Nekategorizirano

Zreče: «Na Rogli kmalu bogatejši za sprehajališče dvajset metrov nad tlemi«

Potem ko je zreška občina jeseni z nemškim investitorjem Erlebnis Akademie podpisala pogodbo o stavbni pravici, so danes na Rogli po nedavnem prejemu gradbenega dovoljenja položili temeljni kamen za začetek gradnje prve lesene poti med krošnjami v Sloveniji. Okoli 4,5 milijona evrov vredno naložbo bodo odprli predvidoma avgusta.

Če ne bi prišlo do nepričakovanih zamud ali zapletov bo pot med krošnjami Pohorje za obiskovalce odprta sreda avgusta. Tako kot vse poti med krošnjami bo v celoti dostopna za invalide.

Pot med krošnjami bo sestavljena iz  poti iz stolpa. Stolp je visok 35 metrov. Lokacija višine sprehajališča  1500 metrov nad morjem. Gre za večinoma iz lesa izdelano konstrukcijo, ki jo bosta sestavljala 560 metrov dolgo sprehajališče največ do 20 metrov nad tlemi ter 35 metrov visok razgledni stolp z dodatnimi 440 metri krožne poti.

Konstrukcija bo vsebovala tudi tobogan, ki bo omogočal zabavno spuščanje s stolpa na sprehajališče, pot pa bo nato vodila proti izhodu, kjer se bodo obiskovalci lahko ustavili v trgovini s spominki. Po besedah zreškega župana Borisa Podvršnika je z njim največ dela, tako da morda takoj na začetku še ne bo končan, zagotovo pa še letos ali v začetku naslednjega leta.

 

Občina bo od naložbe imela nekaj neposrednih koristi, kar je po njegovih besedah stvar pogodbenega odnosa s investitorjem, ob tem pa upajo še na številne druge multiplikativne učinke v tamkajšnji turistični destinaciji.

Nemški Erlebnis Akademie je največji evropski upravljavec naravnih parkov, ki zaposluje 100 ljudi. Med drugim načrtujejo, postavljajo in upravljajo adrenalinske in družinske parke ter izobraževalne centre, ki temeljijo na trajnostnem turizmu. Krovno podjetje trenutno upravlja s petimi podobnimi projekti v Nemčiji in Avstriji, njihovo češko podjetje pa s tremi na Češkem in Slovaškem.

Doživljajska  in adrenalinska ponudba bo  pripeljala turiste  in gostov čez vse leto

Veliko si od naložbe obetajo tudi v Uniturju, ki sicer upravlja s turizmom na Rogli in v Zrečah. Po besedah izvršne direktorice Barbare Soršak je za njih projekt izjemnega pomena, saj jim bo pomagal še okrepiti doživljajsko ponudbo tako pozimi kot poleti. Po moji presoji bo bistveno več poudarka na zelenem delu  turistične ponudbe v srednjegorskega turizma

“Vsi se zavedamo, da so zime vse bolj muhaste, zato je to tudi ena od rešitev, ki bi v primeru, da zimske sezone ne bodo več takšne, kos smo jih bili vajeni, omogočale, da bo Rogla zanimiva tudi zaradi drugih produktov,”  meni Barbara Soršak in dodaja, da so tudi tik pred naložbo v zasneževalni sistem, ki jim bo pomagal smučišča zasnežiti v petih dneh.

Zreče in zreški turizem z Uniturjem kot osrednjim izvajalcem snovalcem ter kreatorjem turistične ponudbe in vsebinskega izvajalca čakajo pestri in prijetni dnevi in leta seveda  v prid turizmu, gospodarstvu in njegovem okolju iz zaledjem v vseh ozirih.

Kmalu, se pravi konec avgusta ali malo kasneje idealna  možnost in priložnost   za preizkusiti in doživeti.

Mogoče vam bo všeč