Nekategorizirano

Zrušili dolgoletnega direktorja Pomurskih lekarn Ivana Zajca

Morda bi lahko za uvod v pričujoči tekst o kadrovski deratizaciji v mestni občini Murska Sobota, ki ga  izvaja oblastna koalicija SD/SMC, parafraziral legendarni stavek ene od najbolj mračnih osebnosti v zgodovini: »napravite  mi to mesto znova rdeče!« In priznati je treba, da se je na tem področju v triletnem mandatu župan dr.  Aleksander Jevšek izjemno izkazal. S pomočjo njemu zvestega oprode oziroma direktorja občinske uprave Srečka Đurova mu je uspelo v vseh javnih zavodih in podjetjih odstraniti obraze, ki so se na položaje direktorjev ali nadzornikov zavihteli v času prejšnjega župana Antona Štihca. In to po starem partijskem principu še iz časov komunistične države; »ni važno, kakšen je, važno je, da je naš!« Pred dobrim mesecem dni je Jevšku, za katerega vsa umazana opravila izvaja njemu zvesti oproda Srečko Đurov, padla direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice, ker je njen mož član SDS, položaj pa zasedla oseba, ki se je dotlej ukvarjala s trženjem odpadkov. Je pač njegova oziroma njihova, saj je članica SMC.

Zadnja trdnjava, ki je župan Jevšek in njegov oproda Đurov nista povsem osvojila, je direktorski položaj v javnem zavodu Pomurske lekarne, na katerem je 20 let sedel Ivan Zajc. Njegovega rušenja so se lotili pred dobrima dvema letoma, ker se je Ivan Zajc uprl nameri soboških oblastnikov, da bi se polastili vsaj polovice 4 milijonskega presežka, ki so ga Pomurske lekarne ustvarile v desetih letih poslovanja. In ker ni šlo zlepa, so se Jevškovi odločili, da bo šlo zgrda. Začeli so se napadi na Zajca, da Pomurske lekarne poslujejo netransparentno, da zdravila naročajo mimo javnih razpisov itd. Ni pomagala Zajčeva obrazložitev, da so Pomurske lekarne skupaj z ostalimi javnimi lekarniškimi zavodi za izvajanje javnih naročil pooblastile Lekarniško zbornico Slovenije. Po znanem receptu »najprej diskreditacija, nato likvidacija,« so nad Pomurske lekarne in Ivana Zajca »poslali« državne revizorje, pa tudi zahtevo po prekrškovnem postopku, ki bi lahko Ivana Zajca stal 2000 evrov, Pomurske lekarne pa do 100 tisoč evrov. Morda je bila spisana tudi kakšna kazenska ovadba, kar bo pokazal čas. Zanimivo, vse do lanskega leta je v svetu Pomurskih lekarn sedel mestni svetnik Jevškove SD Dušan Bencik, ki je vse do zapleta okoli »plenjenja« dobička vselej dvigoval roko,ko je bilo govora o potrjevanju zaključnega računa. In ker ni bil po volji Jevška in Đurova dovolj učinkovit pri rušenju Ivana Zajca, je odstopil, mestni KVIAZ, v katerem kraljuje koalicija SD in SMC, pa je za novega člana imenovala Srečka Đurova.  

Prišel je trenutek reelekcije. Kot edini se je na mesto direktorja Pomurskih lekarn prijavil Ivan Zajc. V ostalih občinah soustanoviteljicah Pomurskih lekarn, se pritisku iz Murske Sobote niso uklonili, temveč so Zajcu izrekli podporo. V Murski Soboti pa je Zajc pogorel že na občinskem KVIAZU, nato pa tudi v mestnem svetu, saj so v skladu s »partijsko direktivo« o politični diferenciaciji svetniki SMC in SD njegovo kandidaturo zavrnili. Člani sveta Pomurskih lekarn so nato Ivana Zajca imenovali za vršilca dolžnosti, čeprav je Srečko Đurov skakal in grozil prisotnim. In ker cilj posvečuje sredstva, torej da Ivan Zajc mora pasti, je soboška mestna občina na višjem sodišču v Mariboru sprožila zahtevo, da  onemogoči vpis Ivana Zajca v sodni register kot vršilca dolžnosti direktorja Pomurskih lekarn.

In še preden je mariborsko višje sodišče sklep posredovale strankam v postopku, torej tudi Pomurskim lekarnam in njenemu v.d. direktorju Ivanu Zajcu, je Jevškov »deratizator« na ponedeljkovi seji sveta zavoda Pomurske lekarne članom zmagoslavno obelodanil, da »podjetje nima zakonitega zastopnika« in  mahal s sklepom mariborskega višjega sodišča. Takoj je zahteval razširitev dnevnega reda z obravnavo sklepa mariborskih višjih sodnikov, ki ga je za vsaj primer s seboj prinesel že v več kopijah. Člani sveta so sicer z nejevoljo, ker sami o tem sklepu niso imeli pojma, njegov zahtevo po razširitvi dnevnega reda podprli. Sledil je sklep, da se ponovno dobijo na izredni seji, ko bodo pisni odpravek sklepa mariborskega višjega sodišča prejele tudi Pomurske lekarne in v.d. direktor Ivan Zajc. To naj bi se zgodilo še ta teden. Menda so na seji padale kar ostre besede, ker so se ostali člani uprli diktatu, ki ga je zganjal Srečko Đurov. Verjetno je pričakoval, da bo že ponedeljkova seja prinesla deratizatorsko zmagoslavje njemu in pa županu Aleksandru Jevšku. Prav zanimivo bo videti, koga imajo soboški oblastniki pripravljenega za nov obraz na čelu Pomurskih lekarn. »Ni važno kdo, važno, da je naš!«

Ta recept je soboški rdeči župan Aleksander Jevšek, ki ima velike ambicije, da bi ob morebitnem junijskem volilnem zmagoslavju partijskega šefa Dejana Židana postal policijski minister, je kot rečeno uspešno uporabil pri vseh javnih zavodih in podjetjih. Pred dnevi so celo zavrnili kandidaturo osebe za odgovornega urednika županskih Soboških novin, ker je njegov tast član NSi. Ja, Mursko Soboto želi župan Aleksander Jevšek ob morebitnem prevzemu vladnega policijskega resorja zapustiti povsem rdečo.

Boris Cipot

 

Mogoče vam bo všeč