Nekategorizirano

VIDEO: Dr. Ivan Štuhec in dr. Aleš Maver o nedeljskih volitvah v Evropski parlament. Kdo dobil in kdo izgubil!

Na včerajšnjih volitvah v Evropski parlament v Sloveniji je prepričljivo zmagala skupna lista SDS in SLS, osvojila je 26,43% glasov in s tem  tri poslanske mandate od osmih, kolikor jih pripada Sloveniji. V Bruselj se vračajo dr. Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič. Podobnbo kot na lanskih državnozborskih volitvah je SDS skupaj s SLS zmagala v sedmih od osmih volilnih enot. Židanova SD je z 18,64% glasov zasedla drugo mesto in dva mandata, Šarčeva LMŠ z 15.58% dobljenih glasov tretje mesto in prav tako dva mandata. Osmi mandat je s četrtim mestom osvojila NSi. 

Na državni ravni je skupna lista SDS in SLS prejela 124.634 glasov, sledile pa so ji SD s 87.913 glasovi, LMŠ s 73.480 glasovi in NSi z 52.180 glasovi. Po delnih uradnih izidih bodo slovenski poslanci v Evropskem parlamentu v naslednjem mandatu: Milan Zver (SDS), Romana Tomc (SDS), Franc Bogovič (SLS), Tanja Fajon (SD), Milan Brglez (SD), Irena Joveva (LMŠ), Klemen Grošelj (LMŠ) in Ljudmila Novak (NSi)

Za komentar nedeljskih volitev, volilnega izplena političnih strank in seveda o tem, v kolikšni meri bodo evropske volitve vplivale tudi na razplet politične situacije v Sloveniji, smo zaprosili dva izjemna politična analitika, moralnega teologa dr. Ivana Štuheca in filozofa dr. Aleša Mavra. 

VIDEO: Dr. Ivan Štuhec:” Sodelovanje SDSin SLSlahko privede do zmagovite koalicije”

VIDEO: Dr. Aleš Maver: “Volitve so se odvile po mojih pričakovanjih”

Mogoče vam bo všeč