Nekategorizirano

ZREČE: MESTO SREČE OBISKAL PREDSEDNIK DRŽAVNEGA SVETA

Pokrajine preprosto potrebujemo za še bolj usklajen razvoj posameznih območij države. Pa tudi bližina in odzivnost bosta drugačni pri hitrejšem razvoju samih pokrajin in na splošno podeželja.

 

Včeraj so  v Zrečah gostili predsednika Državnega sveta Republike Slovenije, gospoda Alojza Kovšco. Po uvodnem delu, predstavitvi občine, vpisu v knjigo častnih gostov ter delovnem sestanku z župani sosednjih občin, sta si predsednik državnega sveta in župan Občine Zreče ogledala še zreški podjetji, paradna konja  zreškega gospodarstva– UNIOR d. d. in GKN Driveline Slovenija, d. o. o.
Na povabilo župana, mag. Borisa Podvršnika, je predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, gospod Alojz Kovšca, obiskal Zreče. V uvodni predstavitvi je župan predstavil razvoj Občine Zreče v zadnjih treh desetletjih, predvsem vpliv razvoja industrije na priseljevanje in razvoj mesta Zreče. Sledil je vpis predsednika državnega sveta v knjigo častnih gostov, v kateri je predsednik zapisal: »V kraju, kjer so združeni prelepa narava, delovni ljudje in tehnološki dosežki, je lepo in prijetno živeti. Zreče so kraj, kjer bi zlahka našel svoj dom.«

To kaže tudi rast kraja in občine, v gospodarskem in nastanitvenem smislu. Po doseženem standardu prebivalstva sodijo med 10 občin v Sloveniji,  ki so najbolj napredovale, brez opaznejših trendov v nasprotno smer v smislu padca ali stagnacije napredka. Od skoraj pet tisoč zaposlenimi v gospodarstvu se jih več kot ena tretjina vozi v službo od drugod.

Za tem je potekal posvet na temo »Ustanovitev pokrajin v Republiki Sloveniji«. Pogovora so se, poleg častnega gosta in zreškega župana, udeležili dr. Borut Holcman, predstavnik strokovne skupine Državnega sveta RS za pripravo pokrajinske zakonodaje, gospod Bojan Podkrajšek, poslanec Državnega zbora RS, gospod Slavko Vetrih, župan Občine Vitanje, gospod Martin Brecl, župan Občine Dobrna, gospod Branko Petre, župan Občine Vojnik in gospa Silva Koželj, podžupanja Občine Šentjur. Na delovnem posvetu so razpravljali o razvojnih prednostih pokrajin ter tudi o dilemah, ki jih zaznavajo občine ob predlogu Zakona o pokrajinah. So pa navzoči izpostavili, da v Sloveniji pokrajine potrebujemo.

V popoldanskem času sta, župan in predsednik, obiskala še zreški podjetji UNIOR d. d. in GKN Driveline Slovenija, d. o. o.  V Uniorju   je Darko Hrastnik, predsednik uprave predsednika Državnega sveta Republike Slovenije seznanil z zgodovino družbe, njenimi dejavnostmi ter z umeščenostjo  družbe v svetovni gospodarski prostor. Predstavil je tudi izzive in posledice korona virusa na poslovanje Skupine UNIOR. Posebna pozornost je bila namenjena razvojnim načrtom Skupine UNIOR.

Alojz Kovšca se je seznanil  s tem  kako se je zreško gospodarstvo odzvalo na izzive povezanimi z korona virusom ter dodal da je »prav posebej vesel,  da so slovenska podjetja velikokrat korak pred državo in da se na globalne spremembe hitro in učinkovito odzivajo, kar ste dokazali tudi v podjetju Unior«

 Vane T.Costa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč