Nekategorizirano

Boštjan Perne o naši varnosti

Osnovno vprašanje pogovora s strokovnjakom za področje varnosti in nekdanjim predstojnikom vojaške obveščevalne službe Boštjanom Pernetom je bilo, kako varni smo v Sloveniji glede na razmah terorističnih napadov pripadnikov islamske države po Evropi. Da smo za enkrat še relativno varni, je bil njegov odgovor, čeprav je varnost povsem relativni pojem. Čeprav smo varni pa se pozablja na eno dejstvo in sicer, da je Slovenija tista, ki brani šengensko mejo. »To poudarjam zato, ker se je po pariških napadi izkazalo, da je del orožja prišel preko Slovenije.« Gre za staro balkansko pot prekupčevalcev z mamili in orožjem, preko nje pa so prihajali v valovih tudi ilegalni migranti in seveda orožje, uporabljeno za teroristične napade po EU.

Zadnji teroristični napad na Sinaju, ki je zahteval več kot 300 smrtnih žrtev, je bil uperjen proti sufijem, sicer pripadnikom islamske vere, ki pa vero prakticirajo na bolj mističen način in pred džihadizem postavljajo ljubezen. »Prav zato so sufiji celo bolj izpostavljeni džihadizmu kakor pa pripadniki koptske krščanske veroizpovedi, ker se ne podrejajo džihadistični ideologiji. Še bolj so osovraženi šiiti. Kar lahko vidimo na področju Sirije in Iraka. »

Kakšne so vzročne povezave med Alkaido in Isisom,ki je sicer pred tedni doživel popoln vojaški polom v Siriji in Iraku? Da je ideologija pri obeh enaka, je dejal Boštjan Perne. Isis je nastal iz uporniških skupin Alkaide v Iraku. Pri obeh organizacijah pa je temelj ekstremna vahabistična doktrina islama. Med njima ni bilo popolnih barier, so primeri prehajanja borcev Alkaide v Isis, bilo pa je tudi nekaj spopadov med njimi. Pojav islamskega kalifata je po Pernetovih besedah posledica neuspešne ameriške politike v Iraku po tem, ko so strmoglavili režim Sadama Huseina. »Ni jim uspelo vzpostaviti sobivanja sunitov in šiitov. Suniti, ogroženi zaradi vse njihove vse večje marginalizacije, so se začeli oblikovati v ekstremno džihadistično skupino, ki se je kasneje razvila v kalifat oziroma islamsko državo. Sami Američani niso nikoli zanikali, da je bila njihova politika do Iraka napačna. K njihovemu polomu je seveda pripomogla tudi povsem zgrešena politika Baracka Obame. Vendar, izvirni greh je bil storjen prej! Vojaške strukture so namreč prehitro prepustile upravljanje civilnim strukturam.« To se je najbolj videlo v primeru Mosula, ko je bilov njem in  okoli njena nekaj deset tisoč iraških vojakov, mesto pa je napadla skupina kakih 1500 do 3000 džihadistov, pripadnikov islamskem države, ki so ga zlahka osvojili. Pobegla iraška vojska jim je na bojišču pustila najsodobnejše ameriško orožje, vključno s tanki Abrams, ki jih je Isis uporabil za uspešno osvajanje sirskega ozemlja.

Boštjan Perne je opozoril na vse bolj aktivno in tudi agresivno vlogo Rusije in njene armade na področju Bližnjega vzhoda. Po nekaterih analizah so evropske armade v zadnjih 20 letih izgubile do 75% svoje borbene moči. »Rusi evropskih vojsk ne jemljejo več resno. Nemška armada ima sedaj operativnih manj kot 100 tankov Leopard II, Rusi opa v svoji enklavi Kaliningrad preko 800 tankov. Evropska vojaška moč je usahnila, svojo varnost si preprosto plačuje. Rusi gredo na »moč«, menda bodo v Libiji, ki je bila vedno pod takšnim ali drugačnim nadzorom Evrope,  zgradili dve svoji vojaški bazi.« Boštjan Perne je prepričan, da Evropa s takšnim mehkim pristopom ne bo prišla daleč.

Več pa v oddaji Sreda v sredo z Boštjanom Pernetom

Mogoče vam bo všeč