osveščanje potrošnikovprometSlovenijaŠportTurizem

ZPS – Kako si sposoditi desko za stoječe veslanje (SUP)?

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila zanimiv članek.

Kot smo lahko ugotovili med našim obiskom izposojevalnic, je večina desk za stoječe veslanje namenjenih izposoji manj veščim, morda celo začetnikom.

To je lahko dobra novica za vse, ki bi radi preverili, ali se jim SUP splača kupiti, hkrati pa bolj stabilne deske omogočajo tudi izvajanje najrazličnejših vragolij in igranje v vodi.

Glede na informacije, ki nam jih je podalo osebje, smo lahko ugotovili, da obiskovalci zelo redko povprašajo po deski, ki bi jim omogočala hitro premagovanje razdalje. Izjema sta morda le Bohinjsko jezero in Ljubljanica.

Pet nasvetov pred izposojo

1. Prepričajte se, da so vremenske razmere prave za uporabo supa.

Izposojevalca povprašajte o vremenu v naslednjih urah, predvsem vetru, a tudi gibanju tokov. V sončnem vremenu se zaščitite s pokrivalom in majico, izogibajte se veslanju v največji vročini vročini, vetru ali ob prihajajoči nevihti.

2. Predvsem za začetnike je pomembno, da si sposodijo stabilno desko.

Vaša teža pri tem ne igra velikega pomena. Veslo naj bo nastavljivo po višini. Priporočljivo je, da ima deska varnostno vrvico, ki jo pripnete na nogo.

3. Prve zaveslaje naredite blizu obale, napredujte postopoma iz klečečega položaja.

Vsi izposojevalci so nam zatrdili, da nudijo vsaj osnovno pomoč pri tem, kako držati veslo, kje stati in podobno. Tudi v tem primeru pa velja, da vaja dela mojstra, zato ne obupajte prehitro.

4. Ne priporočamo vam, da si desko za stoječe veslanje sposodite samo za otroka.

Med uporabo bi morali vedno biti poleg (na isti ali drugi deski), prav tako naj mlajši otrok vedno nosi rešilni jopič. V vsakem primeru pa imejte otroke vedno pod nadzorom.

5. Med veslanjem se izogibajte nevarnim predelom (čeri, kopalci, bližina obale …).

S supom sicer lahko plujete do 1000 metrov od obale, a priporočamo, da se na morju vendarle zadržujete bližje kopnega.

Ko boste opravili prve, začetniške zaveslaje in vam bo SUP postal všeč, vam predlagamo, da pred nakupom preverite tudi druge oblike in tipe desk. Za to bo bolje povprašati v športnih trgovinah ali športnih društvih, izposojo boste v tem primeru zelo verjetno morali opraviti za ves dan. A na ta način boste dobili tudi vpogled v to, kaj pomeni transport in priprava deske za uporabo.

 

vir: https://potrosnikovzoom.si/storitve2/168-kako-si-sposoditi-desko-za-stojece-veslanje-sup

Mogoče vam bo všeč