Nekategorizirano

Poljska, Češka, Slovaška in Madžarska so za Beloruse pripravljene uvesti režim potovanja brez vizumov

Višegrajska četverica bo na naslednjem zasedanju Evropskega sveta predstavila sveženj ukrepov za podporo Belorusom. Države Višegrajske skupine so pripravljene uvesti režim brez vizumov za beloruske državljane, je v petek v Lublinu po srečanju z voditelji vlad Češke, Slovaške in Madžarske dejal poljski premier Mateusz Morawiecki v Lublinu.

“Za beloruske državljane želimo ponuditi brezvizumsko gibanje,” je dejal in pojasnil, da v tem primeru govorimo o svežnju ukrepov za podporo Belorusom. Po besedah ​​Morawieckega bo Višegrajska četverica ta paket predstavila na naslednjem zasedanju Evropskega sveta.

Poljski premier je še opozoril, da želijo štiri države pripraviti ekonomski predlog za belorusko družbo, povezan z malimi in srednje velikimi podjetji.

Spomnimo še to, da za državljane Beloruske  republike stroški schengenskega vizuma znašajo 35 evrov. To določa Sporazum o poenostavitvi vizumskih postopkov in ponovnem sprejemu med Belorusijo in Evropsko unijo, ki je začel veljati 1. julija. Pogajanja o poenostavitvi vizumskega režima med Belorusijo in EU potekajo že več kot pet let, pred tem so morali Belorusi za vizume plačati 60 evrov, nekaj mesecev leta 2020 pa 80 evrov. Namen tega predloga je Belorusi in del tamkajšnjega gospodarstva lažje preživi in dani še bolj podvržen pritiskom  ogrožanja njihove socialne varnosti.  Obenem to pomeni  podpora vsem tistim ki se ne strinjajo z rezultati predsedniških volitev ki so bile 9 avgusta in so se končale z »zmago« Lukašenka, kar pa opozicija ne sprejema in jih označuje za neregularne in ponarejene oziroma ukradene. Zoper protestnike, ki se niso strinjali z rezultati volitev, so oblasti  uporabili solzivec, vodne topove, svetlobno-omamne granate in gumijaste krogle.

Po tem so številne države EU napovedale uvedbo sankcij beloruskim uradnikom, odgovornim za nasilno razpršitev mirnih protestov. Litva, Latvija in Estonija so 30 beloruskim državljanom prepovedale vstop na njihovo ozemlje.

 Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč