hranaosveščanje potrošnikovSlovenijaZdravje

ZPS – Kaj vse najdemo v energijskih pijačah?

Ste že slišali za tavrin in d-glukoronolakton? To sta le dve sestavini, ki ju lahko najdemo v energijski pijači. Poleg njiju energijske pijače vsebujejo tudi precej kofeina, zato je nujno, da jih uživamo v zmernih količinah.

Zakaj jim pravimo “energijske” pijače?

Energijske pijače so skupina brezalkoholnih gaziranih osvežilnih pijač, ki poleg vode, sladkorja, sladil in drugih aditivov, vsebujejo še določene spojine, zaradi katerih se po zaužitju ne počutimo več tako utrujene in imamo “več energije” – kofein, tavrin in d-glukuronolakton.

Kofein je grenka, psihotropna snov in blag diuretik, naravno prisoten v več različnih rastlinah. Po podatkih Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) je največja še varna dnevna količina kofeina za zdravega odraslega človeka 5,7 mg kofeina/kg telesne mase, kar pri tistemu z maso 70 kilogramov pomeni 400 miligramov (toliko ga je v dobrem litru energijske pijače).

energijske pijace drobnogled 3

Za otroke je še varna dnevna količina kofeina skoraj polovico manjša, in sicer 3 mg/kg telesne mase.

Tavrin je gradnik beljakovin, a ga s pestro prehrano vnesemo bistveno manj kot z zaužitjem energijske pijače. Povprečni dnevni vnos tavrina z mešano prehrano je med 0,04 g in 0,4 g, medtem ko ga lahko z eno pločevinko energijske pijače v telo vnesemo od 1 do 2 grama (odvisno od vrste in količine energijske pijače).

Tavrin v organizmu aktivno nastopa v več fizioloških procesih v centralnem živčnem sistemu, njegova glavna vloga pa je regulacija natrija v srčni mišici, skeletnih mišicah in v ledvicah.

Tretja manj poznana snov, ki jo bomo pogosto našli med sestavinami energijskih pijač, je d- glukuronolakton. V eni 250 ml pločevinki ga je od 2 do 2,4 grama. Ta spojina je naravno prisotna v človeškem organizmu in nastane pri presnovi glukoze v jetrih. Njegov razgradnji produkt ksilitol stimulira izločanje insulina, kar bi v večjih količinah in dolgoročno lahko imelo škodljive učinke na zdravje ljudi.

Zaradi pomanjkanja razpoložljivih raziskav o učinku večjih količin tavrina in d-glukuronolaktona na naš organizem EFSA trenutno ne izpostavlja posebnih omejitev pri uživanju.

Pazljivo – visoke vsebnosti kofeina!

Na embalaži pijač, ki vsebujejo veliko kofeina (več kot 150 miligramov kofeina na liter pijače), je poleg imena obvezna navedba: “Visoka vsebnost kofeina.”

kaj je v energijskih pijacah 3

“Ni priporočljivo za otroke in nosečnice ali doječe matere,” kar je pravilno navedeno na vseh pijačah, ki smo jih preverili v primerjalnem ocenjevanju. V njih je namreč med 21 in 32 mg/100 ml kofeina, kar na pločevinko (250 ml) pomeni okoli 80 mg kofeina, na liter energijske pijače pa več kot 300 mg.

Označba na vseh pregledanih pijačah opozarja tudi na zmerno/odgovorno uživanje.

Energijske pijače ne nadomestijo našega spanca

Proizvajalci nas s trditvami, ki jih najdemo na energijskih pijačah (pa tudi v oglasih), hitro prepričajo v nakup, saj naj bi s pitjem izboljšali fizično vzdržljivost, hitrost naših reakcij in koncentracijo, povečali budnost …

Vendar se moramo zavedati, da energijske pijače ne morejo nadomestiti našega spanca. Kofein nas za kratek čas res zbudi, vendar s tem samo podaljšamo čas budnosti.

Mešanje energijskih pijač in alkohola je lahko tvegano!

Na nekaterih energijskih pijačah je opozorilo, da ni priporočljivo mešanje energijskih pijač in alkohola. Zakaj? Kofein, ki je prisoten v energijskih pijačah, delno zabriše delovanje alkohola.

kaj je v energijskih pijacah 4

To pomeni, da se ljudje počutijo manj opite kot so v resnici. Takšno ravnanje pa lahko privede do slabosti, bruhanja, motenj zavesti, počasnega srčnega utripa ter v najslabšem primeru tudi do nezavesti.

Na nekaterih pločevinkah smo opazili tudi opozorilo, da se uživanje ne priporoča med intenzivno športno aktivnostjo, kar pozdravljamo in menimo, da bi moralo biti zapisano na vseh energijskih pijačah.

Naš nasvet

Če potrebujete kofein, raje posezite po skodelici kave kot po energijskih pijačah.

Ne uživajte energijskih pijač v kombinaciji z alkoholom ter med intenzivno športno aktivnostjo.

Uživanje energijskih pijač naj bo odgovorno in zmerno!

 

vir: https://potrosnikovzoom.si/zivila-in-pijace/165-kaj-vse-najdemo-v-energijskih-pijacah

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana