Nekategorizirano

Zoran Jankovič sprenevedaje na Logarjevi komisiji: “Ne vem, po kakšnem ključu sem danes tukaj?”

»Ne vem, po kakšnem ključu sem danes tukaj,« se je na včerajšnjem zaslišanju pred preiskovalno komisijo sprenevedal ljubljanski župan.
Kakšna je bilanca »izjemno uspešnega projekta« Stožice, kot ga je na včerajšnjem zaslišanju pred preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji, ki jo vodi poslanec SDS dr. Anže Logar, poimenoval ljubljanski župan Zoran Janković? 135 milijonov evrov globoka bančna luknja od propadlega projekta Grep, ki je prešla na t. i. slabo banko, 17 milijonov evrov nepoplačanih računov podizvajalcem s strani Grepa ter 13 milijonov evrov neplačanih računov podizvajalcem s strani Energoplana in Gradis skupine G.

»Jaz se pišem Janković, kaj imam jaz s tem?« je bilo eno prvih vprašanj, ki jih je Janković naslovil na dr. Anžeta Logarja, kot da ne bi vedel, kdo na preiskovalni komisiji zastavlja vprašanja in kdo odgovarja. »Ne vem, po kakšnem ključu sem danes tukaj,« se je še spraševal.

V nadaljevanju je preiskovalno komisijo označil za politični cirkus in večkrat ponovil že znane mantre, da on nima ničesar z bančno luknjo, za slednjo pa, da so krive banke in njihova vodstva, ki Grepu niso podelile potrebnih kreditov, s pomočjo katerih, bi projekt pripeljali do konca – in to kljub temu, da je njegov dober prijatelj Zlatko Sraka, direktor Grepa in Energoplana, na zaslišanju pred dnevi dejal, da mu je Janković ponudil pomoč pri prepričevanju bankirjev, da bi mu podelili vedno nove kredite, vendar se je temu uprl tedanji predsednik uprave NLB Božo Jašovič, ki je Sraki na enemu izmed sestankom zabrusil: »Jaz ne rabim Jankovića tukaj, vi se sami pogajate.«

Janković je na zaslišanje prišel v spremstvu odvetnika, ki mu je večkrat svetoval, naj na vprašanje ne odgovori. Za nekatere Jankovićeve posle sicer tečejo sodne preiskave, zato se je Janković pri vprašanjih v zvezi z njimi poslužil danes že slovitega stavka svojega sina »odgovor je enak prejšnjemu«. »Vem, da smo tu zaradi političnega cirkusa, volitve so tu,« je dejal že uvodoma ter napovedal, da bo odgovarjal le na vprašanja, ki se mu zdijo smiselna. Preiskovalni komisiji je v nadaljevanju predal vso dokumentacijo glede projekta Stožice vse od leta 1985, češ da tam najdejo vse, kar jih zanima.

Na trenutke pa je bil Janković med zaslišanji vidno razburjen in aroganten. V nekem trenutku je celo zagrozil, da bo odšel iz dvorane in da je predsednik preiskovalne komisije tisti, ki bi se moral naučiti olike. »Ko mi boste našli primerljivo dvorano in stadion na svetu, za takšno ceno, se pa lahko pogovarjamo o tem,« je še zabrusil dr. Logarju.

Že omenjeni Zlatko Sraka je na nedavnem zaslišanju na preiskovalni komisiji priznal tudi, da so si vodilni možje pri gradnji Stožic tedensko privoščili, za navadnega smrtnika, nepredstavljivo draga kosila – kosilo za štiri osebe za kar 800 evrov, zraven pa so, seveda, sodili cigare in viski. »Na koliko večerjah in kosilih ste bili vi?« je zanimalo predsednika preiskovalne komisije. »Tudi slučajno ne mislim razlagat,« pa je odgovoril Janković in dodal, da dr. Logarju  predlaga, naj gre v Prijedor na čevapčiče, češ da imajo tam dober jedilni list. V zvezi z vplivnimi prijatelji pa je Janković  še povedal, da lažje pove, kdo so njegovi sovražniki kot pa, kdo so njegovi prijatelji.

Glede političnega udejstvovanja in Pozitivne Slovenije je Janković dejal, da ima danes, leta 2018 večji vpliv kot pa ga je imel leta 2010, ko so gradili Stožice.

V nadaljevanju je pričal še Ivan Hrženjak, eden izmed podizvajalcev na projektu Stožice, ki je razkril, da do danes ni dobil vsega plačila za opravljeno delo in da zaradi tega še danes odplačuje kredite. Kmalu po tem, ko so se dela zaključila in je projekt obstal, so po Hrženjakovih besedah tako Janković kot direktorja Grepa in Energoplana Uroš Vogrin in Zlatko Sraka podizvajalcem zatrjevali, da bodo poplačani. »Hodili so po objektu in govorili, da bo vse plačano, vse so obljubili,« je dejal Hrženjak. In kaj se je zgodilo kasneje, kaj se dogaja danes? »Danes niso več dosegljivi, ko kličemo na občino, nimajo časa, da bi nas sprejeli,« je še priznal Hrženjak.

Preiskovalna komisija pod vodstvom dr. Anžeta Logarja je tako zaključila  z zaslišanji. »Sprememba glede odstopa predsednika vlade je dinamiko  dela naše komisije rahlo spremenila. Sedaj prihajamo v fazo zaključevanja in potrjevanja poročila znotraj preiskovalne komisije, potem sledi potrjevanje na seji Državnega zbora,« je že v petek napovedal dr. Logar, ki tudi poudarja, da bodo ugotovitve zaključnega poročila v nekaterih primerih zagotovo veliko presenečenje, saj bo »dokument pokazal na stranpoti slovenskih bankirjev in tudi drugih javnih ali manj javnih sfer, ki so lomastile po dveh največjih državnih bankah.« V naslednjem koraku pa bo preiskava izključna odgovornost organov pregona in sodstva, je še povedal dr. Logar.

Vir:https://www.sds.si/

Mogoče vam bo všeč