v enoti Ringa raja v  Nušičevi ulici  2c, potrjeno okužbo s korona virusom pri strokovni delavki. Po posvetovanju z epidemiologom, so bili v večernih urah obveščeni vsi starši tistih otrok, ki so bili v neposrednem stiku z zaposleno, pri kateri je bila potrjena okužba, da njihov otrok ostane doma, saj jim bo s strani NIJZ-a odrejena karantena. V karanteni ostaja tudi pet strokovnih delavk.

Vsi ostali zaposleni in otroci lahko po navodilih NIJZ normalno prihajajo na delo oz. obiskujejo vrtec, saj enota Ringa raja posluje po običajnem poslovalnem času. Zaradi varnosti otrok, ki lahko obiskujejo vrtec bo odprt dostop z dne, 3. 9. 2020 samo s strani malčkovega vhoda.

Kot navajajo je Merilo za karanteno je po navodilih NIJZ , ki je modificirano tako da se določa samo v primeru  daljšega neposrednega stika z okuženo osebo. Po vrnitvi otrok, ki bodo v karanteni, bodo morali starši pri ponovnem prihodu otroka v vrtec, izpolniti izjavo, ki je dostopna v vrtcu  in  na njihovi spletni strani. V vseh enotah vrtca izvajajo higienska priporočila za preprečevanje širjenja možnosti okužbe s SARS-CoV-2, v enoti Ringa raja pa bodo izvedli še dodatne poostrene ukrepe po navodilih NIJZ in sicer z  četrtkom 3. 9. 2020

Po besedah ravnateljice Vrtca Mateje Kobal, starši ki imajo morebitne znake obolenja, naj ne bi prihajali v vrtec. Prav tako starše naprošajo, da naj ne pošiljajo otroke v vrtec, v kolikor bodo zaznali morebitne simptome ali bolezenske znake ter naj se takoj posvetujejo z pediatrom.

 

V Savinjski regiji je trenutno  aktivno okuženih 80 oseb, kar je šest manj kot včeraj. Regionalno se po aktivnih primerih uvrščamo na drugo mesto v Sloveniji. Največ aktivno okuženih v regiji je v Celju  z 22 pozitivnimi na COVID 19,  sledijo Šentjur 13, Rogaška Slatina 11 , Velenje (8), Laško 4,  Slovenske Konjice 4, Žalec 3, Rečica ob Savinji 2, Ljubno 2, Šmarje pri Jelšah 2, po eno aktivno okuženo osebo pa imajo še v občinah Dobrna, Tabor, Vitanje, Nazarje, Polzela in Štore.  V naši  regiji od začetka epidemije niti ene okužbe niso potrdili samo  v občinah Vransko, Gornji Grad, Luče in Solčava.

 Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč