Nekategorizirano

Zoki prodaja Hostel Celica, the hippest hostel on the world

Zoran dela! Zoran dela, čeprav se Ljubljančani zgražajo, kaj po volji župana Zorana Jankovića in njegovega podžupanskega oprode, arhitekta Janeza Koželja, nastaja iz njihovega mesta. Da mu marsikaj ni sveto, je že več krat dokazal, in to vse v prid osebam, ki imajo od njega korist, od pa od njih. Komu so torej namenjene nepremičnine hostela Celica? Kdo se bo na javni dražbi, ki jo je za december oklical MOL, predmet dražbe pa stavba Hostela Celica, pojavil kot kupec nepremičnine? Prav gotovo nekdo, ki bo po hitrem postopku Celici namenil rušilne bagerje, zravnal zemljišče za še en mega gradbeni projekt. Na to nakazuje dejstvo, da je v razpisu licitacije napisano, da se kupuje goli poslovni prostor, brez opreme, kar kaže na zvitost in prebrisanost prodajalca.  Ločitev objekta od večplastne vsebine v prvi potezi pomeni, da je ogrožena Celica, kot svetovna turistična znamenitost, ki združuje sodoben hostel, kulturni center in muzej.

Hostel Celica je s svojim odprtjem pred 14. leti Ljubljano postavila na svetovni zemljevid mladinskega turizma. Nagrajena je bila s številnimi najvišjimi domačimi in tujimi priznanji kot »the hippest hostel on the world« (Lonely Planet 2006). Lani jo je Guardian uvrstil med 10 najbolj prestižnih hostlov v Evropi. Pri Celici ne gre za preteklo zgodbo o uspehu, temveč za enega najbolj prepoznavnih turističnih brendov v Sloveniji. Leta 2013 se je umestila na seznam 501 svetovnih turističnih destinacij, poleg Grand Hotela Toplice edina iz Slovenije. Na eni strani luksuzni hotel na obali Blejskega jezera s pogledi na grad, otok in Triglav, na drugi strani pa »le« ustvarjalni koncept. V STO so zapisali, da je Celica  »slovenski prepoznavni simbol širom po zemeljski obli!«

Že zaradi tega bi jo, Hostel Celico namreč, dobronamerna mestna oblast čuvala kot punčico svojega očesa, so v odprtem pismu, naslovljenem na MOL, župana Zorana Jankoviča in njegovega podžupana, arhitekta Janeza Koželja, zapisali Janko Rožič, Vesna Krmelj, Žiga Okorn, Jiri Kočica, ki so aktivno vpeti v uspešno zgodbo Hostla Celica.

Ustvarjalci Celice in KUD Sestava od odgovornih  MOL zahtevajo  ustavitev spornega postopka prodaje, ki ogroža turistično znamenitost, kulturno vrednoto in  prostor spomina ter enega redkih svetovno uspešnih projektov samostojne Slovenije. Osnovna naloga mesta je, da varuje in nadgrajuje, ne pa uničuje  kulturno dediščino. Mestni svetniki so leta 1998 na našo pobudo zapisali, da se bivši zapor “ohrani kot mestni, državni, zgodovinski in pričevalni spomenik”, ki se mu da “ ustrezna osnovna programska in vsebinska dejavnost”. Strokovnjaki Guardiana so lani, 18 let kasneje poudarili: “ Težko si je predstavljati boljšo uporabo nekdanjega zapora od tega, kar si je zamislila ekipa Hostla Celica v Sloveniji”. Takšna vrednota in točka spomina ne more in ne sme biti uničena. Številne kulturne vsebine, ne smejo ostati brez strehe nad glavo, je zapisano v odprtem pismu Zoranu Jankoviču in MOL. Da bodo Celico še tretjič branili s svojimi telesi, so dodali, o namerah mestnih oblasti Ljubljane pa bodo obvestili tudi svetovno javnost.

Ob tem je povsem namestu tudi vprašanje, ali se želi Zoran Janković znebiti Hostla Celica zaradi tega, ker  so bili ob znanem procesu JBTZ  v teh zaporih  na Metelkovi zaprti Janez Janša, David Tasić in Ivan Borštner (edino Franci Zavrl se je branil s prostosti). Vse omenjene je vojaško sodišče obsodilo na zaporne kazni, ker naj bi izdali vojaško skrivnost. Kako sovraži Janšo, pa je Zoki izpričal že nič kolikokrat.

Jutri bo ob 11 h v Galeriji Hostla Celica  tiskovna konferenca, mi pa v prilogi dodajamo povezavo do odprtega pisma.

https://celicamestu.si/post/335895/odprto-pismo-zupanu-zoranu-jankovicu-in-podzupanu-prof-janezu-kozelju-ter-vsem-odgovornim-na-mol

Mogoče vam bo všeč