Nekategorizirano

Kar Plavemu na um, to Karba na “drum”

Kar Plavemu na um, to Karba na “drum!” Rahlo parafrazirani pregovor sicer, vendar zajame bistvo. Milan Kučan Plavi, nekdanji šef slovenskih komunistov, pa slovenski predsednik, zadnje poldrugo desetletje pa kot upokojenec boter iz ozadja, ki obvladuje vse segmente globoke države, je presneto nezadovoljen s stanjem v njemu “tako ljubem” Prekmurju. Tudi z dogajanjem v Sloveniji ni povsem zadovoljen, vendar sedaj lažje diha, ko sta se na koalicijskih pogajanjih pričela “ovohavati” Marjan Šarec LMŠ in Mesčev Luka z Levice. Morda pa bo kaj s tega, seveda če bo petorček Šarca, Židana, Cerarja, Bratuškove in Erjavca sledil njegovim pričakovanjem in z mladim Mescem postavil koalicijo, ki bo Slovenijo “ubranila pred črno internacionalo,” ki da jo poosebljajo Evropske ljudske stranke, v Sloveniji torej Janševa SDS in Toninova NSi.

Prekmurje pa mu je bilo ves čas pri srcu. Zato je pred štirimi leti “naredil” vse, da se je Murska Sobota “odela” v njemu tako ljubo rdečo barvo, ko je županovanje prevzel “sveži”  reformirani komunist Aleksander Jevšek. Murska Sobota je za Plavega poskusni oblastni poligon, kjer so reformirani komunisti,  na čelu z Jevškom, v koalicijski spregi s Cerarjevimi, Erjavčevimi in Mesčevimi kadri v mestnem svetu prevzeli popolno oblast in kontrolo nad vsem, kar se kontrolirati da! 

In Plavi si je “zaželel” postati osrednja figura praznovanja enega pomembnejših mejnikov v slovenski zgodovini, dneva priključitve Prekmurja matici Sloveniji. Seveda je sveže reformirani komunist Aleksander Jevšek, pred leti je po “službeni dolžnosti” kot direktor kriminala na GPU prisegal na Kresalčkino LDS, uslišal njegovi intimni želji. Pred dobrim letom so ustanovili organizacijski odbor praznovanja 100 letnice, in na njegovo čelo umestili Kučana. V odboru pa seveda le preverjeni kadri, zato v njem ni prostora za predstavnika soboške škofije, čeprav so osebnosti, ki so tako ali drugače zaslužne, da je bilo po 900 letih Prekmurje znova priključeno matici Sloveniji, izhajale iz vrst katoliške inteligence, duhovnikov in narodnih prebuditeljev. 

Ob takšni ignoranci samooklicanega organizacijskega odbora so se v soboški škofiji, točneje soboški škof dr. Peter Štumpf in seveda na slovenski RKC odločili, da se tudi sami lotijo priprav na počastitev 100 letnice. Med drugim tudi s postavitvijo doprsnih kipov nekaterih zaslužnih posameznikov, med njimi duhovnika in narodnega buditelja Jožefa Klekla. Odgovor globoke države smo lahko prebrali v tedniku Mladina, ko so se na dolgo in široko razpisali, kako je Jožef Klekl sporna osebnost zaradi njegovega domnevnega antisemitizma. 

Te dni se je Plavi znova gibal v Prekmurju. Opazen je bil na Hodošu ob občinskem prazniku, morda se je ob tem zgodilo tudi kakšno srečanje samooklicanega odbora. Skratka, nič kaj zadovoljen, ker se mu soboški škof dr. Peter Štumpf noče in noče ukloniti, je Plavi na “pomoč poklical” medijskega eksperta za disreditacije, sicer teologa, danes pa dopisnika Pavlinovih dnevnih novic iz Pomurja. Tako kot je pred leti bombastično odkrival afere velikega formata, od Patrie, preko Rodetovega nezakonskega otroka, do domnevne smrti enega od otrok Janeza Janše, je Karba bralstvo svoega glasila sporočil, da se med duhovniki znotraj soboške škofije pripravlja malodane demonstracije, uperjene proti škofu Štumpfu in da se je že pojavila pobuda po njegovi odstavitvi. Razlog, ker je z izrednim dekretom prerazporedil dva duhovnika v škofiji. Bi moral Štumpf za kaj takega prej vprašati Karbo ali Kučana!? Zato kot je bilo v uvodu rečeno, kar Plavi na um, to Karba na “drum!” 

Resnica pa je, da je naglavni “greh” škofa dr. Štimpfa njegova solo akcija ob pripravah “Kučana in njegovega samooklicnega odbora za pripravo 100 letnice priključitve k matici”. Ta si je za za svoje izbrance “kulturnike” zaželel 400.000 evrov. Denar mora murskosoboški župan Aleksander Jevšek zagotoviti od vseh pomurskih županov, mu je naložil Kučan.
 Škof Štumpf in slovenska škofovska konferenca je namreč ob dejstvu, da so v Kučanovem taboru v programu v celoti brisali vse zasluge prekmurskih katoliških duhovnikov za priključitev in se bo dogodek izkoristil predvsem za promocijo “ploščadi pred spomenikom na katerem je emblem z podobo Lenina,”  morala ukrepati pripraviti svoj program praznovanja 100 letnice. Tako potekajo vzporedne aktivnosti za ta dogodek na strani škofije in Škofovske konference. To vsekakor ni moglo ostati brez posledic. Kučan tega ne bo trpel. Tako kot se blati Janšo po zidovih v Murski Soboti, (VSI PROTIV JANŠE ) tako bodo Prekmurci deležni medijskega in siceršnjega pranja možganov o dogodkih izpred 100 let. 

Karba je tako prvi “kmet” na Kučanovi šahovnici, ki mora opraviti blatenje RKC in škofa. Laž mu gre dobro od rok, ko je posredi RKC. Za razliko od zadnjič, se sedaj vsaj ni blamiral z imeni. V naslednjih tednih in mesecih bomo tako priče novim pogromom nad ljudmi, ki so bili zaslužni za to, da smo mi za vse prek Mure  “Slovenci in da živimo v Slovenski krajni”!!!

Boris Cipot 

 

Mogoče vam bo všeč