Nekategorizirano

ZNP obsoja napad Tita Turnška na novinarja RTV Možino

Na žaljivost in primitivnost  besednjaka predsednika ZZB NOV Tita Turnška, ki se je v pismu generalnemu direktorju RTV SLO Igorju Kaduncu  lotil novinarja TV Slovenija dr. Jožeta Možine zaradi vsebine oddaje Intervju, v kateri je njegov sogovornik zgodovinar dr. Jože Dežman slovenski javnosti “nalil čistega vina” o zgodovinskih dejstvih, povezanih z NOB in revolucijo, ki je na oblast pripeljala komuniste, se je s sporočilom za javnost odzvalo Združenje novinarjev in publicistov. V ZNP ostro obsojajo politično in ideološko gonjo proti dr. Jožetu Možini in dr. Jožetu Dežmanu, neprejemljivo za demokratično družbo in svobodo medijskega ustvarjanja. 

Izjavo za javnost ZNP objavljamo v celoti:

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) z največjim ogorčenjem zavrača politično in ideološko motivirano gonjo proti novinarju Televizije Slovenija dr. Jožetu Možini zaradi intervjuja, ki ga je opravil z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom. Gre za brutalne, za demokratično družbo skoraj neverjetne napade na svobodo medijskega ustvarjanja v Sloveniji. Pri tem velja izpostavili izpada predsednika Zveze borcev za vrednote NOB Tita Turnška in poslanca Socialnih demokratov Marka Koprivca. Izid tega početja bo imel dolgoročne posledice za slovensko družbo.

Žaljivo in primitivno pisanje Tita Turnška, ki v pismu generalnemu direktorju RTV avtorju intervjuja brez enega argumenta očita “trosenje neresnic” in potvarjanje zgodovine ter zahteva ukinitev njegovih oddaj in celo 3. programa TVS, presega vse meje normalne kritike in pomeni vračanje k partijski dialektiki družbe, v kateri se je od direktorjev medijev pričakovalo, da bodo motečo resnico in njene nosilce poslušno zamenjali in ukinili vse, kar je zahtevala politika. Se želimo vrniti v te čase?

V zvezi s tem je presenetljiv včerajšnji medel odziv generalnega direktorja RTV Igorja Kadunca, ki kljub neargumentiranim in žaljivim napadom ni izrekel jasne podpore novinarju TVS Jožetu Možini, ampak nasprotno – izrazil je dvom v žanr svobodnega intervjuja, ki je že sto let med najbolj elitnimi medijskimi žanri na svetu. Problematiziranje stila intervjuja, ki je bil izpeljan zgledno, je za lase privlečeno. Intervju z dr. Dežmanom je poleg izpovedi pomembnih dejstev vseboval tudi elemente pikrosti in satire na račun tistih, ki dejstva prikrivajo, kar je povsem normalno v intervjujih najbolj znanih voditeljev v svetu. Zelo prozorno bo, če bi se te bilke za Zvezo borcev in stranko SD sedaj oklepalo tudi vodstvo RTV. V dosedanjem odzivu generalnega direktorja RTV najdemo namreč več razumevanja za Turnškove žaljive kritike, saj je zapisal, da bo oddajo na osnovi njihovih pritožb še preučil.

Poskusi cenzure vodstva ZZB za vrednote NOB s pritiski na vodstvo RTV so se klavrno končali že v primeru filma Zamolčani, saj je resnica prišla na dan in obstala. Oddaja pa je bila nagrajena. Podobne predemokratične pritiske na vodstvo RTV ta organizacija izvaja tudi pri oddaji Pričevalci, kar bo potrebno posebne analize.

Še bolj problematično kot Turnškovo pa je ravnanje poslanca vladajoče stranke SD Koprivca, ki je izvedel grob politični pritisk na RTV Slovenija s tem, ko je avtorju intervjuja očital, da je s svojim gostom lažno obtoževal partizanski boj in narodno osvoboditev. Pri tem ni navedel niti enega samega primera, kaj od izrečenega naj bi bila laž. Pismo poslanca SD vsebuje niz političnih krilatic, brez osnovnega poznavanja zgodovinskih dejstev, ki se zaključi celo z sintagmo “smrt fašizmu”, ki nevarno spominja na diskurz bivšega nedemokratičnega režima. Komunisti so med vojno vse, ki se jim niso hoteli ukloniti, označili za fašiste. Tudi tiste, ki s fašizmom niso imeli nič, ali so bili celo dejavni antifašisti. Oznaka fašist pa je komunistom služila zgolj kot opravičilo za najhujše zločine zoper te ljudi. Kaj je hotel poslanec SD s tem povedati? Sta Možina in Dežman fašista in je treba zato z njima obračunati?

Nedopustno je, da politika izvaja pritiske na dobro narejene oddaje, ignorira pa se tisto, kar je bilo v oddaji povedano. Evidentno protidemokratična drža Tita Turnška, ki s svojim nesramnim zapisom opravičuje medvojno in povojno nasilje, ki je terjalo deset tisoče žrtev, mora biti deležno ustrezne obsodbe. Sprašujemo se, zakaj večina medijev takšnega početja ne problematizira?

V ZNP se zaskrbljeno sprašujemo, zakaj vodstvo RTV ne zaščiti svoje medijske avtonomije in svojega uglednega novinarja, in ali se sploh zaveda resnosti tega primera? Pozivamo ga, da nemudoma javno in jasno vzame v bran dr. Jožeta Možino. Od vodstva edinega javnega medija v državi, ki ga financiramo vsi, pričakujemo, da se ne bo pustilo ustrahovati politiki in vplivnim lobijem ter da bo v tem in podobnih primerih nedvoumno obsodilo vpletanje v svojo avtonomijo. Pri ZNP pričakujemo tudi odziv Aktiva Društva novinarjev Slovenije (DNS) na RTV kot najbolj številne novinarske organizacije na tem mediju. Po navadi je ta Aktiv DNS zelo oster v odzivih zoper napade na novinarsko avtonomijo novinarjev RTV.

Pozivamo tudi predsednika republike, kot trenutno edini opolnomočen političen organ v državi, da zastavi svoj vpliv pri zagotovitvi medijske svobode, ki je ključ do demokracije.

Dogajanje bomo pozorno spremljali ter o njem obveščali domačo javnost in pristojne inštitucije v tujini.

 

Upravni odbor ZNP (28. 7. 2018)

Mogoče vam bo všeč